Sport

2009.04.24. 09:22

Jégkorong vb: tovább az álmok útján

A sportág újkori történetének legnagyobb kalandjába kezd péntek estétől a svájci Klotenben – Zürich elővárosa – a magyar jégkorong-válogatott: a kanadai-olasz kapitány, Pat Cortina vezényelte csapat hetven esztendő múltán tér vissza a sportág elitosztályába.

Vas András

A siker értékét növeli, hogy 1939-ben, az utolsó szereplés idején még csak egy világbajnokságot rendeztek, míg most négy osztályban zajlanak a küzdelmek. A magyar válogatott a tavalyi felejthetetlen szapporói meneteléssel jutott fel a legjobbak közé – az ukránok elleni csoportelsőségről döntő diadalt az egész hokivilág megsüvegelte.



Az akkori tapsolókból mára ellenfelek vártak, így bizonyos, hogy az egy évvel ezelőttinél nagyobb csodának számítana, ha sikerülne megkapaszkodni a világbajnokság 16 csapatos mezőnyében. Ehhez minimum egy, de inkább két győzelemre van szüksége a tornán leginkább legendás küzdőszellemében, csapategységében, s kapitánya taktikai és pszichikai tudásában bízható magyar csapatnak. Ha a csoportmérkőzések során sikerülne nyerni Szlovákia, Kanada vagy Fehéroroszország ellen, akkor nagy valószínűséggel a középdöntőbe jutna a válogatott, ami egyet jelentene a biztos bennmaradással.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Palkovics Krisztiánra nagy szerep hárul a világbajnokságon
[/caption]
A kvartett utolsó helye viszont alsóházi rájátszást jelent a másik három csoportnegyedikkel, s abból a körből ketten kiesnek a divízió-1-be, azaz a három mérkőzésből kettőt meg kellene nyerni. A realitások persze inkább a selejtezőcsoport negyedik helyét jelzik, főként azok után, hogy egy hónappal a világbajnokság kezdete előtt a magyar válogatott elveszítette egyik legjobbját, az szívelégtelenségben elhunyt Ocskay Gábort. Az egykori fehérvári centerklasszis pótlása mellett tehát Pat Cortinának a tragédia feldolgozását is meg kellett oldania: a felkészülési mérkőzések alapján sikerrel tette, hiszen tanítványai kétszer legyőzték a vébé középmezőnyéhez tartozó norvégokat, s egyszer az olimpiai ezüstérmes finn válogatottat is felülmúlták. Egy hasonló diadal a csoportban világszenzáció lenne.

Olimpiai és világbajnokok a csoportban

Péntek este Szlovákia ellen kezdi meg vb-szereplését a magyar válogatott. Az északi szomszéd legnagyobb sikerét 2002-ben aratta, amikor Svédországban megnyerték a világbajnokságot; két évvel korábban ezüstérmesek voltak, míg 2003-ban a harmadik helyez zártak. Az elmúlt fél évtizedben viszont egyre gyengébb eredményeket produkált a szlovák csapat – 2003 novemberében Káposztásmegyeren a magyar válogatott is legyőzte 4-2-re –, s szégyenszemre tavaly a kiesés elkerülése ellen kellett küzdeniük a vb-n. Az idén tehát minden bizonnyal sokkal komolyabban veszik a viadalt, még akkor is, ha soraikból jónéhány NHL-játékos – például a bostoni Chara, az edmontoni Visnovsky, a minnesotai Gaborik, a floridai Zednik –, illetve néhány veterán klasszis – Palffy vagy Stümpel – is hiányzik majd. Ennek ellenére mindössze öt játékos került be a szlovák bajnokságból a csapatba, a többiek orosz, cseh, svéd elitklubokban, illetve az NHL-ben – Handzus a Los Angelesben, Sekera Buffalóban, Valabik Atlantában – játszanak; heten pedig tagjai voltak a hét évvel ezelőtti világbajnok csapatnak.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kapuban: Szuper Levente
[/caption]
Két nappal később a hétszeres olimpiai, huszonnégyszer világbajnok Kanada vár a magyarokra. A juharlevelesek tavaly emlékezetes csatában kaptak ki a döntőben az oroszoktól, s az idén minden bizonnyal ismét az első helyet veszik célba. Az új évezredben olimpia bajnoki címig és három vb-aranyig jutó kanadaiak kerete az NHL rájátszásának függvényében erősödhet még, ám az előzetes névsorban is nyolc korábbi világbajnok – köztük az ottawai Heatley, a phoenixi Doan és az edmontoni Horcroff kétszeres – kapott helyet.

A csoportmeccsek zárókörében Fehéroroszországgal találkozik a magyar csapat. A 2002-es olimpián meglepetésre negyedik helyen végző exszovjet válogatott kanadai kapitánya az idén dobogóra várja tanítványait, akik közül 16-an játszanak az orosz elitligában, míg Szalej személyében egy coloradói NHL-bekk erősíti a védelmet. A kapitány rajtuk kívül – a Montreal korai NHL-rájátszásbeli búcsúja után akár a magyarok ellen is – számíthat a Kosztyicin-fivérekre, akik közül Andrej 41, míg Szergej 23 pontot szorgoskodott össze a Canadiens színeiben.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!