Sport

2010.05.27. 10:06

Kézilabdás edzősors: mindent elért, mégsem maradhat

Világbajnoki éremmel zárná a szezont Varga József, az SKC szakmai igazgatója, akitől a remek eredmények ellenére is megváltak Siófokon. Új szemlélethez ugyanis új tréner kell.

Keszthelyi Zoltán

– Egy újoncnak nem lehet más célja az első élvonalbeli évében, mint a bennmaradás. Ehhez képest a hetedikek lettek, az alapszakaszt pedig hatodikként zárták. Úgy tűnik ez is kevés, hisz a klub tulajdonosától nem kapott újabb szerződést. Ön szerint sem megfelelő ez az eredmény?
– Ez egy remek eredmény – értékelt Varga József. – Főként annak tudatában, hogy mi az NB I/B csoportjába igazoltunk ezeket a játékosokat, hogy megnyerjük a bajnokságot és feljussunk az élvonalba. Aztán az élet átírta mindezt, hisz már a tavaly nyáron az élvonalban találtuk magunkat.
 
– Azért az élvonalra változott is a keret, hisz szezon közben érkezett a Szűcs Viktória, Tóth Mária, Barna Éva hármas.
Szűcs a sérült Tóth Zsuzsa pótlására érkezett, míg a másik kettővel lehetőség nyílt variálni a meccseken, amit addig nem lehetett. Szükség is volt rájuk, hisz folyamatosan jöttek a sérülések. Vasas Edina például emiatt nem tudta azt a teljesítményt nyújtani, amire képes.
 
– Az NB I/B-re igazolt játékosokról aztán kiderült, hogy ők bizony első osztályúak.
– Igen, megfelelő munkával és hozzáállással. Azok közül, akik hozzánk kerültek a bajnoki rajt előtt csak Sterbik Andrea, Valovics Nóra, Tóth Zsuzsa és Lajtos Nóra volt az, aki az élvonalból jött és rendszeresen pályára is lépett klubjában. Mindannyian kiesés ellen küzdő együttesekből jöttek, nem bajnokesélyestől. A fantasztikus munkájuk mellett természetesen a biztos anyagi háttér is kellett az eredmények eléréséhez. 
 
– Evés közben jön meg az étvágy: a bennmaradás után hirtelen az 5-8. hely lett a célkitűzés. Ennek is megfeleltek, aztán mégsem hosszabbítottak szerződést önnel. Nem bántja mindez?
– Hittem benne, hogy ez az eredmény elég, hogy én maradjak a szakvezető. Sajnos ez nem így történt. A klubnál úgy döntöttek a jövőben más utat járnak. Ahogy a Csárdáskirálynőben is éneklik „új műsorhoz új férfi kell” vagyis új szemlélethez új vezetőedző kell.



– Nem bosszantja, hogy másfél év alatt felépített egy remek csapatot, amit kihúznak ön alól és átadnak valaki másnak?
– Amit megbeszéltem a tulajdonossal, az a másfél év alatt mind teljesült. Az NB I/B csoportjában a hatodikról előreléptünk a negyedikre, egy ponttal lemaradva a dobogótól. Fizikálisan, technikailag, taktikailag egyaránt fejlődtünk és ez az első osztályra is igaz. Az a Veszprém például, mely minket tizenegy ponttal megelőzve jutott fel az élvonalba nem jutott a legjobb nyolc közé, így a kiesés ellen harcolt. Az első osztályban nem akadt olyan hazai mérkőzésünk, melyen ne lett volna győzelmi esélyünk. Ezek a siófoki mérkőzések több mint tisztességes eredményt takarnak. Nem tudok mást tenni, tudomásul veszem a tulajdonos döntését és kész.


 
– Azért akadtak olyan mecscsek a szezonban, melyekkel nem lehetett elégedett.
– Három ilyet tudok mondani: az alapszakaszból a váci, a rájátszásból pedig a székesfehérvári és Ferencváros elleni idegenbeli meccseket. Szenvedtünk máskor is bosszantó vereségeket, ám ezek voltak azok, melyeken nem a megfelelő hozzáállással léptünk pályára. Ebben a bajnokságban bizonyítottuk, hogy megfelelő akarattal, szorgalommal sok minden el tudunk érni. Ezekből az erényekből viszont ezeken a találkozókon semmit sem csillogtattunk.
 
– Biztos vannak ajánlatai egy ilyen szezon után, tudja már hol fog dolgozni?
– Egyelőre nem. A legközelebbi feladatom, hogy a magyar főiskolás válogatottat felkészítsem a nyíregyházi világbajnokságra. A keretben ott van a siófoki Kovács Adrienn, aki mellett Valovics Nórára is számítottam volna. Utóbbi azonban térdsérülése miatt nem lehet velünk. Remélem sikerül éremmel zárnunk a tornát, bár korai még a végeredményről beszélni, hisz még nem tudni milyen csoportba kerülünk, illetve milyen kerettel érkeznek az ellenfelek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!