Sport

2008.07.31. 17:34

Formula-1: elszabadultak a lóerők Siófokon - videó+képgaléria

Mellkast döngető hanghatásban lehetett élménye azoknak, akik csütörtökön ott voltak a Formula–1-es Magyar Nagydíjat felvezető utcai parádén, ami Tihanyban és Siófokon zajlott.

Kolumbán Tünde

– A pokol összes ördöge elszabadul, ha egy ilyen autónak odalép az ember – így fogalmazott Palik László, a Hungaroring Zrt. elnöke, aki a Red Bull istálló Renault versenyautójával körözött Siófok belvárosában. Ezzel valószínűleg mindenki egyetért, aki látta és hallotta, hogy miként dübörögtek végig a 700 lóerős Formula–1-es autók a nyári főváros útjain.

A Torro Rosso Ferrari pilótafülkéjében helyet foglaló Gerhard Berger és Sebastien Buemi, valamint a Red Bull istálló autóját hajtó Palik László átlagosan 150 kilométer per órás sebességgel döngettek a 2,1 kilométer hosszú utcai versenypályán.

A rendezvényt a szervezők és a nézők is hatalmas sikerként könyvelték el. A Formula–1-es utcai parádét Siófokon a várakozásokat meghaladó érdeklődő kísérte figyelemmel. A hivatalos adatok szerint a déli parti városban 250 ezer néző állt a a kordonok mögött. Volt, aki fára, vagy tetőre mászott a látvány kedvéért.

Helló Siófok! – ezzel a felkiáltással fokozta egymás után többször is a hangulatot a rendezvényt leközvetítő sportriporter, aki a száguldásra való készülődés során is szóval tartotta a nézőközönséget.

A város központja egyben a rendezvény szíve is volt, itt kapott helyet ugyanis a box utca és innen startoltak el a versenyzők. Ez azonban nem jelentette azt, hogy kiváltságosok voltak azok a szerencsések, akik a padock-hoz legközelebb foglaltak helyet, hiszen a száguldás megkezdése előtt az utcai parádé versenyzői a teljes ring mentén végigautóztak. Gerhard Berger, a Torro Rosso csapat társtulajdonosa, Palik László, a Hungaroring Zrt. elnöke és a feltörekvő titán, Sebastien Buemi egy kabrió hátsó üléséről köszöntötte a nézőket.

Légipardé a város felett

Az autók két, egyenként 5 perces futama között cseh légikötelék szórakoztatta a tömeget. A 4 repülőből álló Fly Bulls csapatának érdekessége, hogy a vezető pilóta egy hölgy, az alakzatok során ő irányítja a mögötte repülő gépmadarakat.[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Alig lehetett mozdulni a pálya környékén
[/caption]
Fél tizenkettő környékén még az utolsó simításokat végezték az ideiglenes siófoki versenypályán. A nézőknek már az is nagy élmény volt, ahogy a Forma 1 hivatalos safety car-ja végigszáguldott a ringben. Az ezüst Mercedes hangos kerékcsikorgással indult neki az utolsó pályaellenőrzésnek. Közben pedig felbőgött a Torro Rosso és Red Bull motorja is. Néhány perccel dél után Gerhard Berger, a száguldó cirkusz egykori sztárja és Palik László iramodott neki félelmetes hangerővel az első 5 körnek. A versenyzők másfél percenként tűntek fel a víztoronynál, ennyi idő kellett nekik ahhoz, hogy végigrepesszenek a 2 kilométeres, derékszögű kanyarokkal tűzdelt pályán.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Sebastien Buemi ért a nézők nyelvén
[/caption]

A Balaton, mint tökéletes háttér

Ilyen szép tájat ritkán lehet bemutatni a tévében, a Balaton jó hátteréül szolgált a rendezvénynek – így látja Balázs Árpád, Siófok polgármestere, aki arról is beszélt, hogy a tegnapi nap teljes kiértékelése után derülhet ki, hogy lehet-e folytatása a tópartot megmozgató parádénak. Az első következtetések levonása után az már biztos: ha lesz folytatás, a parkolásra nagyobb gondot kell majd fordítani.


[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A kockás zsászló után ők várták a pilótákat
[/caption]

Úgy tűnt, Gerhard Bergernek elég volt a Formula–1-ben eltöltött 14 év, hiszen ahogy leintették az első futamot, profi módjára pattant ki a szűk kabinból. – Azért is örülük, hogy vannak ilyen rendezvények, mert a szurkolók közelebb kerülhetnek a Forma 1-es autókhoz – mondta Berger, aki a gyorsinterjú során arról is beszélt, hogy a Magyar Nagydíjhoz csak jó emlékek kötik. Az osztrák pilóta után a Torro Rosso volánját a 20 éves svájci vette át. Sebastien Buemi ért a nézők nyelvén, hiszen ő volt az, aki igazán a rajongóknak parádézott. Füstöltette a gumikat, sőt egy hirtelen pörgéssel azt is bemutatta, hogyan lehet a lehető legkisebb helyen, a legrövidebb idő alatt megfordítani a mindössze 600 kilós autót, amiben 700 lóerő dübörög.Nem volt fennakadás

Kora délutánra a biztonságért felelős csapat is megkönnyebült, hiszen a hatalmas rendezvény fennakadások nélkül zajlott. A negyedmilliós nézősereg példásan viselkedett. A rendezvény ideje alatt csupán kilenc kisebb sérülés, roszszullét miatt kellett a mentőszemélyzetnek intézkedni.

A kockás zászló lengetése után a pilóták egy elköszönő körre újra beültek a kabrióba, útjukat üdvrivalgás követte, a nézők így köszönték meg a nem mindennapi látványt.
– Elképesztő hangulat volt a pályán. Tökéletes volt a biztonság, nem volt rizikós része a versenynek – nyilatkozta a parádé végén Palik László, aki többször is megköszönte Balázs Árpád polgármesternek, hogy felötlött benne a rendezvény Siófokra költöztetése. Palik a folytatással kapcsolatban azt mondta: ha rajta múlik lesz folytatás. Tavaly 400 millióan nézték a tévében az utcai parádét. Ha ezek az adatok idén is bejönnek, nem lesz akadálya annak, hogy jövőre újra Siófok útjain dübörögjenek a a Formula–1 sztárjai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!