Bébibumm

2017.09.06. 11:30

Sokszor jön a gólya Somogyba – egyre több gyermek születik

A születéseket tekintve kedvező elmozdulás tapasztalható az elmúlt években: 2011-ben 2513 gyermek jött világra, 2014-ben 2750, 2015-ben 2627, tavaly 2702.

Harsányi Miklós

– Örömmel tapasztaljuk, hogy intézményünkbe is több kisgyermek jár – mondta Gáspár Krisztina, a somogyszili óvoda vezetője. –Tavaly 18 apróságot írattak be, idén már 26-an kisfiút és kislányt hoznak hozzánk. Ennek hátterében az áll, hogy még 2013-ban, illetve 2014-ben több gyermek született a környéken, s a helybelieken kívül Igalból és a közeli Tolna megyéből is járnak gyermekek az oviba.

A szakember szerint döntő jelentőségű, hogy minél több fiatal pár időben alapítson családot, s vállaljon gyermeket. A népesedési folyamatokat minden bizonnyal kedvezően befolyásolná, ha sok nő nem a 30-as éveiben szülné meg az első gyermekét, hanem 25-26 évesen, így jó esély van arra is, hogy az első babának később testvére lesz. Ehhez persze széleskörű anyagi és egyéb támogatásra is szükség van.

Karsai József, Kadarkút polgármestere szerint a kormány családpolitikai döntései előremutatóak, városukban most egy minibölcsőde épül. Hétfőn adták át a munkaterületet, a helyi óvodában alakítják ki az új létesítményt, ahol elsősorban 2-3 éves gyermeket helyezhetnek el majd biztonságos, színvonalas körülmények között a szülők. – Az ilyen és hasonló fejlesztések is befolyásolhatják a gyermekvállalási kedvet – emelte ki. – Térségünkben is emelkedik a születésszám, s nyilván minél inkább segíteni szükséges a fiatal anyukákat, akik a Gyed után dolgozni mennek. A 40 millió forint pályázati forráshoz négymillió önerőt biztosítunk, a mini bölcsődénk január elsejétől működik.

Németh Tibor, a KSH kaposvári szakmai tanácsadójától tudjuk: a házasságkötéseknél az elmúlt időszakban növekedő tendencia figyelhető meg. Somogyban 2013-ban 1012 párt adtak össze, egy évvel később 1046 mondta ki a boldogító igent, 2015-ben 1289, tavaly 1570. Idén az első félévben 601-en járultak az anyakönyvvezető elé, tavaly januártól júniusig 711-en. Eközben megyénkben ebben az évben 2406 személy hunyt el, míg 2016 hasonló időszakában 2220.

Erősödik a gazdaság, nő a gyermekvállalási kedv

– Ha a gazdaság erősödik, a GDP nő, országosan és megyénkben is több a munkahely, s az emberek erszényében több pénz marad, akkor ez összességében kihat az emberek életkörülményeire, céljaira – mondta Illyés András kaposvári demográfus. – A gyermekvállalás elősegítésére számos pozitív lépés történt az utóbbi években, s egészen bizonyos, hogy a cél megvalósítása érdekében újabb döntésekre lehet számítani.

A helyi gazdaságnak is szüksége van az életerős fiatalokra, s a szakmai utánpótlásra: Gáspár Imre kőröshegyi cukrász szerint ebben a pillanatban a családtámogatási rendszer további bővítése hozhatja meg a várva várt változást. Úgy fogalmazott: mindenesetre jó látni, hogy a korábbi évekhez képest több fiatal anyuka tol babakocsit az utcán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!