Sport

2011.07.05. 15:13

Három futam után vezetnek Majthényiék

Remekül kezdte az olaszországi Garda tavon rendezett repülőhollandi vitorlázó világbajnokságot a címvédőként rajthoz álló Majthényi Szabolcs, Domokos András duó, amely három futam után vezeti a mezőnyt.

Kun Zoltán

Mint arról már korábban beszámoltunk az olaszországi Garda tavon rendezik a 2011-es repülőhollandi-világbajnokságot. A helyszín nem ismeretlen a Balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet hétszeres világbajnok egysége a Majthényi Szabolcs, Domokos András duó előtt sem.

A szparis kettős legutóbb tavaly a romániai Constanta-ban rendezett vb-n szerzett aranyérmet. A páratlan sorozatot a „bejáratott” Gardán folytathatják. Ott ahol már az 1995-ös világbajnokságon is részt vettek. Akkor a hatodik helyen zárták a küzdelmeket.

Az olaszországi Malcesine-ben most ennél sokkal merészebb célt tűzött ki a hétszeres világbajnok magyar kettős. Természetesen szeretnék megvédeni a tavaly Romániában nyert legutóbbi vb-címüket. A constancai viadal saját bevallásuk szerint is könnyebb volt, mint a korábbiak. Nos ezúttal erről szó sincs. Részint azért, mert végül a versenyt megelőzően rendezett próbafutamon is óriási mezőny – 21 nemzet, több mint 130 hajója – rajtolt. Másrészről pedig azért, mert a legnagyobb riválisnak tekinthető dán Bojsen-Möller testvérpár is elindult a nagy érdeklődéssel kísért  – nevezési rekorot hozó – olaszországi vb-n.

A népes mezőny miatt a világbajnokságon első hat éles futamán már négy csoportra osztva versenyeznek a repülő hollandisok. Valamennyi csoport kétszer megy együtt a többi hárommal. Az utolsó három futamot hagyományosan arany és ezüst felosztásban rendezik az addigi helyezéseknek megfelelő felosztásban.

Az első futamon Majthényiék csoportja a dánokéval csatázott.
A magyar egység végig vezetve szerezte meg az első helyet, mögöttük egy horvát duó végzett, majd következtek a dánok. A második futam alapján pedig már egyértelművé vált Majthé-nyiék összetett első helye, annak ellenére, hogy a Bojsen-Möller kettős is nyerte a saját csoportját.
A keddi harmadik futamban ugyan második helyen végeztek Majthényiék. Mivel az öszszetett versenyben másodikként álló Bojsen-Möllerék csupán negyedikek lettek ezen az etapon a magyarok maradtak a világbajnoki mezőny élen.



Bár a szervezők külön rajtoltatják a négy csoport hajóit, hamar „összekeveredik” a mezőny. Nagy a forgalom a Garda tavon, ahol így nehéz úgynevezett „tiszta szeles” szakaszokat találni. Ráadásul a lassabban, körülményesebben közlekedő versenytársakra is figyelni kell. Ami azonban Majthényiék számára a legfontosabb, hogy hajójuk, s benne az új – mindeddig leginkább csak tesztelt – árboc eddig kiválóan teljesít.

Sikerrel hangoltak

Papírforma-győzelmet arattak a németországi Kielben rendezett felvezető versenyen Majthényiék. A viadal mellett az új árboc tesztelése volt a legfontosabb feladat. A remek szélviszonyok miatt a rendezők mind a tizenegy futamot megtartották, így bőven volt alkalom a forma csiszolására. A szoros rajtokat ugyan nem tudták gyakorolni a Balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet sportolói, miután csak 21 hajó szerepelt. Majthényiék végül gond nélkül nyerték mind a tíz futamot, így az utolsóra már nem is szálltak hajóba. Inkább a gyors hazatérés mellett döntöttek, hogy a felszerelésekkel együtt időben megérkezzenek a világbajnokság olaszországi helyszínére. Majthényiék ráadásul viszonozták új-zélandi sporttársaik korábbi segítségét. Régi ausztrál hajójukat kölcsön adták a világbajnokságra.

A világbajnokság állása

A repülőhollandi világbajnokság állása az első két futamának végeredménye után: 1. Majthényi Szabolcs, Domokos András (magyar, Balatonföldvá-ri Spartacus VE, 4 helyezési pont), 2. Jorgen Bojsen-Möller, Jakob Bojsen-Möller (dán, 8 helyezési pont), 3. Enno Kramer, Ard Geelkerken (holland, 11 helyezési pont), ...17. Kardos Antal, Polgár Csaba (magyar, Balaton-földvári Spartacus VE, 37 helyezési pont), ...44. Gáborjáni Szabó Gábor, Argay Béla (magyar, Balatonföldvári Spartacus VE, 76 helyezési pont), ...55. Süli András, Papp Dávid (magyar SSC, 90 helyezési pont).

A következő repülőhollandi világbajnokságot 2012-ben Santa Cruz-ban rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!