Sport

2013.07.25. 18:29

A Rafficát üldözi a mezőny a Kékszalagon

Balatonfüredről elrajtolt a 45. Kékszalag Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny mezőnye, az idén nem dőlt meg a részvételi rekord.

Sonline

Ötszázhuszonöt hajó – fedélzetükön összesen nagyjából 2500 résztvevővel – vágott neki a légvonalban 145 kilométeres táv leküzdésének. A viadal napján egy front közelítette meg a Balaton térségét, amelyből délutánra vártak számottevő szelet. A reggeli gyenge széllel Balatonkeneséig és Siófokig tudott haladni a mezőny, főleg a könnyű vitorlások voltak előnyben. A nehezebb fahajókkal indulók többen is könnyítettek a rajt előtt a szerkezetükön. A taktika meghatározásában segítséget nyújtott, hogy a legénységeknek az északi és déli parton is voltak segítői, akik folyamatosan jelezték a helyi szélerősséget.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ötszázhuszonöt hajó vágott neki a versenynek - fotók: ORFK Légi felvétele: H. Szabó Sándor
[/caption]
A szervezők nem számítottak gyors versenyre, a legjobbakat ezzel együtt már csütörtökön késő estére várták vissza Balatonfüredre. A déli órákban a mezőny több mint a fele a siófoki bóját célba véve siklott előre a Balaton tükrén, addig az élboly széthúzódva, Tihanytól a fonyódi halastavakig nyúlt. A versenyt a Raffica, Principessa, Lisa, Avatar négyes vezette ebben a sorrendben. Röviddel három óra előtt aztán minimálisra csökkent a szél ereje, a korábban érvényben lévő viharjelzést a Balaton egész területén visszavonták. A fonyódi hegyeket elhagyva az élmezőny frissülő széllel találkozott, így ismét a korábbinál nagyobb sebességre tehettek szert a legjobbak.



A Raffica tartotta vezető pozícióját és közel egy kilométeres előnnyel az üldöző Principessa előtt elsőként vette a keszthelyi fordító bóját. A nap vége felé haladva sem zavarta semmi Király Zsolt kormányost és csapatát, így a Raffica volt legközelebb csütörtök este a balatonfüredi célhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!