Sport

2011.09.29. 10:21

Milliárdos fogadási csalások: démonokkal küzd a magyar sport

Hihetetlen pénzeket mozgatnak meg napjainkban az illegális sportfogadások. A nemzetközi adatok szerint a világon a bűnözésből származó jövedelem felét, mintegy 500 milliárd dollárnyi összeget az ázsiai fogadási bevételek teszik ki.

Kun Zoltán

A XXI. század sportjában többen pestishez hasonló járványként tartják számon az illegális fogadási csalásokat. A témát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is kiemelten kezeli és a doppingnál is nagyobb problémaként emlegetik. Leküzdésében, vagy legalábbis a súlyosság mérséklésében ezen a területen is csak az összefogás segíthet. Ebben valamennyi résztvevő egyetértett a Magyar Sportújságíró Szövetség által szervezett nemzetközi szimpóziumon, melyet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap székházában rendeztek.

Nincsenek és nem is lehetnek illúzióink. A csalások sajnos már nagyon régóta jelen vannak a sport világában. Már 1915-ben jegyeztek fel visszaélésekkel kapcsolatos eseményt egy Manchester United–Liverpool labdarúgó-mérkőzés kapcsán. A 2–0-ás végeredményt hozó összecsapáson nyolc játékos volt érintett abban, hogy a kívánt eredmény szülessen. A régi időkben azonban még nem elsősorban az anyagi haszonszerzés, hanem „csak” az éppen szükséges pont, vagy pontok voltak lényegesek. A két együttes általában lerendezte egymás közt, hogy kinek, mikor, milyen eredmény a megfelelő.

A legnagyobb változás az 1990-es évek végén állt be. Ekkor léptek színre azok a csalók, akiket már nem az előbb említett csapatszintű célok, hanem kizárólag az egyéni haszonszerzés, a minél nagyobb profit vezérelt. Az első ilyen már elítélt személy a horvát Ante Sapina, aki több, mint negyven befolyásolt meccsel félmilliárd forintot meghaladó – kétmillió eurós – bevételt szerzett a bundázással. Idén májusban a bochumi bíróság öt és fél éves börtönre ítélte.
– A sport hitelét ásták alá azok, akik a mérkőzéseket befolyásolták – mondta bevezetőjében Pajor-Gyulai László, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke. – Az emberek manapság már azt sem hiszik el, amit látnak, mondván úgy is előre le van játszva, hogy milyen eredménynek kell születni. Ezt a szemlétet nagyon nehéz lesz megváltoztatni, de vissza kell nyerni a sport tisztaságát. Ebben nekünk sportújságíróknak is nagy szerepünk van.

A profitszerzés gátlástalan módja megfosztotta a sportfogadókat attól az élménytől, is hogy az évek során felhalmozott tapasztalatuk, tudásuk alapján esélyük van eltalálni a találkozók eredményét. Ezen kívül persze a sportolók is kárvallottak, hiszen az általánosítás miatt az illegális fogadásokban nem érintett többségre is árnyék vetül.
Sikerülhet-e megállítani a kedvezőtlen folyamatot?

A kérdésre a finn André Noel Chaker válaszolt. – Négy pontban foglalható össze a lehetséges megoldás – vázolta a kutatások eredményét, a Szerencsejáték Világszövetség vezetőjének tanácsadója. – Az egyik leglényegesebb a sport finanszírozása, miután egy „gazdagabb embert nehezebb befolyásolni”. Amennyiben megfelelő egy csapat, sportoló háttere bizonyára nem kockáztat. Fontos az információk megfelelő áramlása, hogy a sportolók is „képben legyenek” az illegális fogadásokkal kapcsolatban.Chaker kiemelte, hogy a sportéleten túlmutató probléma megfelelő kezeléséhez a kormányok együttműködésére is szükség van. Minél előbb meg kell alkotni a sportbűnözéssel kapcsolatos büntetőjogi szabályozást, ebből egyetlen ország sem maradhat ki. Az illegális sportfogadások elleni harc további lényeges eleme az egységes, átlátható, globális és hatékony ellenőrzés.

Ebben teljes mértékben érdekelt és együttműködő a Szerencsejáték Zrt. is. A cég a 72 játékszervezőt tömörítő Európai Állami Lottó és Totó Szövetség (Euro-pean Lotteries, EL) tagjaként a nemzetközi sportszövetségekkel és a bűnüldöző szervekkel egyaránt rendszeres kapcsolatot tart fenn. A társcégekkel fogadásokat monitorozó rendszert működtetnek. A gyanús oddsok alkalmával azonnal lépnek. Amíg azonban a piac jelenlegi illegális szereplői nincsenek rákényszerítve, hogy „egyenlő feltétekkel játszanak” addig gyakorlatilag nulla az esély a megtisztulásra.

Nem egységes az eu-s tagállamok álláspontja

– Az Európai Unió válaszlépéseket tervez az illegális sportfogadásokkal szemben, de jelenleg még a tagállamok nem egységesek ebben a kérdésben – mondta Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára. – Szerintünk az illegális sportfogadások elleni küzdelem világméretű összefogást igényel, mert nem specifikusan európai probléma. A lengyel EU-elnökségtől ígéretet kaptunk, hogy folytatják az erre vonatkozó párbeszédeket, és reményeik szerint hivatalos állásfoglalást akarnak elfogadtatni a novemberi sportminiszteri ülésen. Ehhez mind a 27 tagállam egyetértése szükséges.

Az élet is a tipp tétje - a szerző kommentárja

A Magyarországon állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. 2010-ben mintegy 4,5 milliárd forintot fizetett adóként a költségvetésbe, ez közvetlenül a sporttámogatásra fordítódott. Az összeg jóval magasabb lenne, ha a piacon jelenlévő többi szereplőre is ugyanazok az adószabályok vonatkoznának, mint az állami cégre. Ez világosan látszik, abból a számításból, mely szerint a 100 milliárdosra becsült magyar szerencsejáték piacból jelenleg 39 milliárdnyi a Szerencsejáték Zrt. bevétele. Az illegális sportfogadások a kieső adóbevételek okán komoly problémát jelentenek, de miattuk (ellenőrizetlen reklám, szabad internetes hozzáférés, nyeremény ki nem fizetése) kimutathatóan megnőtt a szenvedélybetegek száma. Magyarországon jelenleg százezer főre teszik azok számát, akik érintettek ebben a betegségben. A gazdasági érdekek mellett elsősorban emberi életek is múlnak a mielőbbi intézkedéseken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!