fotók

2019.06.29. 20:58

Egymillió kilométeren is túl: Késely Ajna és Kokó is úsztak

Bár a szervezők megpróbáltak a lelkes Balaton-átúszok kedvében járni – bő 20 perccel korábban volt a rajt, jó 10 perccel dél után pedig az utolsó startot lőtték el –, mégis majd tízezren úszták ár szombaton a magyar tengert.

Fenyő Gábor

Alaposan meglepték a bátor próbázók az amúgy sokat látott és tapasztalt szervezőket. Révfülöpön hatalmas tömeg verődött össze szombaton kora reggelre; ezrek vártak bebocsátásra várva. Elsőként a három hosszú távú válogatott úszó, Papp Márk – ő egyébként ő az abszolút csúcstartó –, aztán az Európa-bajnok Rasovszky Miklós, illetve Székelyi Dániel rajtolt el. Szinte végig fej-fej mellett haladtak, s bár mindhárman egy óra és két perc belüli időn érték célba, idén is Papp Márk – immár negyedik alkalommal – bizonyult a legjobbnak. A hölgyek között Késely Ajna volt a leggyorsabb.

Reggel fél kilenckor már több mint másfélezren voltak a hűs vízben, 10 óra felé pedig már ötezer felé kúszott a bátor és elszánt próbázók száma, Az idei látványos megmozduláson az Úszóerődöt 265 katona képviselte, akik tavalyhoz hasonlóan most is a Kaposváron született Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnok-helyettesének a vezetésévek szelték kitartóan a habokat.

Újabb jó egy óra elteltével már nyolcezer úszóról lehetett hallani. Köztük volt László Csaba egykori pénzügyminiszter, Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, továbbá Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó – őt elkísérte a fia, a 14 éves Márton is –, Kovács Kokó István olimpiai és világbajnak ökölvívó. Tótka Sándor világ- és Európa-bajnoki aranyérmes kajakozó, Késely Ajna kétszeres Eb-ezüstérmes úszó, Kálovics Anikó közép- és hosszútávfutó olimpikon, továbbá Fehér Dániel, a Kolibri, Magyar Bálint, a Madách Színház színésze, és Köteles Géza, az Operaház karmestere.

 

– Örömmel mondtam igent a Lidl felkérésének. Az 5,2 km-es táv leküzdése az én számomra inkább feltöltődést, különleges élményt jelent – mondta már a balatonboglári Platán-strandon kialakított célban Kovács Kokó István, akinek ez volt a negyedik sikeres próbája, s hozzátette, hogy a nagyatádi Ironman-re készül, s nagyon szeretne jövőre is részt venni a Lidl Balaton-átúszáson.

Az utolsó rajtolók 12.10-kor ugrottak fejest a Balatonba. Az összindulók száma nem érte el ugyan a 10 ezret, ám megközelítette; 2019 június 29-én összesen 9 ezer 274-en rajtoltak el Révfülöpről, hogy megbirkózzanak az 5,2 km-es távval.

A 37. Lidl Balaton-átúszás Magyarország 1010 települését mozgatta meg. Az átúszók 67 százaléka volt férfi, de a nők is egyre nagyobb arányt képviselnek a próbákon. A legidősebb úszók 80 éven felüliek, és sok sportbarát gyermek is rajthoz állt szülője kíséretében.

Mérföldkőhöz érkeztek

A Balaton-átúszások történetében mérföldkőnek számít a mostani. Úgy számolták, hogyha 9 ezer 290-en állnak rajthoz idén, akkor elérik az egymillió megúszott kilométert. Mivel 2019-ben 9609-en úszták át a Balatont, így sikerült. Idén 9724-en döntöttek úgy, hogy vízbe csobbannak Révfülöpön. Csak 115-en végül adták fel, vagyis az úszók 99 százaléka célba ért Balatonbogláron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában