vízilabda

2019.12.27. 13:31

Jó ritmussal elérhető a felsőház

A hetedik helyről vág neki a jövő évi folytatásnak az E.ON férfi vízilabda OB I.-ben a Kaposvári VK. A pólósokra az Európa-bajnokság miatt egy közel két hónapos pihenő, majd egy őrült hajrá vár.

Klein Péter

Új vezetőedzővel vágott neki a 2019/2020-as bajnoki évadnak a Kaposvári Vízilabda Klub felnőtt csapata. Az első osztály B csoportjában szereplő somogyi pólósok a nyártól Surányi László kezei alatt készültek fel a Magyar Kupára, illetve a bajnokságra. Az új trénernek első körben csapatot kellett építenie, hiszen a KVK kerete nagymértékben kicserélődött az előző szezonhoz képest.

– A csapatépítésre tettük fel a Magyar Kupát, de ettől függetlenül még nyerni akartunk – fogalmazott Surányi László, a Kaposvári VK vezetőedzője. – A három csoportból a miénk volt a legerősebb, hiszen a Honvéddal, a Vasassal és a Szegeddel kerültünk egy négyesbe. Összeérő folyamatban voltunk, de úgy mentünk neki ennek a sorozatnak, hogy próbáljunk meg továbbjutni. A második helyen végeztünk, de ez az elmúlt évekkel ellentétben, az új lebonyolítási rendszerben nem ért továbbjutást, azonban a csapatépítés egy fontos állomása volt ez a pár meccs.

A kaposváriak az első három fordulóban nem tudtak pontot szerezni, igaz ez az A-Híd OSC Újbuda, illetve a ZF Eger elleni, ráadásul idegenben vívott meccseken nem is lehetett elvárás. A negyedik fordulóban viszont átszakadt a gát, s az új kaposvári Csik Ferenc Versenyuszodában rendezett első vízilabda-mérkőzés rögtön hazai sikert eredményezett.

– Az első bajnoki mérkőzést két nappal a kupa után vívtuk a Honvéddal, ezt korainak éreztem – mondta Surányi László. – Az első két negyedben még tudtuk tartani a lépést, döntetlenre álltunk, de végül ötgólos vereséget szenvedtünk. Az Eger és az OSC más szintet képvisel. Utóbbi ellen helyt álltunk, 12–6-ra kaptunk ki, máig ez a legszorosabb győzelmük az újbudaiaknak, az Eger ellenit leszámítva. Az egri meccset egy mini alapozásnak tekintettük a BVSC elleni mérkőzés fényében. Úgy utaztunk Egerbe, hogy pénteken egy komoly úszóedzésen vettek részt a srácok, majd egy hosszú út után ugrottak medencébe, végül pedig kikaptunk tíz góllal. Igaz, ennek utána meglett az eredménye, hiszen nyertünk a BVSC ellen. Az új uszodában minden feltétel adott a jó szerepléshez, ezzel élni is kívánunk, ezért is szerettük volna megnyerni a nyitómérkőzést. Tudtuk, hogy a zuglóiak jó játékerőt képviselnek, hiszen hatodik helyen végeztek az előző kiírásban, de mindenki átérezte a mérkőzés fontosságát és sima győzelmet arattunk.

A BVSC legyőzése után a somogyi pólósok a szombathelyieknek sem kegyelmeztek, így két győzelemmel a tarsolyukban mentek Szentesre, ahol úgyszintén pontokban reménykedtek.

– Készültünk arra a mérkőzésre, előtte volt egy négyhetes szünet – tette hozzá Surányi László. – Azt tudni kell, hogy a Szentes otthon kifejezetten erős, az Egerrel is döntetlent játszott. Rutinos, jó játékosok alkotják a keretüket. Mi önbizalommal telve mentünk, jól kezdtünk, de megtörtünk. Nem volt kapusteljesítményünk, a védekezésünk sem állt össze, mezőnyben pedig senki sem nyújtott extrát, így kikaptunk.

A Vasas ellen az utolsó másodpercekben engedte ki a kezéből a győzelmet a KVK, majd a Budapest Honvéd otthonában egy szoros meccsen maradtak alul a somogyiak, akik így nem tudtak feljebb lépni a tabellán.

– A Vasas elleni találkozó mély nyomot hagyott bennem, azóta sem tudtam elfelejteni – bosszankodott Surányi László. – Három góllal is elhúztunk, feljött a Vasas, de ismét elléptünk, majd újra kiegyenlítettek. Az utolsó pillanatig a kezünkben volt a mérkőzés, én már azt gondoltam, hogy meg is nyertük, de egy rajtunk kívül álló, a Vasasnak kedvező dolog miatt elveszítettünk két pontot. Játékban jobbak voltunk, kellett volna az a győzelem, de a két keretet összemérve az egy pont is bravúrnak minősül. A mezőny annyira kiegyenlített, hogy hiányozhat az elvesztett két pont, de az is lehet, hogy a szerzett egy is sokat érhet.

A január végi folytatást a hetedik helyről várja a Kaposvár, amely eddig hét pontot szerzett. A felsőházat érő negyedik hely azonban nincs messze, hiszen csupán öt ponttal előzi meg a somogyiakat a BVSC Zugló gárdája.

– A felsőház elérése nem lehetetlen – bizakodott Surányi László. – A Szentes együttesét hazai pályán fogadjuk, míg a BVSC csapatát pedig idegenben kell legyőznünk. Ezek, az AVUS elleni meccsel egyetemben mind háromesélyesek, ha jól jövünk ki belőlük, akkor odaérhetünk a legjobb nyolcba, viszont, ha ezeken nem sikerül nyerni, akkor a csoport végén zárunk. Ezért is mondják, hogy az OB I. a világ legerősebb bajnoksága, tele jó csapatokkal, nincs lefutott találkozó.

Az Európa-bajnokság miatt egy közel két hónapos szünet következik. Az alapszakasz folytatása viszont igen sűrű lesz, hiszen a hátralévő öt mérkőzést egy hónapon belül játsszák le a pólósok.

– Nehéz tűzben tartani a játékosokat a szünet alatt, sokukon érződik, hogy ott van a fejekben a karácsony szelleme – nyilatkozta vezetőedző. – Hosszú volt ez a félév, a sok szünet miatt rengeteg alapozás is volt benne, így kicsit elnézőbb vagyok a játékosokkal a kelleténél. Remélem, hogy februárban jó ritmusba kerülünk, s ha elkezdünk meccseket nyerni, akkor ebből jól jöhetünk ki.

A kaposváriak január hatodikán vágnak neki a következő alapozásnak, az első bajnoki pedig január utolsó napján vár rájuk.

Sokat dolgoznak a pólósok Surányi edző irányításával

Surányi László első félévén van túl, mint vezetőedző. A tréner régóta készült arra, hogy felnőtt csapatot irányíthasson a magyar első osztályban, melyet a világ legerősebb bajnokságának tart.

– Élvezem, hogy felnőtt edzőként dolgozhatok, bár rengeteg a munka és elég stresszes is – fogalmazott Surányi László. – Már eddig is sok tapasztalatot szereztem, de mindig van hova fejlődni. Lépésről-lépésre haladok, hiszen egyszer szeretnék komolyabb célokért küzdeni, ezért dolgozom nap mint nap. Bízom benne, hogy Kaposváron nagy sikereket fogunk elérni. Ehhez minden feltétel adott, hiszen van egy gyönyörű uszodánk. Az elnökség is rengeteget dolgozik ezért, ők sem nyugszanak bele abba, hogy az alsóházban legyen a csapat, mindent megtesznek annak érdekében, hogy erősítések érkezzenek. A felsőházba kerülés nagy álmunk, amikor a szezon elején összeraktam a keretet úgy gondoltam, hogy képesek leszünk elérni, de azzal nem számoltam, hogy a többi csapat is nagyon megerősödik. Ez a csoport sem kedvez nekünk, így nem dőlünk a kardunkba, ha az első évben nem sikerül elérni az első nyolcba jutást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában