Sport

2008.08.24. 16:27

Gyenesei István: Ez a kijózanító valóság

Bár a Kemény Dénes vezette férfi vízilabda-válogatottunknak köszönhetően jól zárult számunkra Pekingben a 29. nyári ötkarikás játékok, mégis felemás érzelmeink vannak.

Fenyő Gábor

– A szurkolók jó kétharmada magyar volt; megítélésem szerint vagy másfél-, kétezren bíztatták az együttest az Amerikai Egyesült Államok elleni aranymeccsen – mondta Gyenesei István, a sportért is felelős önkormányzati miniszter. – Újfent bebizonyították, hogy kőkemény megszállott munkával igenis lehet maradandót alkotni még úgy is, hogy nem a legideálisabbnak mondhatók a feltételek. Kemény Dénesnek és egy csapatra valónyi játékosnak – nevezetesen Benedek Tibornak, Kásás Tamásnak, Molnár Tamásnak, Kiss Gergelynek, Biros Péternek és Szécsi Zoltánnak – immár ez a harmadik olimpiai bajnoki címe, miután előtte Athénban és Sydneyben is nyertek már. Most aztán törhetjük a fejünket, hogy otthon milyen elismerést kapjanak, de hát ez jelentse a legnagyobb problémát...

Gyenesei István a pekingi magyar szereplést értékelve a következőket mondta: nem igaz, hogy mélyütést kapott volna a magyar sport. Egyszerűen ez a kijózanító valóság, s még időben kaptuk a figyelmeztetést. Előbb külön-külön, majd közösen kell átgondolni (és értékelni) újra a történteket; mindenkinek őszintén, a saját háza táján kell söpörnie... Az önkormányzati miniszter a kudarcok háttereként három dolgot említ; az egyik a pénzügyi, finanszírozási gondok, a másik a nem megfelelő, hiányos szakmai műhelymunka, a harmadik pedig az úgynevezett sportegészségügy. Azaz még nagyobb léptékű fejlesztésekre és kutatásokra lesz szükség, ha továbbra is versenyben szeretnénk maradni a világ élsportjával.

– Napokig együtt éltem a magyar versenyzőkkel, a sportági vezetőkkel; személyesen tapasztaltam, hogy az eredménytelenség, a kudarcok miatt milyen óriási feszültségek húzódnak egy-egy sportágon belül – folytatta Gyenesei István. – Úgy vélem, nem sokat kell változtatni azon, hogy ez jobbá váljon. Hogy mi jelentheti az előrelépést? Egyértelműen az összefogás! Az egymás munkája iránti tiszteletet és az előrelépéshez szükséges kellő alázatot hiányoltam Pekingben az olimpiai faluban. Ha ez megvalósul, biztos vagyok abban, hogy jönnek majd a sikerek.

A magyar csapat – amely három arannyal, öt ezüsttel és két bronzéremmel a 21. helyen zárt a nemzetek közötti éremtáblázaton – itthoni idő szerint hétfőn este ül majd repülőre, és kedden hajnalban érkeznek meg Ferihegyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!