Sport

2012.12.26. 11:41

Gyenesei Leila lett az év legjobbja a magyar női öttusázóknál

Az idén kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenyzőket, illetve edzőiket jutalmazták a hazai öttusaszövetség évzáró ünnepségén.

Kun Zoltán

Szabó Lajos szövetségi elnök a sportág hazai helyzetéről, az elmúlt néhány évben történt változásokról beszélt, Geletáné Lang Liza főtitkár pedig sorra vette azokat az eseményeket, amelyek az öttusához kapcsolódtak az év során - a versenyrendezésektől a kitüntetésekig. Kiemelte, hogy az idén százéves sportág itthon a 85. születésnapját ünnepelte, Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány pedig szakmailag elemezte a 2012-es szereplést. Szó esett arról, hogy az öttusa bekerült azok közé a sportágak közé, amelyek jövőre kiemelt állami támogatásban részesülnek, s arról is, hogy ha a pénz megérkezik, annak jelentős részét az utánpótlásra, illetve az egyesületek fejlesztésére fordítják, de jut majd edzők, versenyzők támogatására, továbbá felszerelésekre és fejlesztésekre is.Az ünnepségen – melyen a felnőtt versenyzők mellett korábbi olimpiai bajnokok és az utánpótlás képviselői is megjelentek – Bretz Gyula, a nemzetközi szövetség (UIPM) eddigi kincstárnoka közreműködésével UIPM-emlékplakettet vehettek át az olimpiákon, világbajnokságokon egyéniben dobogós és csapatban aranyérmes egykori és mai versenyzők. A hazai szövetség pedig a magyar öttusa aranykoszorús serlegével ismerte el Bretz Gyula nemzetközi tevékenységét.

A 2012-es eredményekre visszatérve kihirdették, hogy az év öttusázója az olimpián bronzérmes, csapatban Eb-második Marosi Ádám, valamint a világbajnokságon ezüst-, a kontinensviadalon bronzérmes női válogatott tagja, az egyéniben vb-tizedik és Eb-ötödik Gyenesei Leila lett. A legjobb utánpótlás-versenyzőnek Kovács Sarolta és Demeter Bence bizonyult. Marosi Ádám nemcsak kapott, hanem adott is: érmet nyújtott át a sikerében közreműködőknek.

Érdekesség, hogy Gyenesei Leila ötödször (zsinórban negyedszer) lett a legjobb magyar női öttusázó. A kaposvári sportoló hölgy korábban, aquatlonban és sífutásban egyaránt kétszer-kétszer volt a sportág legjobb felnőtt magyar versenyzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!