Sport

2016.09.21. 07:00

Vojvoda Dávid: megérdemeltük, ott a helyünk az Eb-n!

Tizenhét esztendő után vívta ki a férfikosárlabda Európa-bajnokságon való szereplés jogát a magyar válogatott. A nemzeti együttes egyik vezéralakja a kaposvári nevelésű Vojvoda Dávid volt, aki a selejtezősorozat során nagyon kiegyensúlyozott, remek teljesítménnyel rukkolt elő.

Kun Zoltán/Fotók: MTI

Nagy örömmel fogadták a sportág kedvelői, hogy a magyar válogatott hosszú böjti időszakot követően ismét az európai elit tagjaival mérkőzhet a jövő évi kontinenstornán. A csapat ráadásul veretlenül végzett a hat mérkőzésből álló selejtezősorozaton. A válogatott együttes egyik legjobbja Vojvoda Dávid volt, aki kevés szabadidejében szülővárosát is felkereste. Nevelőegyesülete, a Kaposvári KK legutóbbi előkészületi meccsére is kilátogatott, ahol készségesen válaszolt kérdéseinkre.

– A selejtezőket végigkövető szurkolók számára talán kissé furcsa volt, hogy az utolsó – éppen Szolnokon rendezett – találkozón már nem lépett pályára. Miért?
– A főnök úr (Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány, a szerk) pihentetett. A viccet félre téve már a meccs előtt megbeszéltük, hogy így lesz. Ráadásul mivel Hanga Ádám megsérült és visszatért Spanyolországba, azok is játszhattak, akik eddig kevesebb szerepet kaptak. Akik  ezúttal pályára kerültek megérdemelték, mert ugyanúgy kiharcolták az Európa-bajnoki részvételt. Nyilván egy kis hiányérzet volt bennem, mert kiváló hangulatú, parázs meccsen tudtunk nyerni, de elfogadtam a döntést és egyet is értettem vele.– Vitathatatlan, hogy ez az utóbbi évek legerősebb magyar válogatottja, amelynek az egység az egyik fő jellemzője, valamint az, hogy az a játékos, aki lehetőséget kap a bizonyításra, tudásának legjavát igyekszik nyújtani a pályán.
– Azok a játékosok, akik a klubcsapataikban esetleg kiegészítő szerepkörben vannak – itt Ferenczre, vagy Tóth Norbertre gondolok – megmutatták, hogy igazából mennyire is képesek és lehet rájuk számítani. Mi eddig is tudtuk, hogy valamennyien jó játékosok és nem csak arra valók, hogy a padon üljenek.

– Az Európa-bajnoki felkészülés során még nem nagyon jöttek az eredmények. Sokan már temették a csapatot. Gondolták, hogy ilyen jól alakul majd a sorozat?
– Pontosan tudtuk, hogy miért volt annyira gyenge annak a két hétnek a mérlege. Egy nagyon kemény felkészülésen és alapozó munkán voltunk túl. Megjegyzem, hogy ilyen intenzív, kemény és összetett jellegű időszak még nem is nagyon volt, amióta válogatott vagyok. Ez a három idegenbeli túra, amely során mentünk Szerbiába, Portugáliába és Romániába pihenés nélkül, rengeteg edzéssel (a meccsek között is állandóan edzettünk) teljesen tudatosan volt felépítve. Azt Sztojan is megmondta, hogy mindezt azért tervezte így, hogy szokjuk a sorozatterhelést. Úgy látszik ennek végül kijött az eredménye.

– Oly annyira, hogy veretlenek maradtak a selejtezőben. Előzetesen milyen szereplést vártak?
– Úgymond „benne volt a csapatban” egy jó eredmény. Hanga Ádám visszatérésével esélyesnek tartottam a válogatottat az Európa-bajnoki szereplés kivívására, de azért számomra ez a 6–0-ás mérleg tagadhatatlanul meglepetés. Már az is az volt, hogy három, vagy négy meccs után veretlenül álltunk a csoportban. A látottak alapján azonban abszolút megérdemeltük, hogy ott legyünk az Eb-n, mert ott van a helyünk.

– Mi kellett mindehhez?
– Nyilván egy jó szakmai háttér, valamint az, hogy edzésen mindenki odategye magát.

– Melyik volt a legnehezebb meccs a selejtezősorozatban?
– Én inkább azt mondanám, hogy a legfontosabb, nem is a legnehezebb. Az első, britek elleni összecsapást említeném. Azzal mindenki egyetértett, hogy ha azt a meccset magabiztosan megnyerjük, az óriási lökést adhat a folytatásra. A luxemburgiak oda-vissza verése reális elvárás volt. A macedónokat hazai pályán nem verték meg tétmeccsen tizenhárom éve, az ottani diadalunk után hittem, hittük el, hogy mi jó csapat vagyunk. Utána már tartottak is tőlünk és készültek ránk. Próbálták a külső körülményeket is nehezíteni, de mi nem foglalkoztunk ezzel, csak a magunk dolgával törődtünk. Azt azért hozzá kell tennünk, hogy ez a brit, vagy macedón csapat ezúttal nem a legerősebb összeállításban szerepelt, de ez semmit nem von le az érdemeinkből.

– Mitől ilyen egységes ez a magyar válogatott?
– Sztojánnal már négy éve elkezdtünk ezt a munkát. Ez a válogatott azóta minden nyáron együtt van legalább két hónapot. Ráadásul a korábbi klubcsapatainkból is mindenki ismert már mindenkit. Összetartó jó társaság ez, jóban vagyunk a pályán és azon kívül is. Mindenki mindent megtesz a másikért és a közös siker érdekében félre rakta az esetleges egyéni érdekeit. Nem voltak sztárallűrök a csapatban, még Hanga Ádámtól sem, aki hazatért és abszolút beállt a sorba. Ez nagyon fontos tényező volt.

– Mit hozhat a folytatás?
– Valószínű, hogy ugyanezzel a kerettel vágunk neki az Európa-bajnokságnak, de lehet, hogy egy-két változás azért lesz majd. Ebben a csapatban úgymond „benne van a meglepetés” is az Eb-n. Most ugyan mindenki a saját klubjára koncentrál, utána azonban újra nekivágunk és becsülettel felkészülünk az Európa-bajnoki mérkőzésekre.

Bár az Eb-n mindhárom csoportmeccsét elvesztette az együttes, egyiken sem játszott alárendelt szerepet. Olyannyira nem, hogy az első találkozón spanyolok ellen a félidőben még 36–27-re vezettünk is. Drámai végjátékot hozott az oroszok elleni csata, amelyen végül egyetlen ponttal kaptunk ki, az azt követő szlovének elleni találkozó pedig 72–66-os eredménnyel zárult. Akkor szomorúan tértünk haza, mert nagyon kevésen múlott a továbbjutás és szívesen utaztunk volna a válogatott után. Ma azonban már csak a jó emlékek jönnek elő, melyeket azoknak a sportembereknek köszönhettünk, akik közös munkájukkal kivívták a szereplés jogát. Az ő nyomdokaiba léptek azok a játékosok, akik akkor még csupán kisgyermekként ismerkedtek a sportággal.

Most ők lehetnek azok a példaképek, akik a hosszú „böjti időszakot” követően a fiatalok elé állhatnak, megmutatva azt, hogy vannak olyan jól, mint az európai elit. Ha mindez további eredményességgel is párosul, akkor biztosan nem kell újabb tizenhét évet várni arra, hogy akár a helyszínen szurkolhassunk a magyar válogatottnak az Európa-bajnokságon. Vojvoda Dávid a válogatott egyik vezére volt -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!