Sport

2007.02.02. 08:28

Idén csökkentik a sporttámogatást

Komoly változások várhatók a kaposvári önkormányzati sporttámogatás terén. Leginkább a kiemelt egyesületeket érinti majd az átszervezés.

Kun Zoltán

Ahogy a gazdaság egyéb területein, úgy a sporttámogatásban is érezhető a megszorító intézkedések következménye. A megyeszékhelyen a februári közgyűlésen tárgyalják majd a város 2007 évi költségvetését.  Csökken a város sportjára fordítható pénzösszeg. Ennek pontos mértéke azonban még nem ismert.

Az aktuális sportvezetők évek óta több alkalommal is hangoztatták, hogy az önkormányzat nem eltartója, csak támogatója az egyes egyesületeknek. Ennek ellenére a klubok többsége működésképtelenné válna a rendszeres városi támogatás nélkül. A sporttal kapcsolatban az önkormányzati törvény kötelező érvényű feladatként a létesítményfenntartást és fejlesztést, az utánpótlásnevelés segítését, a szabadidősportot, illetve a családok és hátrányos helyzetűek sportolásának támogatását írja elő.

Kaposváron jelenleg 108 sportegyesület működik a különböző sportágakban. Ennek körülbelül fele áll valamilyen kapcsolatban az önkormányzattal, ahonnan főként pályázati úton jut kisebb nagyobb összeghez. A városi sporttámogatás több elemből tevődik össze. Az úgynevezett „élő” sport (élsport és amatőrsport), mellett a létesítményfenntartás, fejlesztés tartozik ide. Kaposvár önkormányzata 2006-ban mindent összevetve 518 millió forintot költött sportcélokra.
Hosszú évek óta állandó formulák alapján osztja el azt a pénzt, melyet a verseny és amatőrsport támogatására szánnak. Ennek egyik lényeges eleme a három kiemelt egyesület (Kaposvári Rákóczi FC, Kaposvári KK, Kométa-Kaposvár), melynek támogatásáról közvetlenül a közgyűlés dönt.

Ez az összeg jelenti az élsport támogatás döntő többségét. Ezek a sportszervezetek a direkt anyagi támogatás mellett a sportlétesítményeket használatakor további kedvezményeket élveznek. A város többi egyesülete a sportalapból pályázhat és – a sportbizottság döntése alapján – ugyancsak közgyűlési döntés után juthat pénzhez.
Változás leginkább az élsport terén várható. Ezeket a csapatokat ugyanis gazdasági társaságok üzemeltetik. Az EU-csatlakozást követően azonban az önkormányzatok korlátlanul nem támogathatják a sportszervezeteket. Pécsett már nyilvánosságra hozták a csökkentés várható mértékét, amely várhatóan húsz százalékos lesz.

Információink szerint komoly változás előtt áll a kaposvári sporttámogatás rendszere is. Mindez leginkább a kiemelt egyesülteket érinti majd. A jelenlegi állapot ugyanis a gazdasági és törvényi változások figyelembe vételével egyszerűen nem tartható fenn. A város természetesen a jövőben is kiáll az élcsapatok mellett. Ugyanakkor a sportszervezeteket a versenytörvény – amely az EU talán legerősebb alaptörvénye – miatt az adófizető állampolgárok pénzéből korlátlan mértékben nem támogathatják az önkormányzatok. Az uniós előírás világos alapelveket fogalmazott meg ezzel kapcsolatban és egy bizonyos limitet is megnevez. A törvényalkotó arra törekedett, hogy az összeghatár ne befolyásolja a résztvevők közötti esélyeket. Átszámítva huszonötmillió forintban húzta meg azt a határt, amely alatt megkötés nélkül nyújtható anyagi támogatás.  

 Ennél többre is van lehetőség, ám ehhez a Pénzügyminisztérium állásfoglalása kell. Ekkor vizsgálják, hogy a folyósított összeg versenytorzító hatású-e a bajnokság többi szereplőjével szemben. A kaposvári kiemelt egyesületek éves szinten a nevezett határnál jóval magasabb összegekhez jutottak. Ezt a helyzetet – egy három éves időszak alatt – a város új alapokra kívánja helyezni. A sportvezetés feladata egy olyan stratégia kidolgozása, amely a fenntarthatóságot szavatolni tudja. Jelenleg is folyamatosan tárgyalnak a klubok vezetőivel ennek megvalósíthatóságáról. 

 A korábbi éveknél lényegesen kevesebbet tud fejlesztésre fordítani az önkormányzat. A műfüves labdarúgó pályát állami támogatással és 70 milliós önrésszel szeretnék megépíttetni. Emellett a Városi Sportcsarnok és Intézményei felújításával kapcsolatban készül egy megalósíthatósági tanulmány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!