Sport

2014.08.10. 08:05

Húsz év, tíz vb-arany: csúcsra járatott páratlan páros

Az idén már tizedszer hódította el a világbajnoki címet a Majthényi Szabolcs, Domokos András duó. A Balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet páratlan párosa még 1994-ben Ausztráliában ünnepelhette az első vb-győzelmét a repülő hollandi hajóosztályban, 20 évvel később pedig már a tízediket.

Fenyő Gábor

– A következő két évtizedben újabb tíz vb-aranyra rendezkedhetünk be?
– Természetesen az a célunk, hogy folytassuk – mondta magától értetődően Majthényi Szabolcs.

– Még 1994-ben Ausztráliában kezdődött meg a nagy sorozatuk, majd nyolc esztendővel később Portugáliában folytatódott. Vagyis az utóbbi 12 év termése kilenc aranymedália volt.
– Azon leszünk, hogy a következő tízes sorozatra ne 20 évet kelljen várni...

– Belefér?
– A társammal, Domokos Andrással a 42. életévünket tapossuk, s már közel három évtizede, 1987 óta ülünk egy hajóban. Az egykori nagy dán riválisunk, a négy olimpiát is megjárt Jürgen Boysen-Möller, Jacob Boysen-Möller testvérpáros – szereztek aranyat és bronzot, de a másik két ötkarikás játékokon is a legjobb hat között zártak, a repülő hollandiban pedig hétszer voltak világbajnokok  – már a hatvanhoz közelítenek, s még mindig versenyeznek. A legfontosabb, hogy se sérülés, se pedig betegség ne hátráltasson bennünket. Na meg az sem elhanyagolható tényező, hogy milyen támogatást tudhatunk magunk mögött, képesek vagyunk-e tartani a lépést a mondhatni napról napra változó technikai fejlődéssel.

– Azt mondják, ahogy az ember öregszik – elnézést, egyre tapasztaltabbá válik –, úgy edz egyre kevesebbet, azt viszont roppant céltudatosan és eltökélten csinálja.
– Ez nálunk a vitorlássportban is így működik. Az évek során hatalmas tapasztalatra tettünk szert, azt pedig nem egykönnyen felejti el az ember.

– Mennyi időt töltenek a magyar tengeren?
– Általában már március vége felé vízre szállunk, s november elején zárjuk az évet. Mivel mindketten dolgozunk, így főleg a hétvégéken találkozunk egymással.

– Majthényi Szabolcs a szárazföldön és a vízen, a társa pedig a levegőben dolgozik. Össze lehet egyeztetni?
– Valóban nem egyszerű, de megoldjuk. Domokos András pilóta, vagyis az ő munkája sokkal kötöttebb. Én egy olyan cégnél dolgozom, amely többek között vitorlástáborokat is szervez. Most is egy ilyen táborban vagyok, csak éppen a Balaton északi oldalán, Szigligeten.– A tíz vb-aranyuk mellett öt világbajnoki ezüstjük is van. Abból hármat hazai pályán, Balatonföldváron szereztek...
– Nehéz ügy, s némileg összetett a dolog. Egyrészt ilyenkor nemcsak versenyzők, hanem szervezők is vagyunk, vagyis mások dolgaival, problémáival is kell foglalkoznunk. Másrészt pedig a Balaton igencsak nehéz terep, más versenypályákkal ellentétben itt nem kiegyensúlyozottak a szélviszonyok. Vagyis közel sem biztos, hogy a legjobban felkészült páros lesz végül a befutó.

Alig akad olyan vb, ahol érem nélkül maradtak

A páratlan páros, vagyis a Majthényi Szabolcs, Domokos András alkotta repülő hollandi páros (eddig) 20 világbajnokságon – 15-ről arannyal, illetve ezüsttel térhettek haza – és hét Európa-bajnokságon vett részt; a kontinens-bajnokságokon csupán egyszer nem állhattak dobogóra.

Tízszeres világbajnokok: 1994 (Adelaide – Ausztrália), 2002 (Tavira – Portugália), 2003 (Melbourne – Ausztrália), 2004 (Warnemünde – Németország), 2006 (St. Petersburg – Amerikai Egyesült Államok), 2008 (Napier – Új-Zéland), 2010 (Constanta – Románia), 2011 (Malcesine – Olaszország), 2012 (Santa Cruz – Amerikai Egyesült Államok), 2014 (Largs – Skócia).

Ötszörös vb-ezüstérmesek: 1996 (Balatonföldvár – Magyarország), 2001 (Gilleleje – Dánia), 2005 (Balatonföldvár – Magyarország), 2009 (Medemblik – Hollandia), 2013 (Balatonföldvár – Magyarország).
Négyszeres Európa-bajnokok: 1997 (Murcia – Spanyolország), 2000 (Elba – Olaszország), 2006 (Neusiedl am See – Ausztria), 2012 (Altea – Spanyolország). 2008-ban ezüstérmet (Rabac – Horvátország), 2003-ban pedig bronzot (Dervio – Olaszország) szereztek az Európa-bajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!