Balaton-átúszás

2019.06.12. 18:59

Ezrek várják, hogy ismét átúszhassák a Balatont

Június 29-én immár 37. alkalommal rendezik majd meg a Révfülöp és Boglár közötti 5,2 km-es Lidl Balaton-átúszást, amelyre idén is próbázók ezreit várják.

MW összeállítás

Évről évre követem az eseményt, bár még nem teljesítettem soha az 5,2 kilométeres távot – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a szerdán Budapesten rendezett sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a Balaton-átúszás olyan esemény, amelyen élsportolók és hobbi­sportolók is rajthoz állhatnak, méghozzá kortól függetlenül.

– Utóbbit példázza, hogy az eddigi legidősebb versenyző 87 éves volt – folytatta Szabó Tünde. – Ez már a 37. lesz a sorban, ami önmagáért beszél. Fantasztikus dolog úszni, s ezt nem csak egykori úszóként mondom, mivel ez az egyik legegészségesebb sportág. Több úszást oktató programot hirdettünk a szövetséggel, mert nagyon fontos a vízbiztonság megszerzése.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos először riasztó statisztikákat idézett a magyar emberek elhízott állapotáról, majd megjegyezte, hogy vannak azért biztató jelek, mert egyre több sporteseményt rendeznek országszerte, és ezeken folyamatosan nő az indulók száma.

– Fontos, hogy olyan sport­eseményeken csábítsuk mozgásra az embereket, amelyek nem a fogcsikorgató küzdelemről szólnak, hanem a jó hangulatról. A Balaton-átúszás pont ilyen – mondta Révész Máriusz.

Máth István versenyigazgató hangsúlyozta, hogy a szabad vízi úszás fizikailag és lelkileg is különleges felkészülést igényel. Június 27-én a meteorológusokkal tanácskozva döntik majd el, hogy 29-én meg tudják-e tartani a próbát, vagy az esőnapokat (június 30., július 6–7., 13–14. és 20–21.) meg kell célozniuk. Tavaly például háromszor is el kellett halasztani a hagyományos Balaton-átúszást, mégis több mint hétezren rajtoltak el Révfülöpről. Maximum tízezren nevezhetnek, s a szervezők nagyon bíznak benne, hogy sikerül megközelíteni ezt a létszámot.

Az 1979-ben kezdődött sorozatban eddig összesen 184 ezer 278-an vettek részt, akik összesen 951 ezer 688 km-t úsztak le, vagyis a résztvevők két és félszer tették meg a Föld és a Hold közötti távolságot. Amennyiben idén meglenne a 9291 induló, akkor sikerülne átlépni a bűvös egymilliós határt.

A 37. Lidl Balaton-átúszás arca az olimpiai bajnok ökölvívó, Kovács „Kokó” István.

Újra elrajtol az Úszóerőd – nagykövetek a vízben

Az idén már 18. alkalommal rajtol majd el az Úszóerőd. A korábbi indulók között volt Fodor Lajos, a HM közigazgatási államtitkára, Benkő Tibor miniszter és Szenes Zoltán altábornagy, továbbá Böröndi Gábor dandártábornok, egykori vezérkari főnökök –utóbbi tavaly vezette az Úszóerődöt, ami már a hatodik Balaton-átúszása volt –, valamint Orosz Zoltán egykori vezérkari főnökhelyettes.

Voltak olyan évjáratok, amikor a nagykövetek voltak a főszereplők. 2011-ben elsőként az amerikai Eleni Tsakopoulos Kounalakis vágott neki a magyar tengernek, akit aztán egy esztendővel később Ilan Mor izraeli nagykövet követett, majd újabb egy év elteltével a brit Jonathan Knott vágott neki a Révfülöp és Boglár közti 5,2 km-es távnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában