Sport

2014.11.09. 08:05

Több ezer gyereket tanított meg úszni a Príma-díjas mesteredző

Somogyi Príma-Díjjal tüntették ki a kaposvári Kovács László mesteredzőt, a Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE vezetőedzőjét és egyben elnökét.

Fenyő Gábor

– Korábban már számos kitüntetéssel ismerték el a munkáját. A somogyi Príma Díjra számított?
– Őszintén mondom, nem. Kellemes meglepetés volt a számomra, hogy én lettem az egyik befutó – mondta Kovács László, a Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE vezetőedzője, egyben elnöke.

– Hányadszor jelölték?
– Másodszor. Már tavaly is ott voltam a jelöltek között. Azért is lepett meg, hogy végül rám esett a választás, mert tavaly a díjazottak között nem volt sportszakember.

– Közel négy évtizede edzősködik.
– 1975-ben, 18 évesen tartottam az első edzést.

– Az évtizedek során miben változott leginkább az edzői hitvallása?
– Sokkal többet tudok erről a szakmáról: folyamatosan tanulok, újabb és újabb tapasztalatokat gyűjtök. S még egy nagyon fontos dolog: türelmesebb vagyok, mint a kezdetekben. A magyar sport egyik legnagyobb problémája, hogy azonnal várjuk az eredményt, pedig a dolog nem így működik, pontosabban nem így kellene működnie. Először fel kell építeni az alapot, s utána várhatjuk az eredményt. Na, ehhez kell nagy nagy türelem és kitartás. Mondok is egy példát: egészen 16 éves koráig nem is tudtak arról, hogy van egy bizonyos Lábodi Laura. Amolyan későn érő típus volt, de a szorgalmának és a kitartásának meg lett az eredménye. Európa-bajnok lett, Eb-rekordot úszott és döntött.

– És sportvezetőként?
– Jó kérdés... Ha röviden, egyetlen szóval kellene válaszolnom, akkor azt mondom, hogy kínlódás. Minden egyes nap meg kell küzdeni azért, hogy működjön a rendszer. Szívem szerint csak edző lennék, de ez csak sajnos álom, s félek attól, hogy az is marad.

– Az idén az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft. lett az új névadójuk.
– Nagy és hálás köszönettel tartozunk a Sági István fémjelezte Középület-kivitelező Kft.-nek, amelyet közel két évtizeden keresztül tudhattunk magunk mellett. Nekik is komoly gondjaik vannak, s ameddig csak lehetett, segítették, támogatták a csapatunkat. Nagyon nehéz erről beszélni, de ha nincs az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft., könnyen lehet, hogy be kellett volna dobni azt a bizonyos törülközőt...

– Hol tölt több időt? Otthon vagy pedig az uszodában?
– Ha az éjszakát nem számítjuk, egyértelműen az uszodában.

– Hogy fest egy átlagos „szürke” hétköznapja?
– Minden nap hajnali 4.45 órakor kelek, s egy órával később már kezdődik az első edzés. Körülbelül 8 óráig vagyok benn, utána pedig az egyéb teendőket intézem: pályázatokat írunk, megpróbálunk – ahogy mondani szokás – a föld alól is pénzt szerezni. Most éppen a két hét múlva esedékes hagyományos Adorján-emlékverseny előkészületei, illetve a műsorfüzet összeállítása köt le. Mindig rohanok, időhiányban szenvedek, de hát sokan vagyunk így... Délután kettőkor aztán újra az uszodában vagyok, s általában 7, 8 óra felé végzek.– Az elmúlt közel négy évtized alatt hány gyermeket tanított meg úszni?
– 1991-ben indult az első iskolai csoportom, s azóta sincs megállás. Pontosan meg nem tudnám mondani, de gyanítom, hogy több ezren lehetnek.

– És hogy áll az uszonyokkal?
– Annak a száma is már félezer fölött járhat.

– Ha netán van egy kis szabadideje, akkor sem tud elszakadni a víz mellől.
– Szeretek horgászni, csak éppen egyre kevesebb idő jut rám. Az idén például egyszer lógattam: elcsaltak a mernyei versenyre, de nulláztam. Annyi baj legyen, legalább egy jót beszélgettem, meg jókat ettünk – mármint mi is, meg a halak is, merthogy nem sajnáltuk tőlük az etetőkaját. Lehet, hogy már azzal jól laktak, azért nem akartak jönni.

– Az egyéni rekord?
– Inkább a családit mondom, mert az a fiam fogta majd másfél évtizeddel ezelőtt Gyékényesen. Akkor még csak 12 éves volt, de segítettem neki abban, hogy a vagy 120 centire nyúlt amur végül a partra kerüljön. Úgyhogy közös volt a siker.

Éremhalmozók

Kovács László mesteredző tanítványai – aki hosszú évek óta Hajdu Sándorral együtt irányítja a Kaposvári 1. MCM-Diamant SE uszonyos és búvárúszó csapatát – az évek során vagonnyi érmet gyűjtöttek össze a korosztályos, illetve felnőtt világ- és Európa-bajnokságokon. A sort több mint három évtizede, még 1980-ban Gyors Róbert nyitotta, aki Olaszországban, Bolognában a 4x200-as váltó tagjaként feszíthetett büszkén a dobogón bronzéremmel a nyakában.

Felnőttek.
Világbajnokok: Kovács Zsófia, Vinkler Péter.
Európa-bajnokok: Lábodi Laura, Wirtz Melinda, Vinkler Péter.
További vb és Eb-érmesek: Tóth Katalin, Horváth Katalin, Petőfalvi Tímea, Petőfalvi Lilla, Erdődy Beatrix, Varga Krisztina, Stier Lilla, Gyors Róbert, Szabó Csaba, ifjabb Kovács László, Katona Roland, Vilhelm Szilárd.

Juniorok.
Világbajnokok: Wirtz Melinda, Kovács Zsófia, Varga Krisztina, Vinkler Péter.
Európa-bajnokok: Varga Krisztina, ifjabb Kovács László, Vilhelm Szilárd.
További vb és Eb-érmesek: Horváth Katalin, Petőfalvi Tímea, Petőfalvi Lilla, Lábodi Laura, Kiss Eszter, Ferlindis Petra, Stier Lilla, Hága János, Szabó Csaba, Kakstadter József, Füzesi Tibor, Koczka Zsolt, Szlavicsek Szabolcs, Totth Benedek, Zsivicsár Viktor, Fullér Balázs, Neu Gábor, Gábor J. Attila, Gréczi Attila, Nagy Márk, Németh Dávid, Pamuki Dávid.

A dicső összmérleg: a felnőtt vb-ken és Eb-ken összesen 57 érem (9 arany, 15 ezüst, 33 bronz), a junior vb-ken és Eb-ken pedig 88 medál (10 arany, 34 ezüst, 44 bronz).
A felnőtteknél Vinkler Péter három új világcsúcsot állított fel, míg Wirtz Melinda kétszer, Lábodi Laura pedig egyszer döntötte meg az Európa-rekordot.
A junioroknál Kovács Zsófia és Wirtz Melinda is egy alkalommal írta át a világcsúcsot.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!