Sport

2012.12.18. 14:08

Kétszázmilliós állami támogatás a Kézilabda Akadémiának

A kormány 200 millió forinttal támogatta a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémiát – jelentette be az NEKA keddi sajtótájékoztatóján Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára. A politikus hozzátette, a kormány bátorít és támogat minden elképzelést, célkitűzést, amely az utánpótlásbázist szélesíti, ezért november 15-én aláírták a szerződést, s az összeg átutalása is megtörtént már.

MTI

– Csak azok az országok tudnak versenyképesek maradni a világ kézilabdázásában, amelyek koncepcionálisan foglalkoznak az utánpótlással – fogalmazott Mocsai Lajos, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya, a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) főigazgatója. Hozzátette: a módszerek különbözőek, a hazai rendszer alapjait kollégáival együtt dolgozta ki még a Testnevelési Egyetemen, de némi szomorúsággal tapasztalta, hogy külföldön hamarabb valósultak meg a Magyarországról átvett, vagy nagyon hasonló intézkedések. Mocsai Lajos azt mondta, a NEKA-ban nemcsak a sportpályafutásra, hanem a civil életre is felkészítik a hallgatókat, így cél, hogy az intézményből kikerülők legalább két idegen nyelvet beszéljenek, és egy szakmát is kitanuljanak.

A NEKA otthona az egykori MÁV-üdülő, középiskolai bázisa pedig a Mathiász János Szakközépiskola, de a közeljövőben Siófoktól Fonyódig tervezik növelni a beiskolázás palettáját. Az akadémiára szabad jelentkezés során, felvételi eljárás után lehet bekerülni.

A NEKA funkcióinak ismertetése során elhangzott, hogy bázist akarnak teremtetni az utánpótlás számára. Az akadémia mindemellett a tervek szerint a játékos-, edző- és játékvezető-képzés központja is lesz, valamint azt várják, hogy a 2016-os olimpia után mutatkozzon meg a tudatos utánpótlás-nevelés és képzés eredménye.

Az intézmény első középiskolai tanéve 30 fiú és 30 lány beiskolázásával jövő szeptemberben kezdődik, és várja minden olyan, a kézilabdázáshoz magában tehetséget érző magyarországi és határon túli fiatal jelentkezését, aki középiskolás tanulmányait a sportágra koncentrálva, egyúttal jó körülmények között, modern tudást adó intézményben szeretné folytatni.Mocsai Lajoson kívül olyan kiváló szakemberek vezetik az akadémiai képzést, mint Kovács Péter, a magyar férfi, valamint Hajdu János, a női utánpótlás-válogatottak vezetőedzője, továbbá Csoknyai István, Gyurka János, Juhász István, konzulensként pedig Kovács László mesteredző.
Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, kezdeményezik, hogy a Magyar Sportújságírók Szövetsége által rendezett Év sportolója szavazás jövőre december 31-gyel záruljon, így a decemberben elért eredmények is számítanak majd a voksolásnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!