Sport

2009.07.30. 17:17

Balaton-átúszás: szombaton jön a nagy próba

Szombaton pótolják a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres, sorrendben 28. Coca-Cola Balaton-átúszást.

Fenyő Gábor

Miután a korábbi Balaton-átúszásokhoz hasonlóan most is népes csapat, több ezer bátor és elszánt próbázó várható Somogyból, így nem árt (előre) megismerkedni a legfontosabb tudnivalókkal.

A nagy balatoni úszópróba már kora reggel megkezdődik: a rajttól pár száz méterre található révfülöpi labdarúgópályán 7 órától (egészen 13.30-ig) várják a jelentkezőket – a nevezési díj 3900 forint –, akikre kötelező orvosi vizsgálat vár. Minden egyes úszó rögzíthető vonalkódos karkötőt kap.

Az első próbázók 8, az utolsók pedig a tervek szerint 14 órakor rajtolnak majd el. Az úszók biztonságára a mintegy 160–180 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból kialakítandó úszófolyosó vigyáz, s a mellette cirkáló vízirendőrök folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat. Akiknek netán valamilyen gondjuk támad, azok az úszófolyosó bármelyik egységétől segítséget kérhetnek. A célban, a balatonboglári Platán-strandon a vízből kilépve elsőként a vonalkódot olvassák le; a nagy próbát teljesítők Coca-Colával, valamint Bravos kávéval, Fornettivel, forró teával és szőlőcukorral frissíthetik magukat, s természetesen minden átúszónak jár emlékbe az egyedi emblémázású póló.

Fontos tudnivaló, hogy a 14 éven aluli gyermekek csak szülői vagy felnőtt kísérettel vághatnak neki a Balatonnak. A próbázókat  – amennyiben már rendelkeznek a megkülönböztetett jelzéssel, a vonalkóddal – a szervezők által bérelt különhajók (három vízibusz és egy komp) szállítják át a túlpartra ingyen; a kísérőknek, hozzátartozóknak viszont meg kell váltaniuk a jegyet. Az úszók legfontosabb holmijairól is gondoskodnak: szállítják, raktározzák és megőrzik a csomagokat.A szervezők – minden korábbinál népesebb, több mint másfélezer fős csapat dolgozik majd Szántó László főrendező irányításával – a megfelelő körítésről is gondoskodnak. Érdekes és változatos programok, koncertek szórakoztatják a nagy próbát teljesítőket és az érdeklődők ezreit a boglári célban, a Platán strandon. Így délután fellép az Auguszt Bárió vezette A.D. Stúdió és a Kronos együttes, valamint a Magyar Honvédség katonazenekara is.

Bemutatkozik az MH Dream Team Gepárdok katonai tereprali alakulata; kiállítják a csapat Nissan Navara versenykocsiját, s lesz veteránautó kiállítás is. A gyermekek körében minden bizonnyal a Pöttyös Túró Rudi óriási kalózhajója aratja majd a legnagyobb sikert, ahol játékos programokkal és Pöttyös-ajándékokkal várják a kicsiket.
A XXVIII. Coca-Cola Balaton-átúszás kiemelt somogyi médiapartnere a Sonline.hu és a Somogyi Hírlap.

Vasúti kedvezmény

A MÁV-Start Zrt. ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a Balaton-átúszásra; ez a visszautazáskor lesz érvényes, miután azt lepecsételték a nagy próba napján a révfülöpi labdarúgópályán és a balatonboglári Platán strandon (10 és 18 óra között). A várható nagy érdeklődésre való tekintettel több vonatot is megerősítenek, amelyek szombaton reggel mennek majd Budapestről, illetve délután és kora este indulnak vissza Révfülöpről és Balatonboglárról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!