Sport

2015.08.19. 15:47

Professzor lett Mocsai Lajos

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter javaslatára Áder János köztársasági elnök egyetemi tanárrá, vagyis professzorrá nevezte ki Mocsai Lajost, a Magyar Testnevelési Egyetem rektorát, a női és a férfi kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitányát, a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia vezetőjét. A hírről laptársunk a Népszabadág számolt be elsőként

Sonline/Nol.hu

Mocsai Lajost tavaly év végén nevezték ki három évre az önállósodó TE rektorának, hogy elfoglalhassa székét, módosítani kellett a felsőoktatási törvényt: korábban csak egyetemi tanár státussal lehetett betölteni a rektori posztot, aminek előfeltétele a doktori fokozat megszerzése, ám a tréner nem rendelkezett ilyennel.A közelmúltban aztán komoly vihart kavart díszdoktori kinevezése is a Debreceni Egyetemen. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) ugyanis az idén nem támogatta a kinevezését, legalábbis a nem támogatott jelöltek között szerepelt az E3137 kódszámú pályázó, aki az országos napilap információi szerint Mocsai Lajos volt, hiszen beazonosítható a Kerezsi Endre- és a Bay Béla-díjról, ráadásul a pályázók közül az E3137 kódszámú volt az egyetlen, aki kutatási területként a sportot jelölte meg.

A lap arról is ír a hírrel kapcsolatban, hogy a Debreceni Egyetem professzorai, tekintélyes tudósai körében azért keltett fölháborodást Mocsai tiszteletbeli doktori címe, mert szerintük azt tudományos munkássága alapján nem érdemelte meg. A botrányt tetézte, hogy az egyetem Mocsai Lajosnak nem sporttudományból, hanem – a bölcsészeti fakultás alá tartozó – neveléstudományból adományozott díszdoktori címet. Az intézmény a sporttudomány ágában nem jogosult díszdoktori címet adományozni, mivel Debrecenben nincsen sporttudományi doktori iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!