Sport

2008.08.19. 08:16

Amerikai hegemónia

Az ötödik idényét kezdi Kaposváron az egykori 120-szoros válogatott Orosz László. A 37 éves, 207 cm magasra nőtt kosaras annak idején az első számú magyar alakulattal, a Honvéddal négy bajnoki címet is begyűjtött, majd Szolnokon Magyar Kupa-győztes együttesnek volt a tagja.

Fenyő Gábor

Az NBA-sztárokat felvonultató Amerikai Egyesült Államok csapata a pekingi nyári ötkarikás játékok nagy favoritja; a soros ellenfeleik még csak megszorítani sem tudják őket – mondta Orosz László. – Mindjárt a nyitányon több mint 30 ponttal verték a Jao Minggel felálló házigazda kínaiakat, s a világbajnoki címvédő spanyol armadán is – amely az olimpia előtt kettő híján 60 ponttal verte Zaragozában felkészülési meccsen a magyar válogatottat – különösebb megerőltetés nélkül átgázoltak. A négy évvel ezelőtti athéni olimpiával ellentétben most jó külső dobóik vannak. Életveszélyes, ahogy megindulnak, jól és hatékonyan védekeznek, s kintről is szépen tüzelnek.

– Az amerikaiak mellett még az előbb említett spanyolok, a litvánok és a címvédő argentinok lehetnek ott a legjobb négy között – tette hozzá. – Az Európa-bajnok orosz gárda viszont nagyon rapszodikusan szerepelt. A nőknél hasonló a leosztás, már ami az olimpiai bajnoki címet illeti; a férfiakhoz hasonlóan itt is toronymagasan kiemelkedik a mezőnyből az Amerikai Egyesült Államok válogatottja.

Orosz László tippje a magyar olimpiai csapat összéremterméséről; öt arany (még úgy is, hogy hat nappal a zárás előtt egyet sem szereztünk), nyolc ezüst és kerek tíz bronz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!