Sport

2006.11.21. 19:28

Hendlein karriercsúccsal nőtt a mezőny főlé

A magyar férfi kosárlabdasport nem bővelkedik tehetségekben. Ezért is örömteli, ha olyan játékosok bukkannak fel, mint a felnőtt válogatottba is behívott Hendlein Roland. A kaposvári kosaras Sopronban 29 ponttal lett a mezőny legjobbja.

Kun Zoltán

A Kaposvári KK 20 éves, 204 cm magas sportolója Nagyberkiben ismerkedett a játék alapjaival. Halmai Balázs nyári táborában szerette meg a játékot. Érdekesség, hogy későbbi csapattársa, Szőke Balázs meghívott vendég volt ott. Az általános iskola 7. osztályát már a somogyi megyeszékhelyen kezdte, ahol a Kaposvári Sportiskola kadettcsapatának (edző: Ékes Tamás) tagja volt.

Innen a Monok Tibor edző vezette Kaposvári KK ifi, majd junior együtteséhez vezetett az út. A felnőtt kerethez először Goran Miljkovics hívta be 2003 tavaszán. Az élvonalbeli bemutatkozást követően fél évre kölcsönbe adta klubja a Dombóvárnak, ahol már kezdőként is pályára lépett. Visszatérése után Dzunics Braniszlav alapemberként számít rá a Kaposvári KK együttesében.

Hendlein az NB I/A-csoportos felnőtt bajnokságban még soha nem volt ilyen eredményes. A Soproni sÖrdögök ellen idegenben is kiválóan szerepelt. Huszonkilenc pontja mellett, nyolc védő és egy támadólepattanót is begyűjtött. Volt három szerzett labdája, két gólpassza és három blokkja is. A teljesítményéről talán leginkább árulkodó statisztikai lapján a 42 VAL-pont hűen tükrözi, hogy a meccs legjobbjáról volt szó. Hendlein Roland azonban „nem szállt el”, reálisan látja jelenlegi helyzetét.

– Figyeltem Sopronban a bemelegítésnél. Mit mondjak nem látszott, hogy a meccs legjobbja lesz...
– Valóban nem ment a dobás – kezdte a fiatal játékos. – Szinte minden labdám kiperdült a gyűrűből. Szerencsére a mérkőzésen pont fordítva volt. A kezdés utáni támadásnál rám jött ki a figura, üresen maradtam és az első próbálkozáson sikeres volt. Számomra nagyon fontos az első kísérlet, vagy az, hogy sikerüljön egy megmozduláson, mert meghatározhatja a későbbieket.

– Idén lett stabil csapattag, ráadásul más poszton is játszik, mint korábban.
– Valóban. Ősztől már kezdőként számít rám Dzunics edző. Én pedig szeretném meghálálni a bizalmat és minél jobban élni a lehetőséggel, amit kapok. A négyes poszt csak nevében kötött, hiszen a modern kosárlabdában egyre jobban elmosódnak a mezőnyposztok határai. Talán annyiban más a szerepköröm, hogy több lepattanót kell szereznem és a védőmunkám is más jellegű.

– Azért a vetélytársak között több az izmosabb, súlyosabb kosaras. Nem nehezebb ellenük játszani?
– Mindenképpen, de őket is meg lehet verni. A kötöttebb, statikusabb kosárlabdázók ellen főleg a ruganyosságomat és a gyorsaságomat tudom kamatoztatni.

– Mi az, amiben leginkább fejlődnie kell?
– A dobástechnikámon és a védekezésemen akad talán a legtöbb javítani való. Tisztában vagyok azzal, hogy még hullámzó a teljesítményem. Rengeteget kell tanulnom ahhoz, hogy igazán jó játékos váljék belőlem. Itt Kaposváron ehhez minden feltétel adott. Dzunics Braniszlav edző nagyon felkészült, kiváló szakember. Meggyőződésem, hogy néhány év múlva akár külföldi együttest is irányíthat már.

– Kit tart az legjobb játékosnak, aki valaha csapattársa volt?
– Ha a Kaposvári KK-t nézzük, akkor az amerikai Nate James-t nevezném meg, de kiemelkedő tudású kosárlabdázónak tartom Dzunics Braniszlavot, vagy Sztojan Ivkovicsot is. Természetesen a felnőtt válogatottnál is jó játékosokkal találkoztam. Németh, Báder, vagy Gulyás külföldön is megállja a helyét. Szinte valamennyi csapattársamtól el tudtam lesni valamit. Mindenki segített eddig, én pedig megpróbáltam minél hatékonyabban alkalmazni a kapott jótanácsokat.

– Több éve tagja a junior válogatottnak, idén nyáron pedig a felnőttek keretébe is meghívást kapott. Milyen tapasztalatokat gyűjtött?
– Kellemes emlékeket őrzök. Két éve Várnában a B-divíziós junior Európa-bajnokságon második helyen végeztünk. Erre az eredményre nagyon büszke vagyok. Peresztegi Nagy Ákos és Monok Tibor edzők vezetésével csak a döntőben szenvedtünk vereséget a bolgároktól. Ennek ellenére kivívtuk az A-diviziós szereplés jogát. Idény nyáron Törökországban pedig sikerült kiharcolnunk a bentmaradást is. 

– Az utóbbi időben nem kellett külön programszervezőt fogadnia. Mikor volt szabadságon?
– Gyakorlatilag egy hetet pihenhettem a nyáron. Alig hogy hazaérkeztünk Törökországból már menten is a felnőtt válogatott edzőtáborába. Meszlényi Róbert szövetségi kapitány engedett el néhány napra. Utána pedig bekapcsolódtam a Kaposvári KK felkészülési munkájába.

– Szezon közben mivel tölti kevés szabadidejét?
– A kaposvári egyetemen magántanuló vagyok. Amikor nem a vizsgáimra készülök, akkor leginkább filmeket nézek DVD-n, vagy a PlayStation-nel játszok.

– Az egykori társak közül kikkel tartja a kapcsolatot?
– Leginkább Trepák Zoltánnal, Varga Rolanddal, vagy Simon Balázzsal beszélek, de jóban vagyok Dénes Gáborral és Gráczer Zsolttal is.

– Klubjában 2007 tavaszán jár le a két évre szóló szerződése. Marad Kaposváron?
– Nagyon korai még erről beszélni. Mint minden fiatal én is szeretném kipróbálni magam külföldi bajnokságban is, de ehhez még rengeteget kell fejlődnöm. Annyit már most mondhatok, hogy ha maradok Magyarországon, akkor továbbra is a Kaposvári KK játékosa leszek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!