Sport

2013.02.17. 07:42

Csima Réka esélye a szocsi olimpiára

Az előzetes várakozásokat felülmúlva a középmezőnyben végzett Csima Réka a Schladmingban zajló Alpesi Sí Világbajnokságon óriásműlesiklásban.

Kun Zoltán

Hosszú sérülési időszakot maga mögött hagyva hajtott végre nem mindennapi tettet a kaposvári Csima Réka, aki legjobb magyarként a középmezőnyben végzett Schladmingban az Alpesi Sí Világbajnokságon.
– Kiváló körülmények és fantasztikus hangulat fogadta a női óriásműlesiklás résztvevőit – számolt be a történtekről idősebb Csima Ferenc. – A helyszínen nem kevesebb, mint 22 ezer szurkoló bíztatta a sízőket, akik elképesztő hangorkán közepette tehették meg az utolsó száz métert a célaréna előtt. A világbajnokságok történetének legnagyobb mezőnye összesen 139 síző állt rajthoz a nőknél, köztük négy magyarral Berecz Annával, Berecz Rékával, Döme Dórával és Csima Rékával aki mindezidáig egyetlen somogyiként vívta ki a felnőtt világbajnokságon való részvétel jogát.A rendezők a verseny rangjának megfelelően nagyon nehéz pályát tűztek. Az 1052 méter hosszúságú pálya 345 m szintkülönbség mellett 33 százalékos átlagos meredekséget jelentett, de befutó előtti utolsó lejtőn egy 52 százalékos meredekségű szakasszal is meg kellett küzdeniük az indulóknak. A pályára 42 kaput tűztek ki a szervezők, ami tovább nehezítette a sízők dolgát, hiszen a versenyen már csak az új típusú 30 méteres rádiuszú lécekkel lehetett indulni, szemben a FIS versenyeken eddig használt 24 méteres rádiuszú lécekkel. A hosszabb kanyarívű lécekkel nagyobb sebesség érhető el, de a kanyarokban nagyobb íven futnak, így a sűrűre tűzött kapuk között nehéz velük megtalálni az ideális ívet, különösen a meredek szakaszokon.

A magyarok közül a FIS rangsorban betöltött hely alapján Berecz Anna volt a legesélyesebb, aki végül a 48. helyen zárta a versenyt. Csima a 131-es rajtszámmal indulva a már rendkívül rossz minőségű kádas pályát remekül oldotta meg és végzett kellemes meglepetést okozva második legjobb magyarként a 78. helyen. Berecz Réka a 83. helyen zárt, Döme Dóra kiesett a versenyből. A versenyt a francia Tessa Worley nyerte az osztrák Anna Fenninger és a szlovén Tina Maze előtt.

Csima Rékát a jól sikerült futamnak köszönhetően beválogatták az Ifjúsági Világbajnokságra utazó csapatba is. Az ifi VB-re február végén kerül sor a kanadai Quebec-ben, de Csima már a hét végén elutazik a tengerentúlra, hogy a helyszínen készülhessen, ahol szintén óriásműlesiklásban fog rajthoz állni. Az ifi VB-t követően a tervek szerint FIS pontszerző futamokon is rajthoz áll majd Kanadában, hiszen megkezdődött a 2014-es szocsi téli olimpiára a kvalifikációs időszak. A 2014 januárjáig tartó kvalifikációs időszak alatt minél több pontszerző futamon kell rajthoz állni, a kvalifikációt jelentő pontszám elérése érdekében. Amennyiben sikerül előteremteni a felkészüléshez és a versenyzéshez szükséges anyagi forrásokat Csimának reális esélye van arra, hogy óriásműlesiklásban kijusson a téli olimpiára.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!