Sport

2008.07.15. 10:23

Világcsúcs bemutatkozásként

Négy számban indult, s valamennyiben érmet is szerzett Kolumbiában a junior uszonyos és búvárúszó világbajnokságon a 17 éves Kovács Zsófia.

Fenyő Gábor

– A világbajnokság előtt a mestere, egyben az édesapja, Kovács László azt mondta: ha kijön a lépés, az első hat közé is kerülhet. Ehhez képest ahány számban elrajtolt, annyiszor állhatott fel a dobogóra...
– Jól sikerült a formaidőzítés – mondta Kovács Zsófia, a Kaposvári Középület-kivitelező Adorján SE sportolója, aki négy és fél éves kora óta úszik édesapja irányításával. – Talán az volt a jó, hogy nem maradt időm foglalkozni az akklimatizálódással.   Ahogy megérkeztünk Neiva városába, másnap már  kezdődött is a világbajnokság.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Ahol elindult, ott érmet szerzett
[/caption]
– Mindjárt az első számában, a 200 méteres uszonyos gyorsúszásban világcsúcsot úszott.
– Én voltam az első, aki világrekordot döntött; gyorsan fel is karolt a helyi sajtó. Amúgy két másodpercet faragtam az egyéni legjobb időeredményemen.

– Öt századmásodpercen múlt csupán, hogy nem kétszeres világbajnokként térhetett haza.
– Különösebben nem foglalkoztat a dolog. Annyi történt, hogy a 100 méteres uszonyos gyorsúszás után – ahol végül harmadik lettem – rendezték a 400 m búvárúszást. Valamenynyit tartalékolnom kellett, de még így is a világcsúcson belül úsztam. Talán ha negyedórám maradt a két versenyszám között, megspékelve az eredményhirdetéssel. Nézzük inkább a dolog jobbik oldalát; egy helyett két érem jutott azon a napon.

– Ami még örökre megmarad Kolumbiából az érmek mellett?
– A fegyveres erők és a gyümölcs országa. Bármerre mentünk, mindenhová gépfegyveres katonák kísértek bennünket. A versenyek alatt is többször kőrözött katonai helikopter a medence fölött... A másik nagy élmény a rengeteg gyümölcs: mindennap megálltunk vásárolni. Úgy tömtük magunkba a karikákra szelt és felfűzött ananászt, mint más a vattacukrot.

Négyszer léphetett fel a dobogóra

Kovács Zsófia (négy versenyszám): 200 m uszonyos gyorsúszás – aranyérem (új korosztályos világcsúccsal); 400 m búvárúszás – ezüstérem; 800 m búvárúszás – ezüstérem; 100 m uszonyos gyorsúszás – bronzérem (a régi korosztályos világcsúcson belüli idővel).

Nagy Márk (hét versenyszám): 50 m uszonyos gyorsúszás – 5. hely; 100 m uszonyos gyorsúszás – 7. hely; 100 m búvárúszás – 8. hely; 50 m búvárúszás – 9. hely; 200 m uszonyos úszás – 13. hely; 4x200 m váltó – 4. hely; 4x100 m uszonyos váltó – 5. hely.– S hogy áll a repüléssel?
– Köszönöm szépen, de abból most egy jó ideig nem kérek. Másfél napot utaztunk oda, ugyanennyit vissza, miközben három repülőre is átszálltunk.

– A jövő héten, szerdán rajtol Egerben a felnőtt Európa-bajnokság, ahol két számban – 400, illetve 800 m búvárúszásban – szólítják majd rajthoz.
– Ott aligha jut majd érem, de azért szeretnék minél jobb időket úszni. A cél, hogy az első 10–12 közé verekedjem magam.

– Az augusztus viszont már valóban a kikapcsolódásé, a megérdemelt pihenésé lesz.
– Tévedés: sokkal inkább a tanulásé. Jövőre érettségizek a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban, így le kell tennem a nyelvvizsgát. Arról már nem is beszélve, hogy nagyon szeretnék megtanulni vezetni.

Nagy Márk (hét versenyszám): 50 m uszonyos gyorsúszás – 5. hely; 100 m uszonyos gyorsúszás – 7. hely; 100 m búvárúszás – 8. hely; 50 m búvárúszás – 9. hely; 200 m uszonyos úszás – 13. hely; 4x200 m váltó – 4. hely; 4x100 m uszonyos váltó – 5. hely. Ahol elindult, ott érmet szerzett -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!