JEGYZET

2018.08.09. 06:30

Horváth-kert

Bódi Csaba

Huszonhétmillió-hétszázezer forint (vagyis százezer dollár) egy 21 éves versenyző számára nem kevés. Ha most egy kicsit tovább megyünk az idő síkján, egy 22, 23 éves, vagy annál korosabb sportoló számára sem az, bár igazából jelen dolgozatunk témájához nem a banki átutalás ezen összege adja a vezér­fonalat. A pénznél többről van szó, még akkor is, ha tudjuk, az anyagiak mennyire befolyásolják a sportolói pályafutásokat, meg persze az élet számos egyéb területét.

Horváth Laura crossfit­világbajnokságon szerzett ezüstérme nem ért abba a magasságba, amit a tornász Dévai Boglárka Eb-aranya jelentett Glasgow-ban, mint ahogy az úszó Kapás Boglárka kontinentális elsősége is jóval előrébb soroltatott a hírfolyamban. (Persze Boglárka névvel – mondjuk, egy hellyel – előrébb jutott volna...)

Skócia legnagyobb városa minden kétséget kizáróan központi helyet foglal el a legutóbbi napok kiemelt világ­eseményei sorában, amelyekben a magyar sportolók igazán kitettek magukért. Igaz, a berlini atlétikai Európa-bajnokságon is termett már babér, illetve bronzérem a kalapácsvető Halász Bence jóvoltából, „figyelő szemünk” azonban az egyesült államokbeli Madison városában lebonyolított crossfitrendezvényen is megakadt.

Mellékszálnak tűnhet, mégsem az. A minap olyan kültéri fitneszpark közvetlen szomszédságában volt szerencsém eltölteni majdnem egy teljes napot, amit idén vehettek birtokba az erősödni vágyók. A személyes tapasztalat alapján az nyert megerősítést, hogy a hasonló eszközök elhelyezése nemcsak jó húzás, hanem egyenesen telitalálat. Legyen szó a turisták által közkedvelt Gyuláról, a Heves megyei kistelepülésnek számító Boconádról vagy éppen a Balaton partjának egyik strandjáról,

az egyesek szemében modern kori kínzóeszközként nevesített sportszerek nagyon is azt a szintet jelentik, amelyek a mai kor emberének természetes igényeként jelennek meg.

Utóbbi helyszínünkön a 37 Celsius-fokos hőség ellenére is egész álló nap használták a kondiparkot. A közönség összetételére a vegyes jelző illett leginkább, míg a crossfit igazán elkötelezett hívei ennél behatároltabb zónába tartoznak. Trendi sport ez a javából, ami az aerobikhoz hasonlóan a tengerentúlról indult hódító útjára. A lendület most nagy sodrásban viszi a tömegeket a termekbe, a parkokba, s lám, a vb-ezüstérmes révén immár a csúcsdísz is ékeskedik.

A nagy többséget biztosan nem a dollárezrek hajtják.

A Horváth-kert új megvilágításba került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!