Sport

2015.02.18. 17:06

Illés János reagált Szita Károly bejegyzésére és lemondott

Sajtótájékoztatót tartott szerda délután a Kaposvári Rákóczi FC klubszékházában Illés János, amelyen bejelentette, hogy távozik a klubot működtető gazdasági társaság ügyvezetői posztjáról.

Klein Péter

Hétfőn polgármester úr egy közleményt adott ki, amelyben a kaposvári futballal és a vezetésével foglalkozott, ennek bizonyos mondataira szeretnék reagálni – kezdte sajtótájékoztatóját Illés János. – A Baráti Kör elnöke és a Rákóczi labdarúgók képviselője megkereste a polgármester urat és a segítségét kérte a tulajdonosváltás után kialakult helyzet miatt. A polgármester úr ígéretet tett erre, de hozzátette: akik ilyen helyzetbe hozták a klubot, azoknak távoznia kell.

A város támogatása, hozzáállása nélkül a Kaposvári Rákóczi már évekkel ezelőtt megszűnt volna – folytatta Illés János. – Minden tiszteletem és elismerésen a városé. Ha úgy éreztem volna az elmúlt évek során, hogy a város vezetése bizalmatlan lenne, vagy nem tartaná alkalmasnak a munkámat, levontam volna a tanulságot és befejeztem volna a tevékenységemet. Megvoltam róla győződve, hogy a város elismerte a klubért végzett munkámat és élveztem a bizalmat. Az elmúlt egy-másfél évben nem vitt rá a lelkiismeret, hogy elhagyjam a süllyedő hajót. Ezt érzem felelősségvállalásnak, hiszen megpróbáltam helyre hozni a hibámat, s nem menekültem el. A hajó időközben odáig süllyed, hogy már tengeralattjárókat láttam az ablakon kinézve. Szita Károly polgármester hétfői nyilatkozatból azt veszem ki, hogy a városvezetés részéről elveszett a bizalom a klubvezetés felé, ahol nem csak magamat értem. Nem vagyok megszemélyesítve, de magamra vettem. Tevékeny részese voltam az elmúlt évek kaposvári futballjának. Részben én is okozója vagyok a kialakult helyzetnek, amiért felelős vagyok. Ha távozásra szólítják fel az embert, kötelessége, hogy megtegye. Ugyanakkor biztosan tudom, hogy ez a felszólítás nem csak nekem szólt, hiszen nem csak én egyedül dolgoztam a Rákócziért. Ha így lenne, akkor az nagy büszkeséggel töltött volna el, hiszen volt olyan időszak, amikor a csapat jól szerepelt az NB I.-ben, sőt a második csapat az NB II.-ben szerepelt, ott, ahol most az első küszködik, hogy bent maradjon. Pontosan annyi felelősségem van az élvonalból kiesésért és a kialakult helyzetért, mint az elmúlt 15 év bármely időszakáért. Ha összegzést készítenék, akkor több jó dolog történt, mint az ellenkezője, de a történet vége rossz.

– Nálam jobban senki nem tudta, hogy a hajó elindul lefelé, hiszen én ismertem a legátfogóbban a klubot, s akkor elhagytam volna, de mint mondtam a távozásra nem vitt rá a lelkiismeret – tette hozzá. – Tudom, hogy internetes fórumokon jelentek meg rólam vélemények. Elolvastam a polgármester úrét is, s arra jutottam, hogy a Kaposvári Rákóczi FC kft. ügyvezetői posztjáról lemondok. Ez a gyakorlatban a jövő heti közgyűlésen meg is történik.– A nyilatkozatból két dolgot emelnék ki: az egyik, hogy átverték a Rákóczi játékosait, s csak ígéretek hangzottak el – így Illés János. – Nem magyarázkodom, rengeteget ígértem, de hozzáteszem rengeteg ígéretet közvetítettem. Soha egyetlen forintra nem tettem ígéretet, aminek fedezetére nem kaptam ígéretet. Az említett amerikai befektetővel én is aláírtam azt a szerződést, amely szerint 2 millió 600 ezer dollárért megveszi a Rákóczit. Ha ezt megtagadom, akkor nagyon hülyének néznek. Azonban ebből a megállapodásból sem lett semmi. Egyéb befektetővel is törtétek tárgyalások, de egyik esetben sem egyedül én döntöttem. Nem ismerek olyan klubot – nem csak Magyarországon –,  ahol egyedül az ügyvezető kötelessége és feladata működtetni azt. Voltak olyan felvetések, hogy nem szereztem szponzort és nem tettem ezt vagy azt. Ha ezekkel a feltételeket kellett volna elfogadnom, amikor ide jöttem, nem vállalom el a ügyvezetői posztot. Amikor hívtak, akkor a szakmai munka irányítása és egy új klubmodell kialakítása – amellyel az NB I.-be lehet jutni – volt a feladatom, nem pedig az anyagi feltételek és a háttér megteremtése. Rengeteg döntést hoztam, de kardinális kérdésekben soha nem egyedül. Volt egy olyan ígéret, ami ha teljesül, nem kerülünk ebbe a helyzetbe. A város egyik nagyvállalata három éven keresztül 200 millió forinttal támogatta volna a csapatot, egy alapítványon keresztül, amelyet a város hozott volna létre. Egy kuratórium felelt volna a pénz elosztásáért. A kiesés miatt kerültünk ebbe a helyzetbe, ami miatt én is felelős vagyok. Mindent megtettünk, hogy NB I.-be maradjunk, de ez nem jött be. Anyagi helyzetünk megváltozott, elmaradt a 120-130 millió forintos tévés pénz. Ha ez megvan, akkor ugyanaz az anyagi helyzetünk, mint az elmúlt években. Tehát nem csak sportszakmai probléma volt a kiesés, hanem gazdasági is.

– A kiesésnél négy elképzelés volt az egyik, hogy fiatalokkal nagyjából 50 millió forintot keresve kiesünk. Született egy döntés, hogy bent kell maradni – mondta Illés János. – A maradék három lehetőségből azt választottuk, hogy légiósok jöttek. Lehet az irány nem volt rossz, de nem jött be, ezt el kell ismerni.
A Sólyom Sándorral kapcsolatos tulajdonosváltásnál szurkoltam, hogy sikerüljön, hiszen vállalta, hogy január 10-éig minden tartozást rendez. Bíztam benne, de nem sikerült. Nem tudom, hogy miért nem, ugyanis nem én tárgyaltam a részletekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!