Női kézilabda BL

2019.10.04. 08:48

A női kézisek is az európai porondra lépnek

Az erőviszonyok alapján a címvédő Győr csapatára könnyű, a Ferencvárosra viszont nehéz feladat vár a női kézilabda Bajnokok Ligája szombaton kezdődő csoportkörében.

Az európai szövetség (EHF) legfrissebb erősorrendjét a legutóbbi három szezonban győztes győriek vezetik. Az indoklás szerint nehéz versenyezni velük, hiszen a francia beálló, Beatrice Edwige, a montenegrói jobbátlövő, Katarina Bulatovic, a norvég jobbátlövő, Amanda Kurtovic, valamint az irányítóként és átlövőként is bevethető francia Estelle Nze Minko leigazolásával

az eddiginél is ütőképesebb lett a keret, ráadásul az egész mezőnyben az ETO a legtapasztaltabb csapat.

Az EHF szakértői szerint a csapatnak minden támadóposzton két világklasszis kézilabdázója van, így az igazi ereje a támadójátékban rejlik. Ugyanakkor a védekezése is jelentősen erősödött azáltal, hogy együtt játszik Amandine Leynaud és Beatrice Edwige, a 2017-ben világbajnok francia válogatott két kulcsembere.

A bajnokságban és a Magyar Kupában is címvédő győriek klubelnöke, Bartha Csaba leszögezte,

a címvédés a céljuk mindkét hazai sorozatban, a BL-ben pedig a négy közé jutás.

A sorsolás is kedvezett az ETO-nak, amely a szlovén Krim Mercator Ljubljana, a svéd IK Sävehof, és a selejtezőből érkező cseh DHK Baník Most társaságában a D csoportba került, ahol akárcsak egy pont elvesztésével meglepetést okozna. A kisalföldiek vasárnap 17 órától a Sävehofot fogadják az első fordulóban.

FTC

A Ferencváros az előző négy szezonban mindig eljutott a negyeddöntőig, ám ott kettős vereséggel búcsúzott. Most úgy tűnik, hogy ezúttal a nyolc közé kerülés is kemény feladat, nagy kihívás lesz a fővárosiak számára.

Faluvégi Dorottya, Szikora Melinda, Nerea Pena, Horváth Dóra, Bobana Klikovac és Djurdjina Malovic is távozott, ennek ellenére – eddig – csak a Larvik HK irányítóját, a norvég Emilie Christensent igazolták, valamint Szekeres Klára után később Hornyák Dóra és esetleg Szucsánszki Zita is visszatérhet szülési szabadsága után.

Az FTC nem kezdte jól a bajnokságot, a Debrecennel és a Siófokkal is döntetlent játszott, utóbbi ellen hatgólos előnyt herdált el a hajrában.

Az EHF szakértői szerint ebben az évadban is a Ferencváros erőssége lehet két tehetséges fiatal átlövője, Háfra Noémi és Klujber Katrin, valamint fanatikus szurkolótábora.

A csapatkapitány, Kovacsics Anikó elmondta, hogy az A csoportban a francia Metz HB, a norvég Vipers Kristiansand és a horvát Podravka Koprivnica ellen a lehető legtöbb pontot szeretnék megszerezni, a középdöntőben ugyanis még nehezebb dolguk lesz.

Elek Gábor vezetőedző elárulta,

régi nagy álmuk a négy közé jutás, és a nehéz csoport ellenére is bíznak, hisznek abban, hogy ez végre sikerül.

Csapatuk ebben az idényben is Érden játssza hazai BL-meccseit, a csoportkört pedig szombaton a Vipers otthonában kezdi.

Az európai szövetség erősorrendjében

a Győrt az előző idényben ezüstérmes orosz Rosztov-Don, a montenegrói Buducnost Podgorica, a román SCM Ramnicu Valcea és a francia Metz HB követi.

Nem szerepel a felsorolásban a román CSM Bucuresti, amelynél a HC Zalau és a Ramnicu Valcea elleni bajnoki vereségek után máris edzőváltás történt.

Mind a négy csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahova a csapatok magukkal viszik az ugyancsak továbbjutott ellenfeleikkel szemben megszerzett pontjaikat. A két középdöntő-csoport első négy-négy helyezettje játssza majd a negyeddöntőt.

A két magyar csapat nem került azonos ágra, vagyis legkorábban a negyeddöntőben találkozhat össze.

A BL négyes döntőjét jövőre – május 9-10-én – már hetedik alkalommal Budapesten rendezik.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!