Úthálózat

2017.09.15. 18:05

Zajlik a munka az R67-es gyorsút nyomvonalán

Már több helyütt zajlik az R67-es gyorsút kivitelezése. Mint megtudtuk, fakivágást, régészeti feltárást és az azzal kapcsolatos földmunkákat végzik a szakemberek. A lapunk által megkérdezettek szerint korrekt munka zajlik az érintett településeknél.

Gyeszát Zsolt, [email protected]

Pénteken az eső utáni sáros terep nehezítette a földmunkálatokat végző munkások dolgát Somogyaszaló és Mernye között.

Azonban már több helyütt, Somogybabodnál is zajlik a tervezett nyomvonal mentén az R67-es gyorsút kivitelezése. Fakivágást, régészeti feltárást, s az azt megelőző földmunkákat végzik a nyomvonalon. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (Nif) Zrt. kérdésünkre közölte: ezt követik majd a nagy tömegű földmunkák.

– Pozitívak az eddigi tapasztalataink a gyorsút építésével kapcsolatban – mondta el kérdésünkre Káldi László, Somogybabod polgármestere. – Természetes, hogy nagyobb forgalommal és zajjal jár a fejlesztés, enélkül nem lehet építkezni. Korrekt módon dolgoznak a kivitelezők. Meglátásom szerint többségében örülnek a lakosok a gyorsútnak, hiszen hatalmas a forgalom nálunk. Mind a Kaposvár, mind pedig a Balaton felé menő kamionforgalom sokszor elviselhetetlen. Az biztos, hogy lakhatóbb és csendesebb lesz a település, ha megépül az út. Ugyanakkor az is érthető, hogy a helyi kereskedelmi egységek tartanak attól, hogy elveszítik az átmenő forgalmuk egy részét.

A somogybabodi polgármester hozzátette: olyan csomópont épül majd a településnél, mely mindkét irányba fel- és lehajtási lehetőséget is biztosít. Ezért is örülnek a fejlesztésnek, hiszen mind Balatonszemes irányába, mind pedig Kaposvár irányába gyorsabbá és kényelmesebbé válhat majd a helyiek közlekedése.

Másutt is várják már, hogy csökkentse a leendő gyorsút a jelenlegi átmenő forgalmat. – Ha nem remeg meg a kristálypohár a szobában, amikor elhajt előttünk egy kamion, én már elégedett leszek – utalt erre mernyeszentmiklósi férfi.

Mernye és Somogyaszaló között is végzik már a földmunkákat a 67-es út mellett. Kisfalusi András, Mernye polgármestere lapunknak elmondta: jelenleg nem zavarja a közlekedést az építkezés, akadálymentesen haladhat a forgalom. – Jók az eddigi tapasztalataink, hiszen a mérnökök is úgy tervezik a munkagépek útvonalait, hogy azok lehetőleg kerüljék az aszfaltos utakat, s hogy a lehető legkisebb zajjal járjon a munka a lakosságra nézve is – mondta Kisfalusi András. – Jóllehet a csomópont kiépítése már nagyobb forgalommal jár majd, de azt hiszem a legtöbben örülnek a fejlesztésnek, hiszen biztonságosabbá válik a jövőben a közlekedés. Kaposvár felől egy teljes értékű csomópont épül majd fel- és lehajtási lehetősséggel, a település Balaton felé eső végén pedig felhajtani lehet majd a gyorsútra.

A polgármester hozzátette: jelenleg két mérnök irányítja az építkezést a településen, de több szakember érkezik majd a faluba. Számukra a kivitelező egy, a mernyei önkormányzat tulajdonában lévő irodát bérelt ki két évre. Az elhelyezkedési lehetőségeket is segíti a fejlesztés, noha egyre nagyobb problémát jelent munkaerőt találni. A mernyei polgármester elmondta: keresik a kivitelezők a helyi munkaerőt az építkezés különféle feladataihoz.

Több mernyeszentmiklósi lakos is felvetette korábban a majdani zajterhelés kérdését. A tervek egyeztetése során azonban azt a választ kapták, hogy nem lesz olyan mértékű zaj, mely zavarná a lakosokat. Egy céget bízott meg a mernyei önkormányzat, hogy végezzenek méréseket az építkezés előtt, hiszen ha később esetleg probléma adódna, ez alapján viszonyíthatnak majd. – Természetesen bízunk benne, hogy erre nem lesz szükség – fűzte hozzá Kisfalusi András.

A Nif közölte lapunkkal: a jövő évtől kezdődően lesznek majd az útépítéseknél megszokott forgalomkorlátozások. A közeljövőben csak átmeneti jellegű korlátozások lehetnek. Arra törekednek, hogy időben értesítsék a közlekedőket a változásokról. Ezekről a társaság a Facebook-oldalán, s a Magyar Közút Útinformjában is tájékozódni lehet majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában