Járvány

2020.04.23. 10:00

A 2021-es rendezés lehet az egyetlen esély

Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rangidős tagja úgy véli, csak 2021-ben lehet megrendezni a tokiói játékokat és paralimpiát.

World Anti-Doping Agency Chairman Richard Pound addressesd a press conference on the issue of doping in sport with Thomas Bach, head of the German Olympic Sports Federation and German Interior Minister Wolfgang Schaeuble (both not in picture) 21 June 2007 in Berlin. AFP PHOTO DDP/NIGEL TREBLIN GERMANY OUT

Forrás: AFP / DDP

Fotó: Nigel Treblin

Kijelentésével az elmúlt hetekben megjelent néhány pesszimista nyilatkozatra reagált.

Muto Tosiro, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója szerint a 2021-es lebonyolítást sem lehet biztosra venni. Amint azt szűk két hete megjegyezte:

nem hiszi, hogy bárki is képes lenne most megmondani, lehetséges lesz-e ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt jövő júliusban, vagy nem.

Ivata Kentaro, a fertőző betegségek professzora pedig a hét elején kijelentette: nagyon pesszimista a jövő nyári olimpiarendezés kapcsán.

„Nem hiszem, hogy az olimpiát meg lehet rendezni jövőre”

- hangsúlyozta egy hétfői telekonferencián a Kobe Egyetem professzora. Hozzátette, az idén nyárról egy évvel elhalasztott ötkarikás játékok megtartásának feltétele, hogy világszerte megfékezzék és kordában tartsák a koronavírus-járványt.

Devi Sridhar, az Edinburgh-i Egyetem professzora úgy nyilatkozott ugyancsak ezen a héten, hogy

szerinte a játékok jövő nyári megtartása azon múlik, lesz-e már addigra védőoltás a koronavírusra.

A kanadai televíziónak nyilatkozó 78 éves Pound, aki a legrégebben tagja a NOB-nak, hangsúlyozta: az egyetlen esély a rendezésre a 2021-es év. Utalt arra, hogy

a japán házigazdák is azon az állásponton vannak, hogy egy évvel el lehet halasztani az olimpiát, de tovább nem.

„Reménykednünk kell benne, hogy 2021 nyarán megrendezhetjük” – idézte a kanadai jogászt, egykori úszót az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz oldal.

„A Japán Olimpiai Bizottság úgy fogalmazott, hogy fontos neki és, igen, meg tudja csinálni. Mindenesetre adjuk meg a srácoknak a lehetőséget, adjuk meg a világnak az esélyt, hogy állja a vihart”.

Az olimpia halasztása a japán házigazdáknak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is sok pénzébe fog kerülni, de a játékok halasztása a nemzetközi sportági szövetségeket is nagyon érzékenyen érinti. Pound arról is beszélt, hogy ezek közül sok nagy mértékben függ a NOB-tól származó bevételétől, így bizonyos változtatások nélkül nem tudnak majd úgy működni a továbbiakban, ahogy eddig, vagy ahogy szeretnének.

Az olimpiát jövőre július 23. és augusztus 8., a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!