Emelkedés

2017.12.20. 09:00

Tovább erősödött a somogyi ingatlanpiac

A somogyi ingatlanközvetítők elégedetten zárják az évet: a gazdasági növekedés következtében tovább élénkült az üzletág, számottevően több lakást és házat értékesítettek, mint tavaly. Akad olyan vállalkozás, ahol közel 20 százalékos forgalomnövekedést értek el, egy friss kimutatás szerint Somogyban 2017-ben 4512 lakáspiaci adás-vétel várható.

Harsányi Miklós

A kisebb településeken nagyon nehéz eladni a lakásokat ingatlanokat,a városokat is elérte az olcsó ár

– A CSOK és a különféle támogatások, pénzügyi lehetőségek megmozgatták az ingatlanpiacot, s észrevehetően jobban keresnek az emberek Somogyban is – hangsúlyozta Boldizsár Edit, a kaposvári Boldizsár Bt. üzletvezetője. – Ezek összességében kihatnak az üzletág fejlődésére: már tavaly is jó évet zártunk, s az idén közel 10 százalékkal élénkült a forgalmunk.

A piaci kereslet növekedés a vételár emelkedését is hozta. Amíg tavaly egy két és fél szobás kaposvári panellakás nagyjából 8-8,5 millió forintért cserélt gazdát, az idén már 9,8-10 millió forintról szólt a szerződés. Boldizsár Edit szerint gond, hogy a megyeszékhelyen kevés az eladó 10-15 millió forintos családi ház, ugyanakkor egyes városrészek iránt megnőtt az érdeklődés: egyre kedveltebbé vált Tüskevár, s a Róma-hegy környéke, a városkörnyéki települések közül pedig Kaposújlak és Kaposmérő különösen vonzó a vevők körében. Az eladott nagyobb értékű ingatlanok közül kiemelkedik az a Kecel-hegyi négyemeletes társasházban található földszinti lakás, melytől 22 millió forintért vált meg az előző tulaj. A szakember 2018-ra további növekedést jósol a somogyi ingatlanpiacon. Sümegh Nándorné, a kaposvári Basha Kft. munkatársa kiemelte: a kaposvári panelházakban átlag 14 százalékkal emelkedtek a lakásárak, a viszonylag új építésű házak esetében 16 százalékos drágulást tapasztaltak az idén, míg az új építésű, frekventált helyen lakásoknál akár 18-20 százalékos áremelkedés is kimutatható.

– A kedvező beosztású, belvárosi otthonok rendszerint rövid időn belül tulajdonost cserélnek – folytatta. – Ez nem csak a tégla épületekre vonatkozik, hanem a panelra is. Előfordult, hogy néhány nap alatt adtunk el egy másfél szobás, második emeleti lakást, mely 7,2 millió forintba került.

Szakismeret, bizalom, ismertség: a szakember szerint ez alap az ingatlanos szakmában, s ennek köszönhetően újabb és újabb megbízók keresik fel az irodát. A legolcsóbb – 5,2 millió forint – meghirdetett ingatlan egy igali nyaraló volt, a másik véglet egy 95 millió forintra taksált 4,5 szobás, 350 négyzetméteres hévízi családi ház. A Balaton parti településeken is jókora érdeklődést tapasztaltak a szakemberek, Lukács Anna, a balatonfenyvesi Megoldás Ingatlan Iroda tulajdonosától tudjuk: 2016-hoz képest közel 20 százalékkal több ingatlan adtak, vettek. Balatonfenyvesen kívül Fonyód, Balatonkeresztúr továbbá Kéthely és Lengyeltóti térségében dolgoznak, a 10 millió forint körüli nyaralóházak általában viszonylag gyorsan elkelnek. A tulajdonosok ennél jóval többet, akár 30-40 millió forintot is elkérnek a víz közeli épületekért, a legértékesebb eladott nyaraló ára meghaladta az 50 millió forintot. A szakember rámutatott: Balatonfenyves továbbra is rendkívül népszerű és vonzó. A családias jelleg, az erős biztonság, a szabad strand és a barátságos környezet számos ingatlan vásárló érdeklődését felkelti.

Újabb drágulásra van kilátás az ingatlanpiacon

Becslések szerint Somogyban 4512 lakáspiaci tranzakciószám várható 2017-ben, derült ki az Otthon Centrum tájékoztatójából. Országosan idén az adásvételek száma a 150 ezret is meghaladhatja, 2018-ra pedig akár 160 ezer adás-vételt várnak. Az árak emelkedtek az idén, 2018-ban a fővárosban a tégla és a panellakások esetében 5-15 százalékos, családi házaknál 1-20 százalék közé várható a drágulás mértéke. A legtöbb vidéki városban pedig egységesen 5-10 százalékosan drágulnak a lakóingatlanok.

– Az értékesítési idő kiegyenlítődni látszik a tégla lakások esetében: átlagosan 99 nap a fővárosban, míg az ország többi részén egy-két nappal hosszabb idő – közölte az Otthon Centrum. – A panellakásoknál az értékesítési idő átlag 70 nap, ami négy nappal kevesebb a fővárosban és kettő-négy nappal több az ország többi részén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!