Sport

2011.02.14. 11:45

Spanyol sztárcsapatokat is felülmúlt a magyar kéziválogatott

Bravúros teljesítményt nyújtva az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyen végzett a magyar férfi kézilabda-válogatott a közelmúltban rendezett svédországi világbajnokságon.

Temesvári Iván

A svédországi világbajnokságot illetően az olimpiai selejtezőt érő hetedik hely megszerzését tűzte maga elé a Mocsai Lajos szövetségi kapitány által irányított csapat. Többek között Norvégia, Németország és Lengyelország legyőzésével teljesítették küldetésüket, s nem mellékesen visszakerültek a világ élvonalába.

– Ön is úgy látja, hogy a svédországi teljesítményükkel szép két hetet szereztek a sportbarátoknak?
– Örülünk, ha így van – mondta Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – A labdajátékok népszerűségéből adódóan, no és a televíziós közvetítésnek köszönhetően az egész ország láthatta és figyelemmel kísérhette a szereplésünket. Ráadásul egy érdekes adattal is tudok szolgálni, miszerint a Barcelona–Real Madrid mérkőzést fele annyian sem nézték, mint a mi meccseinket.

– Jó néhány nap távlatából, miként látja a magyar válogatott teljesítményét?
– A csapat önmagát múlta felül és elmondható, hogy valamennyi játékos jó formában, rendkívül motiváltan kézilabdázott. Műfajukból adódóan ezek a kvalifikációs versenyek sokkal nehezebbek és Svédországban is legalább tizennégy csapat pályázott az első hétbe, ráadásul az orosz, a cseh, vagy a szlovén válogatott ki sem jutott a világbajnokságra.

– Három kulcsfontosságú mérkőzést is megnyert a csapat.
– A norvégok elleni volt a legszebb mérkőzés, amely egyben borzasztó dramaturgiával zajlott, hiszen 0–6-tal kezdtünk. Óriási erőfeszítések árán előbb utol kellett érni őket, majd a végjátékban a győzelmet is sikerült megszereznünk. Aztán fantasztikus csatát vívtunk a németek elleni találkozón is, amely presztízs meccs is volt egyben, az ellenfélről pedig mindent elárul, hogy a világ legerősebb bajnokságában edződnek a játékosaik. Itt jegyezném meg, hogy bár a mieink közül Ilyés Ferenc és Mocsai Tamás is a Bundesligában játszik, úgy érzem nem érdemük szerint foglalkoztatják őket. A lengyeleket pedig sikerült felőrölni, pedig kettős kiállításokkal is sújtottak bennünket, ám megszereztük a rendkívül fontos győzelmet.

– Egy ilyen hosszú tornán, mennyire lehet kiküszöbölni a hullámvölgyet?
– A jó eredmények érdekében túl kell lépni egy világbajnokság kritikus pontjain, s ezek minket sem kerültek el. A franciák elleni összecsapás második félidejében már az előttünk álló feladatok figyelembe vételével kalkuláltam.

– Apropó franciák, mitől ilyen jók az aktuális olimpiai, világ és Európa-bajnokok?
– Korosztályokra lebontott sztenderd képzési rendszerük van, amely fizikai és taktikai téren is precízen kidolgozott. Az edzői munkától az orvoson át a kiutaztatásig minden összehangoltan működik. Tulajdonképpen minden évjáratban van náluk két-három játékos, akiket beépíthetnek a legjobbak közé.

– Az egész csapat nagyszerű teljesítményt nyújtott, ám Tamás fia az egyik húzóembere volt a remeklő válogatottnak.
– Tamás serdülő koráig ígéretes focistának indult, ám egyszer csak azzal állt elém, hogy kézilabdázóként foglalkozzam vele. Boldogan mondhatom, hogy mind a négy gyermekünkkel bensőséges, nagyon szoros kapcsolatban vagyunk, ám Tamás esetében nevelőedzőként is fontos szerepem volt. Talán ennek is köszönhető, hogy ma is problémamentesen tudunk együtt dolgozni. Kellő bizalmat kapott, amit maximálisan meg is hálált. Rendkívül, talán túlzottan is fegyelmezett és nagyon vigyázz arra, hogy az edzéseken is minél precízebben dolgozzon, nehogy bárkiben is felmerüljön, hogy az édesapja miatt szerepel a válogatottban. Egyébként a világbajnokságról hazaérkezést követően is azt mondta nekem, boldog, hogy részese lehetett ennek a sikernek.– A kézilabdabarátok körében talán ismert a megyei kötődése Felsőmocsolád és Balatonlelle tekintetében. Az MKB Veszprém vezetőedzőjeként azonban komoly feladatok előtt áll a Bajnokok Ligájában szereplő klubcsapatával, így felmerül a kérdés, mikor tud időt szakítani Somogyra?
– Elég gyakran, ugyanis minden nap Lelléről járok Veszprémbe. Felsőmocsoláddal kapcsolatban pedig azt mondhatom, hogy a posta és orvos nélkül maradó falunak igyekszünk minél többet segíteni. Emellett van egy álmom is, ami akár Somogyban is valóra válhat.

– Megtudhatunk erről valamit?
– Meggyőződésem, hogy a magyar kézilabdázásnak szüksége van egy akadémiára. Az elgondolásom szerint tizennyolc-huszonhárom év közötti, a Kárpát-medencét felölelő tehetségek alkotnák a huszonnégy fős csapatot, melyet a magyar első osztályban versenyeztetnénk. Az még a jövő zenéje, hogy ez az álom Somogyban, azon belül a Balaton-parton, netán Kaposvár környékén valósul-e meg. Bár úgy gondolom, a megyének is hasznos lehet, ha egy ilyen intézménnyel gazdagodna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!