Sport

2009.08.28. 19:51

Felépülhet a kaposi hokivár

A bejárat előtt a Budai Bocsok edzőtáborozó lurkói nyújtanak, a kaposvári jégcsarnok emeletén viszont a Kasi hokipalántáinak szülei gyülekeznek.

Vas András

Évadnyitó értekezletre hívták őket, ami egyben remek alkalom, hogy megismerhessék az új edzőt, a három szezon után elküldött Bukta András utódát. Ám mielőtt a joviális arcú, szemüveges tréner, Zsigmond Imre lehetőséghez jutna, a sportiskola vezetője tart általános bevezetőt.

– A jégkorong kiemelt szakosztálya a Kasinak – mondja Retter Tamás –, s a viszontagságos közelmúlt után demonstrálni szeretnénk: vagyunk, létezünk. Ennek szellemében új vezetővel képzeljük el a szakmai munkát, akinek irányításával remélhetőleg sikerül a középmezőnybe kapaszkodnunk – vázolja az elképzeléseket, majd lezavarja a kötelező adminisztratív szakaszt: jelenléti ív, szülői engedély a gyerekek versenyeztetéséhez.

Aztán az edzésidőpontok kerülnek szóba, majd az öltözők és a szertár használata, s csak ezután kap szót Zsigmond Imre, aki Budapestről érkezett a honi szövetség ajánlására Kaposvárra.

– A Gyergyószentmiklósi Lendületben játszottam, román ifjúsági és junior-válogatottságig jutottam – mutatja be magát a 45 esztendős, a hazai utánpótlás berkeiben megalkuvást nem ismerő, sikeréhes, önmagát állandóan képző, megfelelő gyakorlati és elméleti tudással rendelkező edzőként ismert székelyföldi mester, aki a mai magyar válogatott játékosok zömét kinevelő Kercsó Árpád kezei alatt kezdett el hokizni Gyergyócsomafalván  –, de dolgozott a jászberényi Lehellel második vidéki klubként bajnoki címet szerző Kercsó Csabával is. – Edzősködni Csomafalván kezdtem, a képesítést pedig Budapesten a Testnevelési Egyetemen szereztem. Magyarországon eddig a MAC-nál és a Drago Skorpióknál dolgoztam.

Majd hozzáteszi, tudja, hogy Kaposváron nemrégiben honosodott meg a sportág, igazából még az alapok sincsenek lerakva, de úgy véli, a mostani szupermini és mini korosztályra már hosszútávon lehet majd építeni.
– Ehhez három dolog kell – jelenti ki –, elhivatott edző, megfelelő gyerekanyag, olyan srácok, akik jó jégkorongozók akarnak lenni, és szülők, akik ugyanazt akarják, mint a gyerekeik.

Az utolsó mondattal láthatóan megnyeri a jelenlévőket, akik szó nélkül tudomásul veszik a tréneri ukázt: mini korosztály felett szülő már nem léphet be az öltözőbe. Majd néhány szót szól az edzésprogramról – ami jó volt, megmarad, de biztos, ami biztos, korisulival indít... –, végül hozzáteszi, szeretne minél több meccset játszani csapataival, s ebben számít a szülők segítségére is.

– A tréner által elmondott három dolog mellé azért kell egy negyedik is – veszi át a szót Dér Tamás, a sport- és jégcsarnok igazgatója. – Jég nélkül semmit sem ér az egész, s ehhez az önkormányzat százmillió forinttal járul hozzá évente. Ami jól mutatja, komolyan szeretné, ha Kaposváron megerősödne a jégkorong, ehhez azonban most mindenkinek össze kell fogni.
Erre mindenki csak bólogatni tud: vezető, edző, szülők. Talán most tényleg megkezdődik a jégkorszak...

Korosztályonként 30-40 gyerek kellene

Somogyi, Veress, Harsányi, no és a kapus, Heiszer. Első blikkre ők a legjobbak a tucatnyi jégen csúszkáló gyerek közül, akik másfél órán keresztül lesik Imre bácsi, azaz az új edző, Zsigmond Imre minden szavát. Kilencven perc megállás nélkül, korcsolyatudás-fejlesztés, ügyességi gyakorlatok, persze játékosan, aztán végre meccs, három sorral, sok cserével, rengeteg biztatással és dicsérettel. A végén egy kis lövésgyakorlat, majd a tréning befejeztével igazi hokis búcsúzás: a kesztyűk összeütése a palánknál.

Kezdésnek nem volt rossz – állapítja meg az edzés végén Zsigmond Imre, akiről kiderül, már a kezdetekkor, még Bukta András érkezése előtt gondolkodott rajta, elvállalja a kaposvári munkát. – Jó a gyerekanyag, csak még kevesen vannak. Korcsoportonként harminc-negyven játékos lenne ideális, de remélhetőleg jönnek még. Állhatatos ember vagyok, amit elhatároztam, általában véghez is vittem. Most a kaposvári hoki megteremtése, felépítése a célom. Ezekkel a gyerekekkel megtehetjük az első lépést.

Kezdésnek nem volt rossz – állapítja meg az edzés végén Zsigmond Imre, akiről kiderül, már a kezdetekkor, még Bukta András érkezése előtt gondolkodott rajta, elvállalja a kaposvári munkát. – Jó a gyerekanyag, csak még kevesen vannak. Korcsoportonként harminc-negyven játékos lenne ideális, de remélhetőleg jönnek még. Állhatatos ember vagyok, amit elhatároztam, általában véghez is vittem. Most a kaposvári hoki megteremtése, felépítése a célom. Ezekkel a gyerekekkel megtehetjük az első lépést. -->

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!