Sport

2014.01.13. 15:16

Selymes Tibor: minden bajnoki felér egy döntővel

Két világbajnokságot is megjárt vezetőedzővel kezdte el a felkészülést az OTP Bank Ligára a Kaposvári Rákóczi FC együttese. A sereghajtó zöld-fehérek a 46-szoros román válogatott Selymes Tiborral maradnának bent az élvonalban.

Klein Péter

– Több országban is megfordult játékosként. Milyen különbségek vannak az NB I-hez képest?
– Elsősorban a mentalitásban tér el a magyar, a belga vagy a román bajnokságtól, másodsorban az edzésmunkában – válaszolt Selymes Tibor.

– Dolgozott már edzőként Magyarországon. Mi változott azóta?
– Régen volt már, amikor itt dolgoztam, de sajnos a mentalitás nem változott. Ezen szeretnénk, s remélem, tudunk is változtatni.

– Rengeteg siker ért el játékosként. Melyik mérkőzésére emlékszik vissza a legszívesebben?
– Az 1994-es amerikai világbajnokságon a nyolcaddöntőben megvertük az argentinokat. Nem csak nekem, az egész román futball számára fontos mérkőzés volt. Sajnálom, hogy a svédeken már nem tudtunk túljutni.

– Ki volt a legjobb játékos, akivel együtt játszott?
– Többet is tudnék említeni. Hagi, Prosinecki és Scifo is világhírű játékosok voltak.

 – Felmerült Önben, hogy a román helyett a magyar válogatottban szerepeljen?
– Egyértelmű volt a döntés. Romániában futballoztam, s abban az időben óriási volt a különbség a két válogatott és a bajnokság között is.

– Egy hét alatt sikerül felmérnie kaposvári állapotokat, infrastruktúrát?
– Az infrastruktúrával elégedett vagyok. Jó állapotban vannak a pályák, minden lehetőség adott a jó felkészüléshez. Amin változtatni kell az a keret, s már tettünk is ezért.

– Milyen változások lesznek?
– Minden posztra érkezik játékos. Neveket addig nem akarok mondani, míg alá nem írják a szerződésüket. Távozók is lesznek. Waltner, Oláh, Pavlovics, Babic és több fiatal is távozik.

– Elégedett a játékosok hozzáállásával?
– Ha nem leszek megelégedve menni fognak, vagy beállnak a sorba.

– Szabadkezet kapott?
– Másképp nem tudok dolgozni.

– Két edzőtábort tervez.
– Debrecenbe utazunk, ahol a csapatot fizikailag készítjük fel. A mai fociban, ha nem tudsz futni, nincs erőd, akkor nem tudsz érvényesülni, hiszen most már inkább az erőnlétre épül a labdarúgás. Nem a technikára, s a taktikára. Azért is érkezett erőnléti edző. A második edzőtáborba február elején indulunk. Azt még nem tudni, hogy Horvátország vagy Törökország lesz-e az úti cél. Hat mérkőzést tervezünk, neves ellenfelek ellen. Ezeken szeretnénk begyakorolni a taktikát.

– A bátor támadójáték vagy a stabil védekezésre épülő kontrák tarthatják bent a Rákóczit?
– Egy meccset meg lehet nyerni bátor támadójátékkal, de nekünk 13-at kell. Így mind a kettőre nagyon oda kell figyelnünk.– Volt már ennél nehezebb feladata pályafutása során?
– Nem, ez nagyon nehéz, de ugyanilyen szép feladat is. Minden meccsen nyernünk kell, a döntetlen nem elég. Úgy kell gondolnunk a hátralévő mérkőzésekre, mintha 13 döntőt játszanánk.

– Számít arra, hogy a szurkolók ismét csapat mellé állnak?
– Egy csapatnak szüksége van szurkolótáborra, hiszen ahogy mondják, ők a 12. játékos. Remélem, az első perctől az utolsóig szurkolnak majd nekünk, hiszen ez sokat segítene. A focisták is sok néző előtt érzik jól magukat. Remélem, 3-4000 ember kilátogat majd a mérkőzésekre.

– Figyelemmel kíséri majd Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia csapatait?
– Természetesen figyelemmel kísérjük a tehetséges fiatalokat. Szeretném, ha páran a nagycsapattal edzenének 1-2 hétig.

Ezek is érdekelhetik