Sport

2009.04.08. 08:28

Rali ob: jól melegített Hideg az évnyitóra

A Hideg Krisztián, Kerék István egység és a Magyar Miklós, Budai Annamária páros is kategóriagyőzelemmel kezdte az idei raliévadot.

Fenyő Gábor

A hagyományoknak megfelelően az Eger környékén rendezett Start Autó Rallye – amely egyben szlovák bajnoki futam is volt – jelentette a honi ralisport évadnyitóját. A háromnapos erőpróbán több somogyi egység is érdekelt volt, s két páros is kategória-győzelemmel mutatkozott be.

A kaposvári Hideg Krisztián, Kerék István alkotta duónak (Mitsubishi Lancer EVO VI.) az előkelő ötödik hely jutott az abszolút rangsorban a WRC-kel tűzdelt mezőnyben; toronymagasan ők nyerték mind az A csoport, mind pedig az A/8-as kategória küzdelmeit.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fotó: duen.hu
[/caption]
– Az egri évnyitó előtt úgy voltam, hogy az 1–3. hely maga lenne a csoda, ha viszont nem kerülők az első tízbe, az ciki. Úgyhogy maradjunk annyiban, ez az abszolút ötödik hely a nagyon jó kategóriába esik – értékelte tömören egri produkcióját Hideg Krisztián. – A felkészülésem nagyon jól sikerült. Ugyanakkor megpróbálkoztunk egy új futómű-beállítással, ami nem igazán jött össze, s ez kicsit elbizonytalanított az egri fellépésem előtt. Amúgy maga az autó jól ment, csak a vége felé már óvatosnak kellett lennem; minden bizonnyal még így sem ússzuk meg a hátsó differenciálmű-cserét. Az mindenesetre büszkeséggel tölt el, hogy több gyorsot tudtam nyerni, mint Asi.Jól ment a Magyar Miklós és a szintén kaposvári Budai Annamária összetételű kettős is, akik ebben az évben anyagi okok miatt a tavaly megszokott N/4-es Subaru Imprezát N/2-es Suzuki Swiftre cserélték. Budaiék – akik abszolútban a 46., az N csoportban pedig a 22. helyen zártak – kategóriájukban rajt-cél győzelmet arattak a magyar mezőnyben, s az összértékelésben is a második helyre voltak jók.

– Vegyes érzelmekkel vártuk az egri nyitányt, hiszen egy számunkra teljesen új kategóriában rajtoltunk – mondta Budai Annamária. – A verseny előtt nem is nagyon tudtunk tesztelni; igazából az első gyorsaságin derült ki, hogyan tudunk boldogulni az autóval. Magyar Miklós roppant tehetséges pilóta, amit bizonyított is. Nagyon örülünk ennek a szép eredménynek, mert olyanokat tudtunk legyőzni, akik már régebb óta versenyeznek ilyen autókkal ebben a kategóriában.
[caption id="" align="aligncenter" width="320"] Fotó. duen.hu
[/caption]
Kitett magáért a kaposvári Kovács Attila, Baksay-Szabó Áron páros is (Honda Civic Type-R); abszolútban az 57., az N csoportban a 27., kategóriájukban, az N/3-ban pedig az ötödik helyre voltak jók. Az első versenynapon végig a mezőny első harmadában autóztak különösebb technikai problémáktól mentesen. Másnap aztán „elfogyott” a hármas fokozat, így az utolsó szakaszokon már csak az volt a feladatuk, hogy a magyar mezőnyben megőrizzék a kategória harmadik helyüket.

A másik három somogyi egylet viszont már nem járt ilyen jól. A kaposvári Bedő Gábor, Bedő Miklós egység (N/4-es Mitsubishi Lancer EVO IX.) a negyedik gyorson kisodródott, ami annyira megviselte a versenyautójukat, hogy ki kellett állniuk. Hasonló sorsra jutott a siófoki Gyarmati Ariel és navigátora, Kocsis György is, akik a Suzuki Ignis S1600-ból idén egy A/8-as Subaru Imprezába ültek át. Az első versenynap második felében a hátsó differenciálmű meghibásodása miatt kellett feladniuk az egri erőpróbát. Az utolsó gyorsasági jelentette a kaposvári Kovács Antal, Istovics Gergely (Skoda Fabia) kettős számára az évnyitó végét.

– Mivel idén az A/5-ös kategóriát a kevés nevező miatt az A/6-ban értékelik, így egy nagyobb kategóriában kell helyt- állnunk – kezdte Istovics Gergő. – Általános meglepetésre a hetedik gyorsasági után mi vezettünk, és a nemzetközi értékelésben is dobogós helyen álltunk. A következő szakaszon aztán a nagy sietségnek „árokjárás” lett a vége; ez nyolc perc hátrányt jelentett, s visszacsúsztunk a nyolcadik helyre. Másnap lendületes és gyors autózással próbáltuk előrébb tornászni magunkat, ám a legutolsó gyorson sajnos közbeszólt a technika ördöge.
Folytatás három hét múlva Miskolcon, ami a magyar mellett egyben a szlovák bajnokság második futama is lesz.

A másodosztályúak mezőnyében csupán a kaposvári Stepán Árpád, Lovay Miklós egység képviselte a somogyi színeket egy F/1-es Lada 2101-gyel. Miután sajnos végig fékproblémákkal küszködtek, így a második napon idő előtt be kellett fejezniük az egri évnyitót.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!