Sport

2011.04.14. 19:39

Csoportja élén végzett Gyenesei Leila

Hét magyar öttusázó – köztük Gyenesei Leila – vesz részt az idei Világkupa-sorozat második versenyén, az olaszországi Sassariban.

Kun Zoltán

A női selejtezőkkel kezdődött meg csütörtökön az olaszországi Sassariban az öttusa világkupa második fordulója. A vasárnapig tartó versenyeken a hölgyeknél érdekelt Gyenesei Leila az Építők AC Kaposvár és az Alba Volán kettős igazolású sportolója is. Rajta kívül Pataki Viktória és Cseh Krisztina, valamint a férfiaknál Marosi Ádám, Kasza Róbert, Németh Róbert és Demeter Bence áll rajthoz a Szardínia szigetén rendezett erőpróbán.

Az öttusázók szerdán, illetve csütörtökön repülővel, átszállással utaztak a sportágban újnak számító helyszínre. A „reptéri kellemetlenségek” (súlytöbblet, fegyverek szállítása) elkerülése végett Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány és a válogatott vívóedzője, Hegedűs Ferenc kisbusszal vitte a csapat után a csomagokat és a fegyvereket. A versenyzői csoport így nyugodtan utazhatott.
Csütörtökön a női selejtezővel kezdődött a Világkupa-forduló. Pénteken a férfiak következnek, a döntőket a hét végén rendezik.

A hölgyeknél népes mezőny jött össze. Nyolcvanegy sportoló próbálta meg beverekedni magát a szombati fináléba. A mezőny erősségéről sokat elárul, hogy a világranglista első tíz helyezettje közül heten rajthoz állnak az olaszországi viadalon. A mezőnyt három csoportba osztották, a csoportokból a tucatnyi legjobb jut tovább a szombati döntőbe.

A selejtező előestéjén szúrópróba szerűen doppingvizsgálatot rendeltek el a helyszínen. Az előírás azonban az, hogy a világranglistán legjobb tízben szereplő öttusázóknak minden esetben menniük kell. Miután Gyenesei Leilát jelenleg a világon a negyedik legjobbként tartja nyilván a nemzetközi szövetség, így rá is vonatkozott az ellenőrzés. A plusz program „csupán” annyit jelentett, hogy a megszokott napi programtól eltérően este 11 órakor ért véget a teendők sora.Csütörtökön reggel fél kilenckor kezdődött a viadal, melyen az úszás volt az első szám. Ezt a vívás, majd a lövészettel kombinált futás követte. (A selejtezőkben nem rendeznek lovagló számot, nélküle számítják az összetett eredményt).

Gyenesei Leila a C-csoportban kezdte meg a küzdelmeket és 2:05.82-es időeredménnyel természetesen nyerte az úszást. Mindezért 1292 pontot zsebelhetett be. Gyenesei majd négy másodperrel (!) előzte meg a második legjobb idővel célba érkező Elodie Clouvelt.

A vívás szintén jól sikerült a 19 győztes asszó újabb 968 pontot „hozott a konyhára”, amivel Gyenesei a második volt összetettben. A lövészettel kombinált futás során ugyan huszadikként zárt, de a megszerzett 4032 pont így is a csoportelsőséget és a biztos továbbjutást jelentette számára.
A másik két magyar női induló nem jutott be a szombati döntőbe. Pataki Viktória 3580 ponttal a 20., míg a 3560 pontot elérő Cseh Krisztina a 22. helyen zárt selejtező csoportjában és búcsúzott a további küzdelmektől.

Változó helyszínek

A Vk-sorozat február végén az egyesült államokbeli Palm Springsben indult, ahol a 2009-ben világbajnok Marosi Ádám ezüstérmet nyert. A márciusi versenyt, melyet Kairóba terveztek, az ottani feszült politikai helyzet miatt törölték. Sassari után következik – május 5. és 8. között – a magyarországi forduló Százhalombattán. Májusban lesz még egy viadal, mégpedig a kínai Csengtuban. A Világkupa-döntőt július második hétvégéjén rendezik Londonban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!