Sport

2009.07.30. 17:17

Balaton-átúszás: szombaton jön a nagy próba

Szombaton pótolják a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres, sorrendben 28. Coca-Cola Balaton-átúszást.

Fenyő Gábor

Miután a korábbi Balaton-átúszásokhoz hasonlóan most is népes csapat, több ezer bátor és elszánt próbázó várható Somogyból, így nem árt (előre) megismerkedni a legfontosabb tudnivalókkal.

A nagy balatoni úszópróba már kora reggel megkezdődik: a rajttól pár száz méterre található révfülöpi labdarúgópályán 7 órától (egészen 13.30-ig) várják a jelentkezőket – a nevezési díj 3900 forint –, akikre kötelező orvosi vizsgálat vár. Minden egyes úszó rögzíthető vonalkódos karkötőt kap.

Az első próbázók 8, az utolsók pedig a tervek szerint 14 órakor rajtolnak majd el. Az úszók biztonságára a mintegy 160–180 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból kialakítandó úszófolyosó vigyáz, s a mellette cirkáló vízirendőrök folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat. Akiknek netán valamilyen gondjuk támad, azok az úszófolyosó bármelyik egységétől segítséget kérhetnek. A célban, a balatonboglári Platán-strandon a vízből kilépve elsőként a vonalkódot olvassák le; a nagy próbát teljesítők Coca-Colával, valamint Bravos kávéval, Fornettivel, forró teával és szőlőcukorral frissíthetik magukat, s természetesen minden átúszónak jár emlékbe az egyedi emblémázású póló.

Fontos tudnivaló, hogy a 14 éven aluli gyermekek csak szülői vagy felnőtt kísérettel vághatnak neki a Balatonnak. A próbázókat  – amennyiben már rendelkeznek a megkülönböztetett jelzéssel, a vonalkóddal – a szervezők által bérelt különhajók (három vízibusz és egy komp) szállítják át a túlpartra ingyen; a kísérőknek, hozzátartozóknak viszont meg kell váltaniuk a jegyet. Az úszók legfontosabb holmijairól is gondoskodnak: szállítják, raktározzák és megőrzik a csomagokat.A szervezők – minden korábbinál népesebb, több mint másfélezer fős csapat dolgozik majd Szántó László főrendező irányításával – a megfelelő körítésről is gondoskodnak. Érdekes és változatos programok, koncertek szórakoztatják a nagy próbát teljesítőket és az érdeklődők ezreit a boglári célban, a Platán strandon. Így délután fellép az Auguszt Bárió vezette A.D. Stúdió és a Kronos együttes, valamint a Magyar Honvédség katonazenekara is.

Bemutatkozik az MH Dream Team Gepárdok katonai tereprali alakulata; kiállítják a csapat Nissan Navara versenykocsiját, s lesz veteránautó kiállítás is. A gyermekek körében minden bizonnyal a Pöttyös Túró Rudi óriási kalózhajója aratja majd a legnagyobb sikert, ahol játékos programokkal és Pöttyös-ajándékokkal várják a kicsiket.
A XXVIII. Coca-Cola Balaton-átúszás kiemelt somogyi médiapartnere a Sonline.hu és a Somogyi Hírlap.

Vasúti kedvezmény

A MÁV-Start Zrt. ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a Balaton-átúszásra; ez a visszautazáskor lesz érvényes, miután azt lepecsételték a nagy próba napján a révfülöpi labdarúgópályán és a balatonboglári Platán strandon (10 és 18 óra között). A várható nagy érdeklődésre való tekintettel több vonatot is megerősítenek, amelyek szombaton reggel mennek majd Budapestről, illetve délután és kora este indulnak vissza Révfülöpről és Balatonboglárról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!