Sport

2009.01.11. 18:28

Az ezüst sombrerot is megnyerték a hatszoros világbajnok Majthényiék

Hatodik alkalommal nyert világbajnoki a Majthényi Szabolcs–Domokos András kettős az Új-Zélandon zajló vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságon. A Balaton-földvári Spartacus VE duója az ezüst sombrerót is megnyerte.

Kun Zoltán, Temesvári Iván

Egész héten kiegyensúlyozott, remek versenyzéssel rukkolt elő a Majthényi Szabolcs–Domokos András páros az új-zélandi repülőhollandi-világbajnokságon, s nem volt ez másképp a szombati és a vasárnapi (záró) napon sem. A hetedik, a nyolcadik és a kilencedik futamot is megnyerték a Balatonföldvári Spartacus VE versenyzői. Az utolsó, vasárnapi záró futamot már világbajnokként tehették meg Majthényiék.

A hetedik futam elején nehezen lendült „munkába” a szél, ám idővel már annak sem volt híján a mezőny, s az áramlás is a somogyiak hajóját segítette. A bóját Majthényiék vették elsőnek, s a befutóig meg is tartották 30-40 méteres előnyüket, ráadásul az ausztrál riválisok miatt sem kellett különösebben aggódniuk, hiszen a McCrossin–Cook páros a hatodik, míg a Rydge–Scarr duó a tizenegyedik helyen ért célba.

Ismét elnyerték a vándordíjat

A szombaton kivívott hatodik világbajnoki arany-érme mellé az ezüst sombrerót is megszerezte a magyar kettős. Ez utóbbi elismerés azé a hajóegységé, amelynek a kieső futamok nélkül számolva a legkevesebb pontja van. A magyar duó vasárnap is győzött, így összetettben - kiejtve 7. és 10. helyezését - végül a hét futamgyőzelemnek köszönhetően hét nettó ponttal zárt, s 19 pontos előnnyel nyerte a világbajnokságot.

A következő futamban fokozatosan élénkült a szél, ami nagyon kedvezett a McCrossin– Cook-hajónak. A Majthényi– Domokos kettős azonban jól tartotta magát. Bár a fordító bóját mintegy két hajóhosszal előttük vették az ausztrálok, valamivel később hajóvezetési előnyét kihasználhatta a somogyi páros, amely mintegy száz méterre ellépett a mezőnytől. A befutó szakaszt már kényelmes siklásban teljesítette az újabb részsikere és a hatodik világbajnoki címe felé igyekvő magyar egység. A Balatonföldvári Spartacus VE kettőse nyolc futam után már behozhatatlan előnyre tett szert az üldözőivel szemben.

Majthényiék tehát mindkét szombati versenyszámban magabiztosan győztek, így az öszszetettben – kiejtve hetedik és tizennegyedik helyezésüket – tizennégy ponttal vezettek az ausztrál Ian McCrossin–James Cook páros előtt. Mindez azt jelentette, hogy immár hatszoros világbajnoknak vallhatta magát a somogyi színeket képviselő egység. Ez a teljesítmény természetesen páratlan a repülő-hollandi hajóosztályban.

A másik magyar duó, Süli András és Papp Dávid 16. és 23. hellyel folytatta szereplését, s a 15. helyre csúszott vissza összetettben.
A vasárnapi zárófutamon immár újdonsült világbajnokként szállt hajóba a balatonföldvári egység. Már „csak” az ezüst sombreróért kellett harcba szállni. Az utolsó, 9. futamon is csak üldözni tudták Majthé-nyiéket. Ráadásul az ősi rivális ausztrál Ian McCrossin, James  Cook páros csak kilencedik lett.  Az utolsó napon Süliék hajója a 27. lett a 44 hajót felvonultató mezőnyben, s az összetett versenyben – 110 ponttal – a 17. helyen fejezték be a világbajnokságot.

A világbajnokság végeredménye: 1. Majtényi Szabolcs– Domokos András (Magyaror-szág, 24 pont), 2. Ian McCrossin–James Cook (Ausztrália, 49 pont), 3. Norman Ridge–Richard Scarr (Új-Zéland, 58 pont), ...17. Süli András, Papp Dávid (Magyarország, 182 pont).

A Majthényi–Domokos páros a 2006-os floridai vb-n a Tampa-öbölben szerezte meg ötödik aranyérmét, ekkor nyerték el először az ezüst sombrerót is. Egy évvel később a spanyolországi világbajnokságon Mar Menorban negyedikként végzett a duó. A végig kitartó gyenge szél nem kedvezett akkor Majthényi-éknek. Az új-zélandi Napierben aztán teljesen megérdemelten hódították vissza a büszke címet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!