Tovább újul a Csiky

2017.09.06. 15:43

Világszínvonalú színpadtechnika várja majd a nézőket

Még nehéz elképzelni, hogy milyen lesz az új színház, de a színpadtechnikai fejlesztések befejeztével párját ritkító előadások születhetnek majd – hangzott el azon a bejáráson, amelyen a város polgármestere megtekintette, hogyan áll az építkezés.

Kovács Gábor, [email protected]

Csoda, hogy áll az épület, mert nem minden oszlopba raktak elég vasbetont a színház építésének idején, ugyanis 1911-ben ez még kísérleti technológiának számított. Minden egyes szerkezetet külön fel kellett mérni, hogy a statikusok eldönthessék, melyik gerenda, födém vagy pillér igényel megerősítést. Nem is emlékeztek olyan építkezésre a szakemberek, ahová ennyiszer kellett statikust hívni.

– Hatalmas bontáson vagyunk túl, fogalmaztak az építők, de az előcsarnokban még az alap és szerkezet teljes megerősítése hátravan – mondta a szerdai bejáráson L. Balogh Krisztina, a város főépítésze.

– A hátsó rész és a keleti oldal bontása megtörtént, ott földmunkák zajlanak. Az új üzemi rész kivitelezése a tervek szerint halad. Korábban az 1980-as években egy horvát cég újította fel a színházat, ők toldottak hozzá épületrészeket, amelyeket most eltüntettek, hogy az új épület szebb legyen.

– Olcsóbb lett volna új színházat építeni, de megóvjuk, mert ez a műemléképület a szimbóluma a városnak és a Németh István Programnak – mondta Szita Károly. – A 9 milliárdos felújítási költségének egyébként a fele színpadtechnikai beruházás.

A Csiky volt az utolsó színház, amelyben még kézi mozgatással működött a díszletváltás. Ezt olyan technikák váltják fel, amelyek a világ minden pontján megállják a helyüket: forgószínpad, süllyesztékek és emelőberendezések, a zenekari árokkal együtt mozgó dobforgó, száz előadás száz beállítására programozható színpadkép, modern hang- és fénytechnika jóval kedvezőbb energiafelhasználás mellett, vázolta fel Paksa Csaba, a kivitelező Záév Zrt. projekt főmérnöke. Ennek jegyében napelemek lesznek majd a színház tetején. Szita Károly polgármester megemlítette: most sok helyütt fel van túrva a város, mert a 2 milliárd forintos távhőbővítési program ütemét előre kellett hozni a színház építése miatt, de távfűtött lesz az uszoda, a színház és a sportcsarnok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!