Elismerés

2017.08.18. 07:19

Az önkéntesek munkáját köszönték meg

Soha nem látott vihar söpört végig júliusban a Siófok térségén, maga mögött kidőlt fákat, megrongált házakat hagyott. – Vállvetve dolgoztak az önkéntesek a hivatásos tűzoltókkal, – fogalmazott Wéber Antal, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, igazgatója.

Koszorus Rita

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

746 esethez riasztották a júliusi vihar miatt a somogy megyei tűzoltókat, a siófoki vihar után öt napig dolgoztak a károk felszámolásán. A munkában a hivatásos egységek mellett három önkormányzati tűzoltóság, tizenegy önkéntes tűzoltó egyesület és a Sió Mentőcsoport is részt vett. Őket köszöntötte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, Wéber Antal igazgató. – Az önkéntes tűzoltók felelősségteljes, sok esetben speciális tudást igénylő munkát hajtottak végre – emelte ki köszönőbeszédében Wéber Antal. – Tették mindezt fegyelmezetten, hiszen a sok káreset ellenére nehéz körülmények között és veszélyes eszközökkel úgy dolgoztak, hogy további károkat nem okoztunk. Együtt együttműködve tudtunk dolgozni.

Önkéntesek munkában

Ezt a közös munkát köszönte meg a megyei katasztrófavédelmi igazgató egy-egy emléklappal.

Az önkéntes egyesületek képviselői érdeklődésünkre elmondták, nem volt könnyű dolguk a siófoki vihar után. A szőkedencsi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület az első napon érkezett a helyszínre, ahol a feltávolításban segédkeztek. – Pont egy héttel korábban nálunk is volt egy nagy vihar – emlékezett vissza az eseményekre Tekenyős András, az egyesület elnöke. – Elszörnyülködtünk a látványtól, ami Siófokon fogadott. Tehát, hogy egy lakóövezetben ilyen kárt tudjon okozni a vihar.

Tekenyős András hozzátette: nagyon sok fa dőlt ki, hol a házakra, hol kerítésre, hol pedig az úttestet torlaszolta el. Mivel a vihar utáni első napon riasztották őket a helyszínre, a szőkedencsi önkénteseknek bőven akadt munkájuk, tudtuk meg az elnöktől.

De nem voltak könnyebb helyzetben a csökölyi Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai sem. – Ez volt az első nagy bevetésünk – mondta a tűzoltó egyesületet képviselő Geiszt Gábor. – Katasztrofálisan nézett ki a hely, ez volt az első gondolatom, amikor megérkeztünk.

Geiszt Gábor hozzátette: megrendítő volt, amikor gyerekekkel találkoztak a vihar által megtépázott területen.– Második nap voltunk egy olyan háznál, ahol gyerektábor volt – idézte fel a történteket az önkéntes tűzoltó. – A gyerekek meg voltak rémülve, mert a házra dőlt a fa, kitörtek az ablakok. A gyerekeknek sem volt nagy élmény, meg a felnőtteknek sem.

Flórián Ervin, az egyesület elnöke hozzátette: hasonló bevetésük még nem volt, hiszen két éve alakultak. – Amennyire tudtunk helytálltunk, de ez mindenkire, így a katasztrófavédelemre is igaz – értékelte a munkát az elnök. – Nagyon összehangolt volt a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!