izgalmas várakozás

2020.05.16. 13:12

A genetika mentheti meg a doppingeltiltástól az orosz sílövőt

Az eredmény azért lenne fontos, mert a sportág nemzetközi szövetsége a sportolót vétkesnek találta a doppingellenes szabályok megsértésében.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntésére vár a doppingváddal illetett orosz sílövő, Jevgenyij Usztyugov, akit egy honfitárs tudós is segíthet abban, hogy az ügyben felmentő ítélet születhessen.

Alekszandr Makarov akadémikus a sportoló – és szülei – génjeit vizsgálva ugyanis arra jutott, hogy Usztyugov vérének a doppinggyanúra okot adó megemelkedett hemoglobinszintje nem illegális szer használatával, hanem a sílövő szervezetének biológiai sajátosságaival magyarázható.

A vizsgálatot megelőzően ez év elején a sportág nemzetközi szövetsége (IBU) az orosz biatlonost a doppingellenes szabályok megsértésében vétkesnek találta, és biológiai útlevélének rendellenes mutatói miatt két évre eltiltotta a versenyzéstől. A fegyelmi határozat szerint eredményeit visszamenőleg törölték, így a 2014-es szocsi téli olimpián váltóban elért győzelmét is annullálták.

Idén márciusban Usztyugov fellebbezést nyújtott be a CAS-nál, az orosz akadémikus megállapításaira hivatkozva azon az alapon, hogy folyamatosan emelkedő hemoglobinszintje egyedülálló genetikai tulajdonságainak köszönhető.

A sílövő mögé felsorakozott Vlagyimir Putyin orosz államfő is, aki a TASZSZ híre szerint azt várja, hogy a genetikai vizsgálatok eredményeit felhasználva Usztyugov ügyvédei sikerrel támadják meg a CAS által lefolytatandó jogi eljárásban az IBU fegyelmi határozatát.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!