Sport

2016.11.11. 15:04

Fontos szerepe lesz az újjáalakult SOSZ-nak

Első nekifutásra negyedmilliárd forintot oszt szét a még 1989-ben alapított, az elmúlt hónapokban újjáalakult Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) a „Hiszek Benned” Sportprogram keretében.

Fenyő Gábor

– Az elmúlt napokban Kecskeméten ülésezett a SOSZ vezérkara, ahol az a döntés született, hogy amolyan bemutatkozásként 250 millió forintot – ebből 100 milliót még az idén – osztanak szét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportért felelős államtitkárságával közösen megalkotott „Hiszek Benned” Sportprogram keretében. Mennyi jut(hat) Somogynak?
– Olyan 15 millió forint körüli összeggel számolhat majd Kaposvár és a megye. Nem sok, de valahol el kell kezdeni – mondta Csendes Balázs regionális vezető, a Kaposvölgye LUE elnöke, az MLSZ Somogy Megyei Igazgatóságának a korábbi igazgatója.

– Kik pályázhatnak?
– Sportcélú társadalmi szervezetek és vállalkozások. Azok is pályázhatnak, akik nem tagjai a jelenleg 180 klubot tömörítő Sportegyesületek Országos Szövetségének. Na persze – Deutsch Tamásnak, a SOSZ elnökének a szavait idézve – nem jelent hátrányt, ha a kérelmező belép. A SOSZ ugyanis egyfajta szolgáltatóként is működik: jogi, pénzügyi-gazdálkodási, pályázati és sportszakmai szolgáltatásokkal segíti és támogatja a tagjait.



– Keveset tudunk a SOSZ-ról.
– Éppen ezért november második felében útnak indulok. A Balaton mellett, Nagyatád és Barcs környékén, s persze Kaposváron szervezek majd tájékoztatókat, ahol lehetőség lesz a csatlakozásra is. Szeretném felgyorsítani a folyamatot; a közös cél, hogy minél előbb támogatáshoz jussanak a klubok. Olyan kis- és közepes egyesületek jelentkezését várjuk, ahol utánpótlásképzés folyik, a nagyvárosokban pedig a szabadidősportot szeretnénk erősíteni. A támogatást fel lehet használni utaztatásra, személyi és eszköz jellegű kiadásokra, mint ahogy létesítmény bérlésére is. A legfőbb cél, hogy a nagy klubok mellett a háttérben lévők is dolgozhassanak.

– Mekkora összeggel számolhatnak az egyesületek?
– 100–200 ezer forinttal. Tudom, hogy első hallásra nem tűnik soknak, de nem egy olyan kis egyesület van, ahol „életmentő” lehet. Én mindenkit bíztatok, hiszen aki most időben eszmél, az tűz közeli állapotba kerül. Ne felejtsük, hogy nem egyszeri segítségről van szó. Lesz folytatás, hiszen a SOSZ-nak komoly szerepet szánnak a (közel)jövőben a sporttámogatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!