Sport

2007.08.05. 14:37

A tíz tusából végül öt maradt

Nagyon sokan szorítanak érte, mások viszont azt lesik, mikor botlik végre. Abban viszont mindkét tábor egyetért, hogy különleges személyiség Gyenesei Leila. Az egyetlen somogyi téli olimpikon a nyári ötkarikás játékokon is megmérettetné magát.

Fenyő Gábor

– Mielőtt öttusázónak állt volna, pontosan tucatnyi sportágba kóstolt bele. Miért váltott ilyen sokszor?
– Mindig is az eredményesség volt a döntő; inkább azzal foglalkoztam, ami jobban ment. A lesiklásért például soha nem voltam oda.

– Ez eddig rendben van. De miért pont az öttusa, s miért nem mondjuk a triatlon?
– Pedig egyszerű, s a kettő nagyon is összefügg egymással. Nagyon szerettem a triatlont, egészen pontosan az úszó és a futó részeit. A kerékpározással viszont soha nem tudtam istenigazából megbarátkozni. Amikor 2004 nyarán Kaposvár mellett az egyik biciklis edzésemen elütött egy autó, akkor végleg eldöntöttem, hogy vége a triatlonnak. A kórházból már úgy jöttem ki, hogy öttusázó lesz belőlem.

– A lóról is hatalmasat lehet esni...
– Az igaz, csakhogy a lovasedzéseken nem száguldanak el az ember mellett 120-al, 140-el az autók. Meg egyébként is; a lovas tréningeknél többen vagyunk – imádok csapatban dolgozni –, kerékpározni pedig mindig egyedül mentem. Most már  bevallhatom, hogy sokszor féltem...

– A triatlonos és az öttusázó korszaka között ott volt a sífutás. Ennek most már teljesen vége?
– Sikerült kijutnom tavaly februárban Torinóba a téli olimpiára, ami somogyi sportolónak még sohasem sikerült; ugyanakkor sajnos nem úgy szerepeltem, ahogy szerettem volna. Nem tudom, hogyan alakul a jövő; még nem zártam le teljesen a sífutást.

– Azt mondják, új sportágában a világ második legjobb úszójának számít Gyenesei Leila.
– Még soha nem tudtam legyőzni Sheila Taorminát; az amerikai versenyző 1996-ban Atlantában a 4x200-as gyorsváltóval olimpiai bajnoki címet szerzett. Ráadásul triatlonban is világbajnok volt 2004-ben, a Sydney-i és az athéni ötkarikás játékokon pedig a negyedik, illetve a hatodik helyen zárt.

– Csupán fél éve mutatkozott be az első versenyén öttusázóként, mára viszont az országos rangsorban már a második helyen található. Egyedül csak az athéni olimpia bajnok, háromszoros egyéni világbajnok Vörös Zsuzsanna előzi meg.
– Ő külön műfajt képvisel, kiemelkedik a mezőnyből. Úgy gondolom, nekem nem az a feladatom, hogy mindenáron megelőzzem Vörös Zsuzsannát, hanem hogy megőrizzem mögötte a második helyemet.

– Augusztus 19-én kezdődik Németországban, Berlinben a felnőtt világbajnokság.
– Végre egy verseny, ahol nincs rajtam teher... Örülök, hogy Kulcsár Antal szövetségi kapitány kihagyott a csapatból, hiszen így felszabadultan, eredménykényszer nélkül versenyezhetek.

– Rá egy hónapra Lisszabon mellett rendezik a junior vb-t.
– Az teljesen más lesz. Igazi értékmérőnek számít majd, hiszen valószínűleg egyéniben, csapatban és váltóban is indítanak.

– Mennyire van közel Peking?
– Egyértelműen az extraklasszis Vörös Zsuzsanna az első számú favorit. Reálisan felmérve az esélyeket a 2012-es londoni olimpia lehet az enyém. Ha mégis sikerülne kijutnom jövőre a kínai fővárosba, akkor is inkább a tapasztalatszerzés, a nemzetközi mezőny minél alaposabb feltérképezése és megismerése lenne számomra a legfontosabb feladat.

– Az öt tusa közül leginkább vívásban van elmaradva a nemzetközi elittől.
– Azt mondják, egy-egy mozdulatsort vagy tízezerszer kell megismételni ahhoz, hogy automatikussá váljon. Ha olyan 850 pont körüli eredményre lennék képes, akkor – fogalmazzunk így – eséllyel tudnám folytatni a versenyt.

– Tipikus magyar jelenség; az ismert, sikeres emberek – legyen szó sportolóról, színészről, üzletemberről vagy éppen politikusról – két különböző tábort tudhatnak maguk mögött.
– Nem foglalkozom azokkal, akik ellenem szurkolnak. Valahogy úgy vagyok ezzel; inkább addig dolgozom, amíg az  eredményeimmel meg nem győzöm őket.

A csúcstartó

A 800 méteres síkfutásban 2,17:30-as idejével a 12 éven aluli korosztályban ő tartja az országos csúcsot, amelyet még 1998-ban Budapesten a Népstadionban – a felnőtt Európa-bajnokság egyik kiegészítő versenyén – állított fel. Ő szerezte téli sportágban az első somogyi ob-érmet, amikor 1997-ben a serdülők között első lett sífutásban. Az első, s mindmáig az egyetlen somogyi téli olimpikon.
– Még soha nem érezte azt, hogy köszöni szépen, de elég volt a sportból?
– Miután elég sok sportágat kipróbáltam és mindig időben váltottam, így soha nem éreztem azt, hogy belefásulnék. Mindig találtam valami újat, érdekeset magamnak.

– Létezik egyáltalán olyan sport, amelyet kedvel, de még nem próbált ki?
– Sok ilyen van. Szeretem a különböző labdajátékokat, csak éppen nincs hozzá tehetségem. Hogy is mondjam; amikor például az edzéseken focizunk, nem engem választanak elsőként... Szívesen nézem az úgynevezett nőies sportokat is: ilyen az RSG, ahol a nővérem, Anita alkotott maradandót, vagy például a műkorcsolya.

– Most lesz másodéves a Kaposvári Egyetemen kommunikáció és médiatudomány szakon.
– Biztos sokakat meglepett, hogy nem a Testnevelési Egyetemre jelentkeztem. Edzősködés? Nem vagyok benne biztos, hogy lenne elég türelmem hozzá. A sport mindig is az életem része lesz, de azért szeretném más oldalairól is látni a világot.

– A végére hagytuk a kérdést: fehérvárinak vagy kaposvárinak vallja magát?
– Ez nem képezheti vita tárgyát; minden – a családom, a barátaim, a párom, Balogh Róbert, az iskola, aztán a klubom, s az engem támogató önkormányzat – Kaposvárhoz köt. Székesfehérváron edzek és készülök a világ legjobb öttusázóinak és edzőinek a társaságában, de kikapcsolódni, újra feltöltődni csakis itt tudok a somogyi megyeszékhelyen.

Kibérelte magának a dobogó tetejét

Az év sportolója (8). Triatlon – ötször (gyermek – 1998 és 1999; serdülő – 2000; ifjúsági – 2003; junior – 2004). Aquatlon – kétszer (felnőtt – 2003 és 2004). Sífutás – kétszer (felnőtt – 2005 és 2006).

A megye legjobb sportolója (11). Diák – 1996-tól 1999-ig; utánpótlás – 2000-től 2005-ig; felnőtt – 2006.

Kaposvár legjobb sportolója (8). Diák – 1998, 1999, 2000 és 2003; utánpótlás – 1999 és 2003; felnőtt – 2001 és 2006.

Vb és Eb mérlege: a korosztályos világbajnokságokon három arany, az Európa-bajnokságokon négy arany, egy ezüst és három bronz (hat sportág színeiben).

Bajnoki mérlege: 41 (ebből 7 felnőtt) arany, 7 ezüst és 4 (ebből 1 felnőtt) bronz.

Diákolimpiai mérlege: 24 arany, 8 ezüst és 4 bronz.

A megye legjobb sportolója (11). Diák – 1996-tól 1999-ig; utánpótlás – 2000-től 2005-ig; felnőtt – 2006.

Kaposvár legjobb sportolója (8). Diák – 1998, 1999, 2000 és 2003; utánpótlás – 1999 és 2003; felnőtt – 2001 és 2006.

Vb és Eb mérlege: a korosztályos világbajnokságokon három arany, az Európa-bajnokságokon négy arany, egy ezüst és három bronz (hat sportág színeiben).

Bajnoki mérlege: 41 (ebből 7 felnőtt) arany, 7 ezüst és 4 (ebből 1 felnőtt) bronz.

Diákolimpiai mérlege: 24 arany, 8 ezüst és 4 bronz.

A csúcstartó A 800 méteres síkfutásban 2,17:30-as idejével a 12 éven aluli korosztályban ő tartja az országos csúcsot, amelyet még 1998-ban Budapesten a Népstadionban – a felnőtt Európa-bajnokság egyik kiegészítő versenyén – állított fel. Ő szerezte téli sportágban az első somogyi ob-érmet, amikor 1997-ben a serdülők között első lett sífutásban. Az első, s mindmáig az egyetlen somogyi téli olimpikon. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!