snowboard

2019.05.12. 15:00

Fekete Lilla snowboardban szeretne indulni a 2022-es paralimpián

Egly Kyra, Szerb Mátyás és Kis Benedek után ismét lehet snowboard versenyzője Somogynak. Fekete Lilla a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola színeit képviselve a parasportolók közt próbálhatja ki tehetségét.

Kun Zoltán

A még csupán tizennégy esztendős Fekete Lilla egyre jobb teszteredményeket ért el az eddigi edzőtáborok során, így edzője szerint szép jövő várhat rá a havas sportágban. A lelkes kaposvári újonc néhány esztendővel ezelőtt egy autóbalesetben elvesztette a bal karját. Ennek ellenére mindenképp a sport felé vonzódott. Az úszást követően – a legutóbbi téli olimpia és paralimpia televíziós közvetítése nyomán – kedvelte meg a snowboardot. Törekvéseit a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola is felkarolta.

– Nagyon fontos számunkra, hogy a versenysport utánpótlása mellett a parasportoló gyerekek is szereplési lehetőséghez jussanak – nyilatkozta Dér Tamás, a Kasi igazgatója. – Ők is komoly értékei a városnak, így nem volt kérdés, hogy erőnkhöz mérten támogassuk Fekete Lilla versenyzését.

A kaposvári fiatal az eplényi pályákon ismerkedett meg közelebbről a hódeszkázással. Ezt követően keresték meg a szülők a Magyar Paralimpiai Bizottságot. Onnan egyenes út vezetett a Magyar Snowboard Szövetséghez. A szakmai hátteret ott tudják biztosítani, így megfelelően képzett edző foglalkozik a kaposvári fiatallal. Lilla a Magyar Snowboard Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával egy ötnapos nemzetközi felzárkóztató táborban is részt vett a Ski Dubai fedett síközpontjában. Ott kimondottan parasnowboardosoknak tartottak továbbképzést. Erre az útra már edzője – az egykori világkupa induló –, Némethné Harmat Rózsa kísérte el, aki a Magyar Snowboard Szövetség főtitkára is egyben. Az alapok oktatása mellett egyensúlyfejlesztő száraz edzés is szerepelt a programban.

Fekete Lilla több alkalommal is szlovéniai és ausztriai edzőtáborokban tökéletesítette a tudását. A „technikázós” táborok után már a sebesség növelése volt a fő cél.

A kaposvári fiatal ezt követően a svédországi Klövsjö síterepén rendezett para­snowboard edzőtáborba utazott, ahol a Parasnowboard Világkupa szezonzáró versenyét is tartották. A sok gyakorlás mellett a versenyen látottak óriási motivációt jelentettek Lilla számára, aki elméleti és száraz edzésekkel, valamint tesztekkel egészítette ki svédországi programját.

– Lillának elsősorban technikailag kell még fejlődnie – mondta érdeklődésünkre edzője, Némethné Harmat Rózsa. – Ezzel szorosan összefügg és egy szinten kezelendő az állóképesség, a koncentráció és a száraz edzések korosztálynak megfelelő fejlesztése is. Lilla már megszerezte a versenyinduláshoz szükséges licenszt. Terveink közt pedig több világkupa viadal is szerepel. Sajnos a nemzetközi versenyeztetés még nem eléggé lépcsőzetes rendszerű. Nincsenek olyan regionális viadalok, amelyek nem követelnek a nemzetközi élvonalhoz szükséges tudást. Pedig a snowboard nem egy veszélytelen sportág és nagyon fontos lenne a megfelelő versenytapasztalat is, a motiváció fontosságáról nem is beszélve. Legnagyobb célunk a 2022-es téli paralimpia. A kvalifikációs versenyeken kellene minél jobban szerepelnünk, hogy esélyünk legyen a részvételre. Belgrádban rendezték a Téli Parasport fórumot, ahol a világ minden tájáról érkeztek paraedzők és vezetők. Nagyon pozitív élmény volt, ahol a versenyeztetés mellett arról is egyeztettünk, hogy milyen nagy szükség van az elhivatott, fiatal női parasportolókra. Lillának sok lehetősége lesz a jövőben.

Fekete Lilla igazán eredményes versenyzői múlttal rendelkező edzőtől lesheti el a snowboard fortélyait. Némethné Harmat Rózsa tizenkétszeres snowboard magyar bajnok. Tíz évig volt válogatott. Részt vett a 2010-es vancouveri Téli Olimpia kvalifikációin, indult több világkupás snowboard viadalon. Összesen több, mint 120 nemzetközi snowboard versenyen szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában