Sport

2008.08.22. 14:57

Gyenesei remekül úszott, kiválóan lovagolt az olimpián

Gyenesei Leila az Építők AC Kaposvár és a Székesfehérvári Alba Volán-Bericap öttusázója a huszonnegyedik helyen végzett a pekingi olimpián. A somogyi sportoló a lövészetben elfogadható, vívásban visszafogott, úszásban és lovaglásban kiemelkedő teljesítményt nyújtott, futásban pedig elmaradt az elvárásoktól.

Sonline

A mindössze 22 éves sportolónő a kiutazás előtt azt nyilatkozta, nagy felelősséget, ám ugyanakkor nagy kihívást és egyben lehetőséget is jelent számára, hogy ott lehet az ötkarikás játékokon. A világbajnokságon hatodik lett – nagyjából ugyanez a mezőny áll majd rajthoz Pekingben is –, s bravúrként könyvelné el, ha meg tudná ismételni az akkori helyezését. Sajnos ez elmaradt, de így sem lehetünk elégedetlenek.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Gyenesei Leila a negyedik legjobb időt úszta
[/caption]
A lövészettel hajnali fél háromkor elkezdődött az öttusázók versenye a pekingi olimpián. Az előre borítékolható volt, hogy az egyetlen somogyi olimpikon a technikai számokban nem fog maradandót alkotni. Ennek megfelelően 171 körrel és 988 ponttal zárta a nyitószámot és a harmincegyedik helyről várhatta a vívást, mely köztudottan a leggyengébb tusája. A kaposvári sportoló az elején rácáfolt a találgatásokra, hiszen remekül kezdett, még úgy is, hogy az első ellenfelétől, Vörös Zsuzsannától vereséget szenvedett. A végére azonban bejött a papírforma: tizenhárom győzelemmel és húsz vereséggel egy helyet visszacsúszott.



[caption id="" align="alignright" width="288"] Gyenesei remekül úszott, kiválóan lovagolt az olimpián
[/caption]Nagy várakozás előzte meg az úszást, hiszen az időeredmények alapján Gyenesei Leila a legjobbak közé tartozott. Ennek megfelelően a legerősebb futamba sorolták be. A somogyi sportoló remek teljesítménnyel rukkolt elő és a negyedik legjobb időt úszva 1316 ponttal gazdagodott, így összesítésben feljött a huszonötödik helyre.

A lovaglásban Nignig nevű lovával pazarul szerepelt: mindössze egy verőhibával (28 hibapont) teljesítette a pályát, amiért 1172 egységet zsebelhetett be. Ezzel a kiváló produkcióval a negyedik helyen zárt, így összetettben már a tizenkilencedik helyen állt.

A végső szám előtt mindenki bizakodott, hiszen Gyenesei Leila futásban a legjobbak közé tartozott. Ezúttal azonban nem úgy jött ki a lépés, ahogy tervezte, így öttusázónk összesítésben a huszonnegyedik helyen végzett a pekingi olimpián.

Ennek ellenére elégedettek lehetünk az egyetlen somogyi olimpikon teljesítményével, hiszen már azzal, hogy – a Budapesten rendezett világbajnokságon – kiharcolta az olimpiai részvételt, hatalmas tettet vitt véghez. Gyenesei még nagyon fiatal, így ha a jövőben is ilyen rohamos ütemben fejlődik – mindössze két éve öttusázik –, akkor Londonban már mindenkinek számolnia kell a még csak huszonkét éves sportolóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!