jegyzet

2020.04.30. 06:30

Egy kis lábtenisz

Bódi Csaba

El nem tudtam képzelni, miként lehet unni a banánt. Hogyan lehet megelégelni azt, ami ennyire ízletes és egyedi, miközben széles körben ismert volt, azért vágyik rá az embernek gyermeke, mert szinte elérhetetlen. Muszáj volt az ismerős eladót idejekorán megkörnyékezni, hogy a reggel érkezett déligyümölcsből – legalább karácsony este előtt – szert lehessen tenni néhány kilóra. Mindezt majdnem aranyáron…

Az 1980-as évekbe visszarepítő iménti múltidézés csupán arra szolgált, hogy felidézzem az áhított gyümölcs iránti vágyat, amelyből, ha egy mázsát adnak, akkor sem tudtam volna betelni vele. No persze! Ezen állítás sosem nyert és nem is nyerhetett bizonyítást, ám ennek okai igazából lényegtelenek. A hangsúlyt az kapja, egy idő után mivel és mennyire lesz torkig valaki, miközben nem kell mást tennie, csupán elfogadni azt az állapotot, ami kétségkívül tartalmaz kötöttségeket, ám valójában (és a másik oldalról) a lehetőségek tárházát kínálja.

„Már unalmas és monoton az egyéni edzés. Száraz futás, biciklizés, különféle erősítő gyakorlatok. Jó lenne egy kis lábtenisz vagy focizás a haverokkal. De sajnos nem lehet.” Idézett mondatokat egy futballistától olvastam annak rögzítéseként, hogyan bírja a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet.

Közeledve a karantén ötvenedik napjához lehet további türelmet kérni vagy javasolni, mi több, kötelező jellegű akkor is, ha legbelül az ajánló is oldaná a béklyót, és futna a szabadba, hogy rúgja a labdát, legyen azokkal, akikkel úgy egyébként edz, focizik, készül, meccset játszik.

Túl a labdarúgó-vb-k történetén, a BL-döntők újrajátszásán vagy a válogatott klasszikusain, egyre csekélyebb élményt nyújtanak a focikvízek, a home videókon sorjázó gyakorlatok, a dekázóversenyek és az erősítésre buzdító edzői tanácsok. Fogytán a türelem, nő a feszültség, amit fokoz az alagút fényét még nem sejtető további bizonytalanság, noha az enyhítő intézkedések jövő hétre tervezett első fázisa a lassú visszatérés hírnökeként okot adhatna a derűlátásra. Mert hiszen például elkezdték a vizes edzéseket a válogatott úszók, és kisebb csoportokban gyakorol az NB I-es labdarúgó-csapatok zöme, jelezve, hogy a visszaszámlálás elkezdődött.

Vagyis közeleg az időszak, amikor a megkötéseket és a kötöttségeket felváltják az oldások.

Lám, a banánt is meg lehetett unni. Ám ettől még egy fontosabb akad: a héjak eltakarítása − mert a (csúszás)veszély továbbra is fennáll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!