Súlyemelő vb

2018.11.01. 20:50

Egy világcsúcs már van

Az eddigit a 2011-es párizsi vb tartotta, ahol 87 nemzet emelői versengtek.

Izvorani, 2018. április 1. Magát Krisztina a nõi 90 kilogrammos súlycsoport szakításának döntõjében a bukaresti súlyemelõ Európa-bajnokságon, a Bukaresttõl 40 kilométerre, északra levõ Izvorani településen 2018. április 1-jén. (MTI/EPA/ Robert Ghement)

Fotó: ROBERT GHEMENT

A versenyzőt indító országok számát tekintve megdőlt az eddigi világrekord az idei súlyemelő-világbajnokságon, amely csütörtökön kezdődött meg Türkmenisztán fővárosában.

A hivatalos „létszámellenőrzés” szerint a sportág nemzetközi szövetsége, az Aján Tamás elnökölte IWF tagjai közül 88 ország küldött versenyzőt Asgabatba, ami új csúcs. Az eddigit a 2011-es párizsi vb tartotta, ahol 87 nemzet emelői versengtek. A mostani vb-n a mezőnyt 604 súlyemelő alkotja, ez alatta marad az 1999-es athéni világbajnokságon regisztrált 626-os indulói létszámnak.

A csütörtöki megnyitót megelőző IWF-kongresszuson rábólintottak a Zöld-foki szigetek jelentkezésére, az ilyenkor szokásos csatlakozási procedúra végeztével az Atlanti-óceáni köztársaságot 193.-ként jegyzik be a nemzetközi szövetség tagjai közé. A kongresszus arról is határozott, hogy a 2021-es felnőtt vb-nek Peru fővárosa, Lima adhat otthont.

A türkmenisztáni világbajnokságon, amely már része a 2020-as tokiói olimpiára kvalifikáló sorozatnak, az eddigi 8-8 helyett egyformán tíz kategóriában versengenek a nők és a férfiak. A súlycsoporthatárok megváltoztatásával egyidejűleg az IWF egyszersmind alapvilágcsúcsokat állapított meg, a rekordjavításhoz legalább egy kilóval kell többet elérni szakításban, lökésben, összetettben egyaránt ahhoz, hogy a csúcstartó neve rákerüljön a jelenleg még üres, angolul World Standardként jegyzett listára.

A 27. női, illetve 84. férfi súlyemelő-világbajnokságon három magyar áll rajthoz. A hivatalos startlista szerint az összesen 52 indulót felvonultató női 64 kilogrammban Jung Edina a C csoportba fért be, és hétfőn versenyez. Magát Krisztina a 17 nevezést rögzítő 87 kg-ban, a B csoportban lép versenydobogóra jövő pénteken, míg Nagy Péter a 30 fős, immár plusz 109 kilogrammos új ólomsúlyú kategóriában, szintén a B csoportban próbál szerencsét a zárónapon, jövő szombaton.

Borítókép: Magát Krisztina is versenydobogóra lép. A képen a női 90 kilogrammos súlycsoport szakításának döntőjében a bukaresti súlyemelő Európa-bajnokságon, a Bukaresttől 40 kilométerre, északra levő Izvorani településen 2018. április 1-jén. (MTI/EPA/ Robert Ghement)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!