labdarúgás

2019.09.18. 17:40

A legendás előd útját járja a labdarúgó akadémia

A Rákóczi FC labdarúgói, a pólósok, a kosarasok és a röplabdások után utolsóként a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia vezetővel is aláírták a városi támogatási szerződést.

Sonline

A Rákóczi FC nyáron NB I.-be jutott csapatával kezdődött, s szerdán délután Kaposváron a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémián zárult a városi sporttámogatások, együttműködések szentesítése.

– A somogyi megyeszékhely által biztosított együttműködési támogatás a második legnagyobb a TAO után. Az immár NB I.-es Rákóczinak 12 játékost adunk, ami példa nélküli a magyar élvonalban – mondta Kéki Zoltán, a Kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia ügyvezető igazgatója.

– Egészen 1998-ig nyúlik vissza a cseri városrészben és most már az egykori Sportpanziónál található sporttelep. Márton József volt az akkori sportkollégium megálmodója – mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere. – 2000-ben aztán Ponikfor Zoltán folytatta a megkezdett munkát, majd 2007-ben avattuk fel a névadó Bene Ferenc mellszobrát, aki ugyancsak két évet töltött Kaposváron, majd az Újpest színeiben egészen az olimpiai bajnoki aranyig jutott. Ezután következett Horváth Miklós, akinek szintén elévülhetetlen érdemei vannak a Cseri úti sortcentrum működtetésében.

A Kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia a 2019/2020-as szezonra 30 millió forint városi támogatást kap, míg a Rákóczi FC az NB I.-ben való működtetésre 43 milliót fordít.

A Cseri sporttelepen rendezett aláírási ceremónián jelentette be Szita Károly, hogy a következő években 14 grundot – hat kosár – és nyolc kosárlabdapályát – adnak majd át, amelyeket (korra és nemre való tekintet nélkül) bárki kedvére használhat.

A Kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia színeiben jelenleg több mintegy 300-an játszanak 16 csapat színeiben, amelyből három női együttes. A 13 és a 12 évesek az I. osztályú utánpótlás labdarúgó-bajnokságban (nyújtott pályán) játszanak, míg a 19, a 17, a 16, a 15 és a 14 éves korosztályú kaposvári zöld-fehér alakulat a II. osztályú pontvadászatban érdekelt. A legkisebbek, a 6–11 évesek sem maradnak meccsek nélkül, lévén ők a Bozsik-programban szerepelnek. A három női együttes (19, 16 és 14 évesek) ugyancsak a második vonalban érdekeltek.

Amúgy van kitől tanulniuk a fúknak – na meg persze a leányoknak –, hiszen a Kaposvári Rákóczi FC egykori remek labdarúgóitól leshetik el a fortélyokat. A 19 éveseket a korábban Pécsen és Zalaegerszegen is megfordult Konrád László, a 16 éveseket Horváth Zoltán, a 15 éveseket pedig az annak idején az Újpesttel és a Váccal (is) bajnoki címet szerzett Miovecz Zoltán – a somogyiak közül egyedül csak ő játszhatott a legendás argentin világsztár, az isteni Diego Maradona ellen –, s a 13 esztendősöket irányító Meksz Gyula sem szorul különösebb bemutatásra, mint ahogy idősebb Petrók Viktor sem. A hölgyekkel a szintén a Rákócziból jól (meg)ismert Brunczvig Róbert, aztán Richter Sándor, továbbá Weiman Gábor foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában