JEGYZET

2019.07.20. 06:30

A nagymama aszpirinje

Petrik József

Miközben elkeserítőek a különböző doppingügyek, addig egyben érdekesek is. Ennél csak a különböző szakszövetsége megítélése „érdekfeszítőbb”. Azzal szinte minden halandó tisztában van, hogy vannak bizonyos teljesítmények a sportban, amelyek már-már az elképzelhetetlen kategóriába tartoznak.

Korábban, különösen a szovjet és NDK-s időkben szinte senki sem csodálkozott, hogy szőrös lábú női atléták úgy repesztettek a műanyag borítású pályákon, hogy az az erősebbik nemnek is becsületére vált volna. A bajszos bolgár vagy szovjet súlylökő hölgyekre is legfeljebb annyi volt a megjegyzés, hogy milyen csúnyák, miközben fel sem tűnt senkinek (?), hogy a négykilós vasgolyót majdnem kilökték a stadionból.

Hasonló volt a helyzet, mint a súlyemelésben, annyi különbséggel, hogy ehhez a „neves” társasághoz már a kínaiak is csatlakoztak. Futásban és úszásban még színesebb volt a kép. Ezekben a sportágakban minden kontinensről volt renitens, aki ki akarta játszani a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA éberségét. Teszem hozzá, több-kevesebb sikerrel.

Amin a leginkább elcsodálkozik az emberfia, hogy egy-egy kiugró vagy nevezzük kétes eredménynél

miért kellett olykor évekig várni a versenyző doppingeredményére.

Egy olyan világban, amikor a laboratóriumok már arra is képesek – némi túlzással –, hogy kimutassák, a sportoló nagymamája fogyasztott-e aszpirint...

Az erkölcsi, etikai oldalán túl, a végső győztes öröme sem lesz, lehet ugyanolyan, amikor két-három évvel később megállapítják, az adott viadalon a nála nagyobbat dobó, ugró, gyorsabban úszó vagy futó tiltott szert használt.

Csak egy példa. Több mint harminc éve már, hogy a kanadai Ben Johnson elsőként szakította át a 100 méteres síkfutásban a célszalagot a szöuli olimpia döntőjében. Ennek megfelelően az ő tiszteletére játszották el nemzete himnuszát, ő állhatott a dobogó legmagasabb fokán, őt ünnepelte önfeledten a publikum. Felejthetetlen pillanatok. Aztán kiderült, Johnson csalt. A második Carl Lewis pedig jóval szerényebb körülmények között vehette át a kanadaitól elrekvirált aranyérmet...

Éppen nyolc esztendő után derült ki, hogy két napja Chris Froome-nak ítélték a 2011-es Vuelta, a spanyol országúti kerékpáros körversenyen győzelmét, miután az eredetileg első Cobót doppingvétség miatt megfosztották elsőségétől. Holott ma már olyan világban élünk, amikor a laborok arra is képesek, hogy kimutassák, a sportoló nagymamája fogyasztott-e valaha aszpirint…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!