Sport

2009.04.11. 11:53

Atlétaguru a bunyósoknál

Érdekes párhuzam; a hosszú évtizedeken át az atlétikai életben dolgozó kaposvári Ács Lajos tavaly óta a Somogyi Megyei Ökölvívó Szövetség titkáraként a bunyósok munkáját egyengeti és felügyeli közmegelégedésre.

(x)

Ács Lajos a gimnáziumi évei alatt középiskolai bajnok volt középtávfutóként, majd amikor a tanulmányai Budapestre szólították, a Ferencváros színeiben 1965-ben bronzérmet szerzett az országos mezeifutó-bajnokságon. Hazatérve 1968-ban szerezte meg az edzői képesítést, miközben egyre több megyei atlétikai versenyen vett részt rendezőként és versenybíróként is. 1972-ben a Kaposvári Dózsa vezetőedzőjének, négy évvel később a Kaposvári Sportiskola szakágvezetőjének nevezték ki.

1981-ben két éven át a Kasi megbízott igazgatójaként dolgozott, majd ''83-ban a Rákóczi atlétáihoz került, ahol modellér-tékű szakmai munkát valósított meg. 1988-ban az Építők SC vezetőedzője, majd ügyvezető elnöke lett. 1991-ben alapította meg a Marathon AC-t, amelynek mind a mai napig ő az elnöke. Egy négy-éves ciklust kivéve 1971-től, azaz majd három és fél évtizeden  át (!) felváltva a Somogy Megyei Atlétikai Szövetség főtitkára, illetve elnöke. Több tucatra tehető azoknak a tanítványainak a száma, akikből idővel ismert bajnokok és válogatott csúcstartó versenyzők váltak.

– Az elmúlt évtizedekben Ács Lajos neve szorosan összeforrt az atlétikával. Tavaly aztán egy másik sportággal is barátságot kötött.
– 2008 júniusában alakult újjá a Somogy Megyei Ökölvívó Szövetség, amelynek a titkáraként ténykedem – kezdte a kaposvári  Ács Lajos.

– Mi tartozik a feladatai közé?
– Elsősorban az adminisztrációs munka; a megyei szövetség mellett a somogyi klubok ügyes-bajos dolgait is én intézem. Úgy gondolom, mindenki számára az a legjobb, ha egy kézben összpontosul a papírmunka. Így többek között arra is figyelni tudok, hogy rendben legyenek a pénzügyi elszámolások.

– Gyanítom, hogy a Somogy Megyei Atlétikai Szövetségben – amelynek mind a napig az elnöke – szerzett tapasztalatait az ökölvívóknál is tudja kamatoztatni.
– Ez természetes. Ott vannak például a pályázatok, amelyeknek az elkészítésében, megírásában tudok segíteni a kluboknak.

– Gyakran feltűnik az edzéseken is.
– Egyrészt a feladataim közé tartozik, másrészt pedig érdekel is a dolog. Jóleső érzés látni, hogy egyre többen húznak kesztyűt, s mennyire komolyan veszik a munkát a tréningeken.

Gatyába rázta a szövetséget

Nagy köszönettel tartozom Szántó Lászlónak, a Somogy Megyei Ökölvívó Szövetség örökös tiszteletbeli elnökének; ő ajánlotta ugyanis Ács Lajost. Szó mi szó, alaposan gatyába rázta a szövetséget. Ács Lajos kitartó és lelkiismeretes munkája többek között azon a hat vastag doszszién is lemérhető, amely nem egészen egy év alatt jött össze, s a szövetség, valamint a klubok írásos dokumentumait tartalmazza – mondta ifjabb Süllős Gyula, a Somogy Megyei Ökölvívó Szövetség elnöke.

– Az elmúlt időszakban hatalmas fejlődésen ment keresztül a somogyi ökölvívás.
– Én úgy fogalmaznék, hogy az eltelt nem egészen egy év alatt megduplázódott a versenyzési lehetőséghez jutók száma. Ez elsősorban a Süllős család érdeme, akik megteremtették és folyamatosan biztosítják min-dennek az anyagi hátterét.

– Meg is hálálják a bizalmat az ifjú bunyósok.
– Tavaly a különböző korosztályos országos bajnokságokon kerek tíz érem jutott nekünk, somogyiaknak, amelyhez még hozzájön a diákolimpiákon szerzett öt medál. Bogdán Dávid személyében korosztályos Európa-bajnoki dobogóssal büszkélkedhetünk, s rajta kívül még heten tagjai a válogatott kereteknek.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!