Sport

2008.04.11. 08:17

Fonyódiak szelték az Adria vizét

Népes mezőny, mintegy tizennyolc hajó vett részt az Adriai-tengeren rendezett négynapos II. Arany-sekli Adria Kupán.

Temesvári Iván

A tizennyolc hajó között két somogyi, pontosabban két fonyódi egység is vízre szállt, s volt egy harmadik hajó, melynek legénységét szintén Balaton-partiak erősítették. Természetesen a tavalyi győztes is elindult a viadalon, ám a címvédés nem jött öszsze a fonyódi Bern Sailing Team csapatának. – A tavalyi kis szél hasonlított a balatonira, idén viszont nagy szélben három-négy méteres hullámokkal kellett megküzdenünk – kezdte ifj. Mucsi László csapattag. – A három futamból egy ráadásul az éjszakát is magába foglalta, hiszen délelőtt 11 órától másnap délig hajóztunk. Ezt a szakaszt egyébként hat egység feladta.

Az Aranysekli Adria Kupa navigációs verseny, azaz nem a távok hosszúsága a lényeg, hanem kijelölt pályán egyik pontból a másikba eljutni. – Az első és a harmadik futam volt a rövidebb, mindössze harminc kilométer, de szigetek között kellett navigálni a hajót. Több út is van a szigetek között, így minden egység a szerinte legjobbat választhatja. Mérlegelni kell a várható szelet, a domborzatot, mennyire menjünk közel a szigethez, szóval sok összetevője van ennek a versenynek.

A Mucsi Lászlóékat „szállító”, ELAN 434 típusú Samo névre hallgató hajó az első napon remekelt, hiszen a fonyódi különítmény az élről várta a másnapi folytatást, ahol aztán már jöttek a problémák. – Több kötélszakadásunk is volt, így hiába rajtoltunk jól, azt a 150-200 méteres előnyünket el is veszítettük, amire kicseréltük a kötelet. És ha ez nem lett volna elég, azon a bizonyos éjszakai futamon egy hálót is összeszedtünk, ami lelassított bennünket és navigációs problémát is okozott.

A lányok nem adták fel

Egy hölgyekből álló csapat is részt vett a versenyen, akik igazán kitettek magukért; sőt az embert próbáló második futamot – melyet hat egység is feladott – is végighajózta a leánycsapat.
Ráadásul csak reggel tudtuk leszedni, de ez sem ment könynyen. Egy ideig vártuk a bú-várt, aki segített volna nekünk, de a rajt miatt cselekednünk kellett, így az egyik csapattársunk mártózott meg az egyelőre még nem túl kellemes hőmérsékletű Adriában.

A második és a zárófutamot is a harmadik helyen zárta a Samo, amely összetettben a második lett.
– Jövőre is szeretnénk elindulni ezen a viadalon, amely jól szolgálja a felkészülést a hamarosan induló versenyszezonra.

A farkasok nyertek

A II. Aranysekli Adria Kupa végeredménye: 1. Farkas Tamás csapata (Tengeri Farkasok, Lara nevű hajóval), 2. Somos Zsolt csapata (Bern Sailing Team, Samo, a csapat tagjai: Bernáth László, Réz Tamás, Salekovics István, id. Mucsi László, Mezriczki Miklós, Kovács Gábor, Soos Zsolt, Keresz- tes József, ifj. Mucsi László), 3. Vermesy Sándor csapata (Admiral Sailing Team, Upsi). A másik fonyódi egység (Vancsek László, Papp Tibor, Szász Lajos, Szilágyi Lajos, Vicker Attila, Horváth Gábor, Andok Ferenc, Andok Csaba, Magyar György) az Eva az ötödik helyen zárt. A szintén fonyódi Salekovics Annamária, Fehér Zsuzsanna, Sommer Réka trió a Pupa csapatát erősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!