Sport

2011.02.03. 07:51

Feketelista: hárman több mint 700 millióval tartoznak

Három somogyi adózó összesen több mint 741 milliós adótartozással került föl az APEH napokban nyilvánosságra hozott, legfrissebb feketelistájára.

Márkus Kata

Ők azok, akiknek az ügyében az előző negyedév során már jogerős határozat született azért, mert az előírt fizetési kötelezettségüket határidőig nem teljesítették. Az esetükben megállapított adóhiányt további 530 milliós bírság, pótlék terheli. Az összesen csaknem kétszáz fős listán a legnagyobb somogyi adós a 11., a második legmagasabb összeggel tartozó a 83., a harmadik pedig a 181. A legfrissebb listán a legnagyobb összegű adótartozás csaknem hétmilliárd forint, amelyet további nem egészen hatmilliárdos pótlék és bírság terhel.

Az adóhatóság azonban továbbra is csak azok esetében teszi közzé az adótartozás mértékét, akiknél már jogerőre emelkedett a határozat. Azt megelőzően nem ad felvilágosítást a be nem fizetett adó összegéről. Az viszont hozzáférhető az APEH internetes lapján, hogy a tavalyi év végéig 83 olyan somogyi magánszemélyt, egyéni vállalkozót tartottak nyilván, akiknek 180 napot meghaladó, folyamatosan fennálló, tízmillió forintot meghaladó adótartozásuk van. Az országban csaknem 3 ezer 300 ilyen adós van. 



Száznyolcvan napot és százmillió forintot meghaladó adótartozással csaknem kétezer nem magánszemélyt tartanak nyilván az országban, közülük 28 a somogyi. Arról, hogy mennyivel tartoznak, a törvényi előírások szerint szintén nem ad felvilágosítást az APEH.
Az elmúlt években egyébként emelkedett azoknak a somogyi magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak a száma, akik fél éve több mint tízmillió forinttal tartoznak az adóhatóságnak. 2008-ban még valamivel több mint félszáz ilyen somogyi adós szerepelt az APEH honlapján nyilvánosságra hozott listán. 2009 közepén 69, majd az év végére 72-re emelkedett ez a szám, most pedig 83.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!