Sport

2013.04.03. 20:37

Megszázszorozódik a röplabda támogatása

Kaposvár volt a második állomása annak az öt helyszínnek, ahol a Magyar Röplabda Szövetség vezérkara – az élén Tóth Tamás elnökkel – fórumra várta a sportág szakembereit.

Fenyő Gábor

– A röplabda is bekerült abba a 16 sportágba, amelyet az állam kiemelten támogat majd.
– Három éve választottak meg a Magyar Röplabda Szövetség elnökévé, s ezt tartom a legnagyobb eredményünknek – mondta Tóth Tamás. – Ez mind a tervezhetőség, mind pedig a kivitelezhetőség miatt roppant fontos. Az állam 2020-ig, azaz hat éven át kiemelten támogatja majd a sportágunkat. Nem éves lebontásban, hanem a bajnokságok mintájára úgymond szezononként kapjuk majd a támogatást; az első összeget július első napján folyósítják.

– Mekkora összeggel számolnak?

– Jó fél éve 500 millióval kalkulántunk, most viszont egymilliárdról adjuk majd be a kérelmünket. Végül is két sportágról, a terem- és a strandröplabdáról van szó. A terveink között az infrastruktúrális- és az eszközfejlesztés mellett stradröplabdapályák felújítása, illetve újak építése, továbbá a sportág népszerűsítése érdekében egy amolyan utazó cirkuszként is felfogható mobil strandröplabda-beruházás is szerepel. Úgy gondolom, ha az egymilliárdból végül mondjuk 800 millió lesz, már akkor is elégedettek lehetünk. Ez is jóval több, mint százszorosa annak a hétmilliónak, amit eddig kaptunk egy évre. Azt viszont jogosan elvárják tőlünk cserébe, hogy a röplabda eladható sportág legyen, vagyis teremtsük meg hozzá a szponzorális feltételeket.– A legfontosabb feladatok?
– Olyan lehetőség előtt áll a sportág, mint még soha. A piramis alját az utánpótlás jelenti. Elgondolkodtató, hogy ma csupán négy (!) főfoglalkozású utánpótlásedző dolgozik az egész országban. Kiemelt szerepet szánunk az egyetemi, főiskolai röplabdaéletnek is, s szeretnénk elkészíteni Magyarország röplabdás térképét. A legfontosabb azonban, hogy egy irányba haladjon a röplabdás társadalom. Világszerte dübörög a sportág, miközben egyszerűen elrohant mellettünk. Valljuk be, hogy hazánkban sajnos haldoklik a röplabda. Az a nagy feladatunk, hogy közös erővel újjáélesszük.

– A magyar röplabda egyik fellegvára a somogyi megyeszékhely.

– Ennek megfelelően kiemelt szerepet kapna, annál is inkább, mivel a városi önkormányzat is mellé állt. Egyébként úgy tervezzük, hogy az állami támogatás 60 százaléka a klubokhoz kerülne, természetesen szigorúan meghatározott szabályok alapján.

Hétfőn is találkozunk Hóbor Bélával

Tóth Tamás elnököt és Boros Márta főtitkárt a kaposvári fellépésére elkísérte Hóbor Béla, a világ egyik legjobb és legtöbbet foglalkoztatott játékvezetője is, akivel április 8-án a bajnoki döntő első felvonásán újra találkozhatunk majd.

– Köszöntjük Kaposváron a sporik legnagyobbikát! – fogadtuk.

– Miért, van nálam magasabb is... – vágott vissza

– Köszöntjük Kaposváron a sporik legnagyobbikát! – fogadtuk.

– Miért, van nálam magasabb is... – vágott vissza -->

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!